Szybkie i proste ciasto czekoladowe z dodatkiem kefiru, które przygotowuje się ekspresowo bez użycia miksera. Jest to ciasto jak na muffinki, czyli mieszamy krótko suche składniki z mokrymi, wylewamy do formy i pieczemy. Ciasto jest miękkie, wilgotne i mocno czekoladowe. Dodatkowo polałam je lubianą przez was polewą czekoladową.
Składniki na formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g cukru
60 g kakao
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
500 ml (lub g) kefiru, temperatura pokojowa
2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
100 g masła (lub margaryny)
50 g kakao
120 g cukru pudru
4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką kefir, jajka i olej.
Następnie wsypać suche składniki do mokrych i połączyć trzepaczką. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.
To ciasto jest obłędne, jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Zamieniłam olej na masło i dodałam do ciasta trochę mrożonych malin.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izka·
3 miesięcy temu
A można maślankę zamiast kefiru ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 miesięcy temu
Nie testowałam, ale maślanka to dobry zamiennik kefiru, wiec powinno wyjść bez problemu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ANETA·
3 miesięcy temu
Mam małą blaszkę. Czy ktoś robił z pół porcji? Jakie proporcje składników zachować?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 miesięcy temu
Jeśli ciasto ma być zrobione z połowy porcji to należy wszystkie składniki podzielić przez 2. Proszę najlepiej zmierzyć swoją formę i przeliczyć składniki według uzyskanego przelicznika. Tutaj podaję bezpośredni link do przelicznika fom do pieczenia: https://domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 miesięcy temu
Co za cudny smak, dałam 150g cukru i jest idealne w słodkości, a do tego puszyste jak chmurka ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
5 miesięcy temu
Wyszło pyszne :) Dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
5 miesięcy temu
Ciasto jest poprostu obłędne,jeszcze nigdy nie zrobilam tak puszystego ciasta bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie w pieczeniu. NAPRAWDE POLECAM.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
6 miesięcy temu
Czy zamiast mąki pszennej można użyć pełnoziarnistej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
7 miesięcy temu
Piekę jedno za drugim.. Facet i dziecko nie chcą już innych ciast, twierdzą, że w życiu lepszego nie jedli i nawet podobno przebijam teściową. :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystyna·
7 miesięcy temu
Piekłam kilka razy. Pyszne. Ważne by produkty potrzebne do pieczenia były tempereratury pokojowej. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
8 miesięcy temu
Świetne, szybkie i smaczne, znika równie szybko 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julita·
8 miesięcy temu
Drugi raz upiekłam,pycha👏🥳
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
8 miesięcy temu
Niestety zakalec :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Diana·
8 miesięcy temu
Czy można zmniejszyć ilość oleju?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bozena·
8 miesięcy temu
Czy ,to ciasto można przełożyć kremem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 miesięcy temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
8 miesięcy temu
A czy Soda jest wyczuwalna? 2 lyzeczki wydaje mi się dużo, stąd pytanie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
10 miesięcy temu
Macie pomysł dlaczego ciasto wyszło takie? Pieczone zgodnie z przepisem, jedynie nie łączyłam trzepaczka składników, a mikserem na najniższych obrotach. W piekarniku było 5 minut dłużej, bo czekałam na suchy patyczek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania ·
9 miesięcy temu
Myślę, że właśnie sekret tkwi w mieszaniu, trzeba roztrzepać jajka z kefirem i olejem do połączenia, a po wsypaniu suchych składników tylko dosłownie kilka ruchów łopatką lub widelcem przemieszać delikatnie, wydaje mi się, że mikser nawet na wolnych obrotach jest za szybki, powodzenia 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irena·
1 lat temu
Ciasto przepyszne,nie spodziewałam się takiego efektu:) Często na kefirze wychodził mi zakalec,a tym razem jak na zdjęciu:) Bardzo dziękuję za przepis:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
1 lat temu
Ciasto wyszło b. Smaczne, wilgotne, lekkie ,na dno położyłam gruszki wyszło wspaniałe.Dziękuję za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
1 lat temu
Witam nie wyjdzie zakalec? Bo często na mleku,lub jogurcie wychodzi mi zakalec .pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Składniki w temperaturze pokojowej i mieszać krótko, tylko do połączenia się składników i powinno wyjść dobrze 😉