Sernikobrownie (keto, low carb)
Sernikobrownie w wersji niskowęglowodanowej. Pyszne połączenie mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta brownie z wilgotną masą serową. Łatwe do przygotowania. Sernikobrownie jest wysokie na ok. 2,5 cm.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 252 kcal, B: 4,4g, T: 24,4g, W: 3,5g (W netto: 3,5g).
Składniki na formę kwadratową (o boku dna ok. 21 cm):
Ciasto brownie:
- 200 g czekolady gorzkiej 85% kakao
- 200 g masła
- 120 g erytrytolu
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Masa serowa:
- 250 g serka mascarpone lub typu Philadelphia, temperatura pokojowa
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 30 g erytrytolu
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki formy. Odstawić na bok.
- Przygotować brownie: Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotować masę serową: Do osobnej miski przełożyć serek, erytrytol i 1 jajko. Wymieszać energicznie trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.
- Dalej przygotować ciasto brownie: Jajka ubić z erytrytolem na jasną, kremową masę, miksując na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie/ średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników.
- Ok. ⅔ ciasta przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Masę serową rozłożyć łyżką na brownie, robiąc kleksy. Na masie serowej rozłożyć pozostałe ciasto. Widelcem zrobić marmurkowy wzór i delikatnie wyrównać ciasto. (Przeciągam widelec od dołu do góry, robiąc koliste ruchy).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 1841
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!