Sernik wiedeński (keto, low carb)
Pieczony sernik bez spodu, z tłustym twarogiem i sporą ilością jajek. Jest to sernik bezglutenowy i bez dodatku zwykłego cukru. Osłodzony jest erytrytolem (ale można użyć również ksylitolu). Masa serowa jest "czysta". Nie dodajemy do niej ani żadnej mąki, ani skrobi, czy budyniu w proszku, aby sernik był zwięzły. Dlatego polecam, aby użyć prawdziwego, tłustego twarogu, który należy samemu zmielić. Sernik jest wilgotny i puszysty.
Makro ciasta (1 z 12 kawałków): 268 kcal, B: 17 g, T: 21 g, W: 3,6 g.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego, temperatura pokojowa
- 8 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g masła, temperatura pokojowa
- 170 g erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub drobno starta skórka z pomarańczy lub cytryny ekologicznej (opcjonalnie dla aromatu)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Z twarogu odlać serwatkę. Ser dokładnie zblendować (np. blenderem lub w Thermomixie) na gładką masę lub dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Przykładowe sery, na których piekłam ten sernik:
po lewej: serek śmietankowy tłusty, zmielony (dodatkowo zmiksowałam go blenderem ręcznym), po prawej: ser typu klinek z niemieckiego Lidla (zmiksowałam w Thermomixie).
- Oddzielić białka od żółtek. Odstawić na bok.
- W misie miksera ucierać miękkie masło z erytrytolem na najwyższych obrotach przez 5 minut na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo (co kilkanaście sekund) po jednym żółtku.
po lewej: utarte masło z erytrytolem, po prawej: po dodaniu żółtek
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół). Na spodzie piekarnika postawić formę żaroodporną wypełnioną do ok. połowy wysokości gorącą wodą.
- Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo ser i ewentualnie ekstrakt lub startą skórkę.
- Osobno ubić białka na sztywno.
- Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku (na półce poniżej środka) ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, z naczyniem z wodą na dnie. (Sernik wyrośnie do góry i zarumieni się, a podczas studzenia opadnie).
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika, wsadzając drewnianą łyżkę między drzwiczki, a piekarnik. Tak pozostawić sernik w piekarniku na ok. 1 godzinę. Następnie stopniowo uchylać mocniej piekarnik. Gdy sernik będzie lekko ciepły, można wyciągnąć go na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodny sernik wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć zmielonym na puder erytrytolem.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |