
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z dodatkiem kefiru, które przygotowuje się ekspresowo bez użycia miksera. Jest to ciasto jak na muffinki, czyli mieszamy krótko suche składniki z mokrymi, wylewamy do formy i pieczemy. Ciasto jest miękkie, wilgotne i mocno czekoladowe. Dodatkowo polałam je lubianą przez was polewą czekoladową.
Składniki na formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 60 g kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 ml (lub g) kefiru, temperatura pokojowa
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła (lub margaryny)
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną.

- W drugiej misce wymieszać trzepaczką kefir, jajka i olej.

- Następnie wsypać suche składniki do mokrych i połączyć trzepaczką. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.

- Ciasto przelać do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostygnięcia.

- Przygotować polewę czekoladową według przepisu: "Polewa czekoladowa".
- Chłodne ciasto polać polewą.
Źródło: Na podstawie przepisu z Biblioteczki Poradnika Domowego "Przepisy czytelników, lato".
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
