Tort czekoladowy na bierzmowanie

Napisz komentarz
Tort czekoladowy na bierzmowanie

Tort czekoladowy na uroczystość sakramentu Bierzmowania to tort składający się z czekoladowych blatów, przełożonych kremem ganache z białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Dekoracja zrobiona jest z jasnej i czekoladowej masy maślanej z mlekiem skondensowanym. Pyszny, cały czekoladowy, stabilny, długo zachowujący świeżość i z własnego doświadczenia mogę napisać, że nadaje się do długiego transportu ;)

Składniki na tort o śr. 20 cm i wysokości ok. 12 cm:

Ciasto czekoladowe (na dwie tortownice o śr. 20 cm*):

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 140 ml mleka
  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 140 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g kakao
  • szczypta soli

Ganache z gorzkiej czekolady:

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%

Ganache z mlecznej czekolady:

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%

Ganache z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 80 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%

Poncz:

  • 100 ml likieru amaretto + 100 ml wody (lub bez alkoholu: 200 ml nektaru z marakui, soku pomarańczowego lub kawy)

Masa maślana z mlekiem skondensowanym:

  • 300 g masła, temperatura pokojowa
  • 300 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • kakao (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować tort według przepisu: "Tort potrójnie czekoladowy", do punktu 20. (Proszę zwrócić uwagę, że ilość ganache z gorzkiej czekolady jest tutaj mniejsza i używamy całość do przełożenia tortu). Wokół tortu dobrze jest zacisnąć wysoką obręcz do tortu, aby tort był równy. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
  2. Schłodzony tort wyciągnąć z lodówki, oddzielić nożem od obręczy i ściągnąć obręcz do tortu. Tort wstawić jeszcze do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby "osiadł" bez obręczy.
  3. Przygotować masę maślaną z mlekiem skondensowanym: Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, miękką i kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Dobrze zmiksować na wysokich obrotach. Następnie miksować dalej przez ok. 15 minut na najniższych obrotach, aby masę odpowietrzyć.
  4. Tort obłożyć cienką warstwą masy maślanej.
  5. Część masy przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do liści. Dekorować tort, robiąc w odstępach po ok. 3- 4 rzędy wzoru z jasnej masy i obwódkę na górze. Masę należy wyciskać od dołu do góry, wyciskając trochę masy do góry, a następnie trochę cofnąć w dół (jak na załączonych zdjęciach).

1

2

3

4

  1. Do reszty masy dodać roztopioną, chłodną czekoladę gorzką i wymieszać na gładką masę. Dodać tyle przesianego przez sitko kakao (u mnie dwie łyżeczki), aby uzyskać odpowiadający kolor brązowy.
  2. Czekoladową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do liści i udekorować wierzch i pozostałe miejsca na bokach tortu.

5

6

  1. Tort schłodzić w lodówce co najmniej do czasu, aby masa stwardniała.

Uwaga:

*Jeśli macie jedną tortownicę, polecam upiec ciasto dwukrotnie z połowy porcji.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort czekoladowy na bierzmowanie Tort czekoladowy na bierzmowanie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!