Sernikobrownie w wersji niskowęglowodanowej. Pyszne połączenie mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta brownie z wilgotną masą serową. Łatwe do przygotowania. Sernikobrownie jest wysokie na ok. 2,5 cm.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 252 kcal, B: 4,4g, T: 24,4g, W: 3,5g (W netto: 3,5g).
Składniki na formę kwadratową (o boku dna ok. 21 cm):
Ciasto brownie:
200 g czekolady gorzkiej 85% kakao
200 g masła
120 g erytrytolu
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Masa serowa:
250 g serka mascarpone lub typu Philadelphia, temperatura pokojowa
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
30 g erytrytolu
Sposób przygotowania:
Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki formy. Odstawić na bok.
Przygotować brownie: Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować masę serową: Do osobnej miski przełożyć serek, erytrytol i 1 jajko. Wymieszać energicznie trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.
Dalej przygotować ciasto brownie: Jajka ubić z erytrytolem na jasną, kremową masę, miksując na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie/ średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników.
Ok. ⅔ ciasta przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Masę serową rozłożyć łyżką na brownie, robiąc kleksy. Na masie serowej rozłożyć pozostałe ciasto. Widelcem zrobić marmurkowy wzór i delikatnie wyrównać ciasto. (Przeciągam widelec od dołu do góry, robiąc koliste ruchy).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
To jest ciasto niskowęglowodanowe, trzeba być tego świadomym, więc może komuś nie smakować. Z mojego doświadczenia powiem, że dzieci go raczej jedzą, poza moją najmłodszą córką, ale to ze względu na ser. Ona nie lubi serników, ani w ogóle białego sera. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Erytrytol kupisz praktycznie wszędzie. Jest np. w Biedronce, Rossmannie, Dino.
Wszystko zakupione w piątek będę piec :) pokazałam młodemu i chce je mieć :) do teraz wszystkie twoje ciasta są pyszne także wiem że te też będzie dobre :)