Pyszne ciasto, połączenie klasycznego brownie z masą serową. Wilgotne, mocno czekoladowe z cienką warstwą sernikową. Proste i szybkie do przygotowania.
Składniki na formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm:
Ciasto brownie:
350 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g masła
150 g cukru
100 g mąki pszennej
Masa serowa:
250 g twarogu sernikowego z wiaderka lub Quark (20%), temperatura pokojowa
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
30 g cukru
10 g budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku, bez dodatku cukru
Sposób przygotowania:
Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować brownie: Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować masę serową: Do osobnej miski przełożyć twaróg, jajko, cukier i budyń w proszku. Wymieszać energicznie trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.
Roztopiona czekolada z masłem (po lewo), masa serowa (po prawo):
Dalej przygotować ciasto brownie: Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Masę serową rozłożyć łyżką na brownie, robiąc kleksy.
Widelcem zrobić marmurkowy wzór. (Przeciągam widelec od dołu do góry, robiąc koliste ruchy).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.