Szybkie i proste ciasto czekoladowe z dodatkiem kefiru, które przygotowuje się ekspresowo bez użycia miksera. Jest to ciasto jak na muffinki, czyli mieszamy krótko suche składniki z mokrymi, wylewamy do formy i pieczemy. Ciasto jest miękkie, wilgotne i mocno czekoladowe. Dodatkowo polałam je lubianą przez was polewą czekoladową.
Składniki na formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g cukru
60 g kakao
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
500 ml (lub g) kefiru, temperatura pokojowa
2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
100 g masła (lub margaryny)
50 g kakao
120 g cukru pudru
4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką kefir, jajka i olej.
Następnie wsypać suche składniki do mokrych i połączyć trzepaczką. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.
Na ile wcześniej należy wyciągnąć kefir z lodówki? Czy są szanse, że ciasto się uda, jeśli kefir i jajka będą prosto z lodówki, ale za to w tej samej temperaturze?