Tort na bierzmowanie z musem wiśniowym i mango
Lekki tort na jasnym biszkopcie, przełożony lekkimi kremami musowymi z wiśniami i mango. Ozdobiony jest częściowo masą cukrową oraz masą jajeczno- maślaną. W środku jest lekki, orzeźwiający, owocowy i nieprzesłodzony.
Składniki na tort o śr. 20 cm i wysokości ok. 14,5 cm (bez dekoracji):
Biszkopty na tortownice o śr. 20 cm: (Składniki podane są od razu na dwa biszkopty*)
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 250 g mąki pszennej
- 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml oleju np. rzepakowego, temperatura pokojowa
- 90 ml wrzącej wody
Poncz:
- ok. 70 ml wody
- sok z ½ cytryny
Mus wiśniowy**:
- 250 g wiśni, mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (8 g)
- 3 łyżki zimnej wody
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
Mus mango:
- 250 g miąższu z mango dojrzałego, świeżego (lub mrożonego w kostkach)
- 2 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (8 g)
- 3 łyżki zimnej wody
- 200 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Mus wiśniowy:
- 250 g wiśni, mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (8 g)
- 3 łyżki zimnej wody
- 200 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Masa maślana:
- 400 g masła, temperatura pokojowa
- 5 jajek (rozmiar M)
- 100 g cukru
- ok. 10 ml spirytusu, wódki, rumu lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ok. 250 g białej masy cukrowej + trochę cukru pudru do posypania blatu
- złoty barwnik spożywczy w proszku + odrobina alkoholu np. spirytusu, wódki lub rumu
- niebieski barwnik spożywczy w proszku
- szablon gołębicy (można znaleźć w internecie/ na Pinterest)
Sposób przygotowania:
- Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiać.
- Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem najpierw olej, a następnie wrzątek.
- Zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać mąkę z proszkiem miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć po pół do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Biszkopty wyciągnąć z piekarnika. (Upieczone biszkopty wystają lekko ponad formę). Gdy po chwili lekko opadną do poziomu formy, odwrócić je do góry dnem na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodne biszkopty oddzielić nożem od formy, wyciągnąć z form i przekroić na pół tak, aby powstały 4 blaty.
- Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem z cytryny.
- Przygotować mus wiśniowy: Żelatynę przełożyć do niedużego garnka i wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Do drugiego garnka włożyć mrożone wiśnie i zasypać cukrem. Podgrzewać, mieszając, aż wiśnie się rozmrożą. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca. Do rozpuszczonej żelatyny wlewać stopniowo puree wiśniowe, mieszając energicznie łyżką lub trzepaczką. Puree włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć (po ok. 30 minutach), ubić śmietankę na sztywno i wmieszać do musu wiśniowego.
- Jeden blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. (Jeden dolny blat biszkoptowy pozostawiam, aby ułożyć go jako ostatni blat tortu, odwrócony dołem do góry, aby tort był płaski). Zacisnąć wysoką obręcz do tortu. Wyłożyć mus wiśniowy. Przykryć drugim blatem i go nasączyć. Wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować mus z mango: Żelatynę przełożyć do niedużego garnka i wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Do miski przełożyć mango, dodać cukier i zmiksować blenderem na gładką masę. (Jeśli mango jest mrożone włożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści, a mango się rozmrozi. Kawałki mango można w trakcie podgrzewania rozdrobnić łyżką, aby szybciej się rozmroziły. Następnie zmiksować blenderem).
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca. Do rozpuszczonej żelatyny wlewać stopniowo puree z mango, mieszając energicznie łyżką lub trzepaczką. Puree włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć, ubić śmietankę na sztywno i wmieszać do musu mango.
- Mus z mango wyłożyć na biszkopt. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i wstawić do lodówki.
- Przygotować drugi mus wiśniowy, jak powyżej. Wyłożyć na trzeci biszkopt, przykryć czwartym blatem i nasączyć.
- Tort wstawić na noc do lodówki, aby musy dobrze stężały.
- Na drugi dzień wyciągnąć tort z lodówki, oddzielić nożem ciasto od obręczy i ściągnąć obręcz do tortu. Tort wstawić jeszcze do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby tort "osiadł" bez obręczy.
- Przygotować masę maślaną według przepisu: "Masa maślana".
- Tort posmarować nie za grubą warstwą masy. Resztę odstawić na bok.
- Masę cukrową zagnieść, żeby zmiękła i była plastyczna. Rozwałkować na blacie posypanym cukrem pudrem na prostokąt (wysoki jak tort, a długi według uznania, ale tak, aby trochę masy pozostało na gołębicę). Masą cukrową obłożyć przód tortu. Używając szablonu, wyciąć gołąbka i przykleić do masy cukrowej. (Od tyłu wystarczy posmarować go wodą i przyłożyć do masy cukrowej). Brzegi można pomalować przy użyciu cienkiego pędzelka i złotego barwnika spożywczego, połączonego z odrobiną alkoholu. Używając suchego, większego pędzelka i niebieskiego barwnika spożywczego w proszku zrobić delikatnie niebieskie tło.
- Resztę masy maślanej przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do listków i ozdobić górę i pozostałe boki tortu.
- Tort wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby masa stwardniała.
Uwagi:
* Jeśli macie tylko jedną tortownicę o średnicy 20 cm, to proszę upiec biszkopt dwukrotnie z połowy składników.
** Należy przygotować dwa takie same musy wiśniowie osobno, ponieważ pomiędzy nimi jest mus mango.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | wysoki |
Odsłon: 1934
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!