Jabłecznik na biszkopcie

2 Komentarzy
Jabłecznik na biszkopcie

Lekkie ciasto biszkoptowe z kawałkami jabłek. To ciasto jest szybkie i proste do przygotowania. Jest to biszkopt, więc ciasto jest lekkie, a dzięki dodaniu jabłek wilgotne. Jeśli będziemy przechowywać je np. w pojemniku na ciasto lub dużym worku foliowym, aby chronić je przed wysychaniem, to zachowa świeżość przez co najmniej 2 dni.

Składniki na formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto:

  • ok. 1 kg jabłek (waga przed obraniem)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki.
  3. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 10 minut na jasną, kremową masę.

2

  1. Dodawać stopniowo mieszankę mączną, delikatnie mieszając szpatułką tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać jabłka i delikatnie połączyć.

3

4

  1. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 40 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.

5

  1. Chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Jabłecznik na biszkopcie Jabłecznik na biszkopcie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 3 dni temu
    W przepisie jest podstawowy błąd cukierniczy , który powoduje że to ciasto nie powinno się nazywac "jabłka na biszkopcie". Biszkopt to ciasto, którego podstawą są sztywno ubite białka, bez dodatku proszku do pieczenia. Nazwałbym to ciasto "prostym ciatsem z jabłkami". To nie to!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 dni temu
      To jest biszkopt i jajka dobrze ubite to najważniejszy etap. 1 łyżeczka proszku do pieczenia jest dodana dla bezpieczeństwa, ze względu na ciężar jabłek. Spokojnie można pominąć proszek, jeśli ktoś jest wprawiony w pieczeniu i jest pewny, że biszkopt mu wyjdzie dobrze.