Sernikobrownie (bezglutenowe)
Pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe brownie na mące bezglutenowej z kremową masą sernikową. To moja wersja klasycznego sernikobrownie dla osób unikających lub niemogących jeść glutenu ߙ⠃iasto szybke i łatwe do przygotowania.
Składniki na formę o wymiarach ok. 24x 24 cm:
Ciasto brownie:
- 300 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 30 g kakao
- 100 g mąki gryczanej lub jaglanej
Masa serowa:
- 250 g twarogu sernikowego z wiaderka lub Quark (20%), temperatura pokojowa
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 30 g cukru
- 10 g budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku, bez dodatku cukru
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować brownie: Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotować masę serową: Do osobnej miski przełożyć twaróg, jajko, cukier i budyń w proszku. Wymieszać energicznie trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.
- Dalej przygotować ciasto brownie: Mąkę wymieszać z kakao i najlepiej przesiać.
- Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Masę serową rozłożyć łyżką na brownie, robiąc kleksy.
- Widelcem zrobić marmurkowy wzór. (Przeciągam widelec od dołu do góry, robiąc koliste ruchy).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 1680
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!