Ciasto ucierane z borówkami
Szybkie ciasto ucierane z borówką amerykańską. Wilgotne ciasto z dodatkiem jogurtu i mnóstwem owoców. Można dodać świeże lub mrożone borówki. Ciasto mimo, że nie wysokie, jest puszyste, wilgotne, mocno owocowe i oczywiście smaczne.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- skórka starta z ½ cytryny (niewoskowanej)
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 80 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego, temperatura pokojowa
- 250 g mąki pszennej
- 80 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- max. 500 g borówki amerykańskiej, świeżej lub mrożonej
Do posypania (opcjonalnie):
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Jeśli używamy świeżych borówek, należy je umyć i dobrze osuszyć. (Mrożonych borówek nie rozmrażamy. Rozkładamy zamrożone na cieście).
- Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Do misy miksera przełożyć miękkie masło, cukier i startą skórkę z połowy cytryny. Ucierać na wysokich obrotach przez kilka minut na jasną masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko ucierać ok. ½ minuty. Po dodaniu jajek, masa może być zwarzona).
- Następnie dodać jogurt i zmiksować krótko, do połączenia. (Masa jeszcze bardziej się zwarzy. Wszystko dobrze, proszę kontynuować).
- Zmniejszyć obroty robota na niskie i dodać mieszankę mączną w dwóch porcjach, miksując bardzo krótko, tylko do połączenia się składników lub wymieszać szpatułką. (Teraz składniki ładnie się połączą).
- Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
- Na cieście rozłożyć równomiernie owoce.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej do ostygnięcia.
- Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 1676
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!