Ciasto czekoladowe na kefirze

5 Komentarzy
Ciasto czekoladowe na kefirze

Szybkie i proste ciasto czekoladowe z dodatkiem kefiru, które przygotowuje się ekspresowo bez użycia miksera. Jest to ciasto jak na muffinki, czyli mieszamy krótko suche składniki z mokrymi, wylewamy do formy i pieczemy. Ciasto jest miękkie, wilgotne i mocno czekoladowe. Dodatkowo polałam je lubianą przez was polewą czekoladową.

Składniki na formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 60 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 ml (lub g) kefiru, temperatura pokojowa
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną.

2

  1. W drugiej misce wymieszać trzepaczką kefir, jajka i olej.

3

  1. Następnie wsypać suche składniki do mokrych i połączyć trzepaczką. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.

4

  1. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.

5

  1. Przygotować polewę czekoladową według przepisu: "Polewa czekoladowa".
  2. Chłodne ciasto polać polewą.

Źródło: Na podstawie przepisu z Biblioteczki Poradnika Domowego "Przepisy czytelników, lato".

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto czekoladowe na kefirze Ciasto czekoladowe na kefirze
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 10 dni temu
    Ciasto wyszło b. Smaczne, wilgotne, lekkie ,na dno położyłam gruszki wyszło wspaniałe.Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 13 dni temu
    Witam nie wyjdzie zakalec? Bo często na mleku,lub jogurcie wychodzi mi zakalec .pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 13 dni temu
      Składniki w temperaturze pokojowej i mieszać krótko, tylko do połączenia się składników i powinno wyjść dobrze 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 22 dni temu
    Na ile wcześniej należy wyciągnąć kefir z lodówki? Czy są szanse, że ciasto się uda, jeśli kefir i jajka będą prosto z lodówki, ale za to w tej samej temperaturze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 17 dni temu
      Ja wyciągam produkty z lodówki nawet ze dwie godziny wcześniej. Nie ryzykowałam pieczenia na zimnym, więc nie podpowiem, czy również wyjdzie.