Jabłecznik na biszkopcie

Napisz komentarz
Jabłecznik na biszkopcie

Lekkie ciasto biszkoptowe z kawałkami jabłek. To ciasto jest szybkie i proste do przygotowania. Jest to biszkopt, więc ciasto jest lekkie, a dzięki dodaniu jabłek wilgotne. Jeśli będziemy przechowywać je np. w pojemniku na ciasto lub dużym worku foliowym, aby chronić je przed wysychaniem, to zachowa świeżość przez co najmniej 2 dni.

Składniki na formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto:

  • ok. 1 kg jabłek (waga przed obraniem)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki.
  3. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 10 minut na jasną, kremową masę.

2

  1. Dodawać stopniowo mieszankę mączną, delikatnie mieszając szpatułką tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać jabłka i delikatnie połączyć.

3

4

  1. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 40 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.

5

  1. Chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Jabłecznik na biszkopcie Jabłecznik na biszkopcie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!