Tort czekoladowy na bierzmowanie
Tort czekoladowy na uroczystość sakramentu Bierzmowania to tort składający się z czekoladowych blatów, przełożonych kremem ganache z białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Dekoracja zrobiona jest z jasnej i czekoladowej masy maślanej z mlekiem skondensowanym. Pyszny, cały czekoladowy, stabilny, długo zachowujący świeżość i z własnego doświadczenia mogę napisać, że nadaje się do długiego transportu ;)
Składniki na tort o śr. 20 cm i wysokości ok. 12 cm:
Ciasto czekoladowe (na dwie tortownice o śr. 20 cm*):
- 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 140 ml mleka
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 140 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
- 260 g mąki pszennej
- 1 ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g kakao
- szczypta soli
Ganache z gorzkiej czekolady:
- 70 g czekolady gorzkiej
- 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
Ganache z mlecznej czekolady:
- 80 g czekolady mlecznej
- 80 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
Ganache z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 80 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
Poncz:
- 100 ml likieru amaretto + 100 ml wody (lub bez alkoholu: 200 ml nektaru z marakui, soku pomarańczowego lub kawy)
Masa maślana z mlekiem skondensowanym:
- 300 g masła, temperatura pokojowa
- 300 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
- 100 g czekolady gorzkiej
- kakao (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować tort według przepisu: "Tort potrójnie czekoladowy", do punktu 20. (Proszę zwrócić uwagę, że ilość ganache z gorzkiej czekolady jest tutaj mniejsza i używamy całość do przełożenia tortu). Wokół tortu dobrze jest zacisnąć wysoką obręcz do tortu, aby tort był równy. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Schłodzony tort wyciągnąć z lodówki, oddzielić nożem od obręczy i ściągnąć obręcz do tortu. Tort wstawić jeszcze do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby "osiadł" bez obręczy.
- Przygotować masę maślaną z mlekiem skondensowanym: Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, miękką i kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Dobrze zmiksować na wysokich obrotach. Następnie miksować dalej przez ok. 15 minut na najniższych obrotach, aby masę odpowietrzyć.
- Tort obłożyć cienką warstwą masy maślanej.
- Część masy przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do liści. Dekorować tort, robiąc w odstępach po ok. 3- 4 rzędy wzoru z jasnej masy i obwódkę na górze. Masę należy wyciskać od dołu do góry, wyciskając trochę masy do góry, a następnie trochę cofnąć w dół (jak na załączonych zdjęciach).
- Do reszty masy dodać roztopioną, chłodną czekoladę gorzką i wymieszać na gładką masę. Dodać tyle przesianego przez sitko kakao (u mnie dwie łyżeczki), aby uzyskać odpowiadający kolor brązowy.
- Czekoladową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do liści i udekorować wierzch i pozostałe miejsca na bokach tortu.
- Tort schłodzić w lodówce co najmniej do czasu, aby masa stwardniała.
Uwaga:
*Jeśli macie jedną tortownicę, polecam upiec ciasto dwukrotnie z połowy porcji.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 20 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | wysoki |
Odsłon: 1760
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!