Ciasto ucierane z borówkami

Napisz komentarz
Ciasto ucierane z borówkami

Szybkie ciasto ucierane z borówką amerykańską. Wilgotne ciasto z dodatkiem jogurtu i mnóstwem owoców. Można dodać świeże lub mrożone borówki. Ciasto mimo, że nie wysokie, jest puszyste, wilgotne, mocno owocowe i oczywiście smaczne.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto ucierane:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • skórka starta z ½ cytryny (niewoskowanej)
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 80 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego, temperatura pokojowa
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • max. 500 g borówki amerykańskiej, świeżej lub mrożonej

Do posypania (opcjonalnie):

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Jeśli używamy świeżych borówek, należy je umyć i dobrze osuszyć. (Mrożonych borówek nie rozmrażamy. Rozkładamy zamrożone na cieście).
  3. Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.

2

  1. Do misy miksera przełożyć miękkie masło, cukier i startą skórkę z połowy cytryny. Ucierać na wysokich obrotach przez kilka minut na jasną masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko ucierać ok. ½ minuty. Po dodaniu jajek, masa może być zwarzona).

3

  1. Następnie dodać jogurt i zmiksować krótko, do połączenia. (Masa jeszcze bardziej się zwarzy. Wszystko dobrze, proszę kontynuować).

4

  1. Zmniejszyć obroty robota na niskie i dodać mieszankę mączną w dwóch porcjach, miksując bardzo krótko, tylko do połączenia się składników lub wymieszać szpatułką. (Teraz składniki ładnie się połączą).
  2. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.

5

  1. Na cieście rozłożyć równomiernie owoce.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

6

  1. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej do ostygnięcia.
  2. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto ucierane z borówkami Ciasto ucierane z borówkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!