Jabłecznik na biszkopcie
Lekkie ciasto biszkoptowe z kawałkami jabłek. To ciasto jest szybkie i proste do przygotowania. Jest to biszkopt, więc ciasto jest lekkie, a dzięki dodaniu jabłek wilgotne. Jeśli będziemy przechowywać je np. w pojemniku na ciasto lub dużym worku foliowym, aby chronić je przed wysychaniem, to zachowa świeżość przez co najmniej 2 dni.
Składniki na formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto:
- ok. 1 kg jabłek (waga przed obraniem)
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki.
- W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
- Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 10 minut na jasną, kremową masę.
- Dodawać stopniowo mieszankę mączną, delikatnie mieszając szpatułką tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać jabłka i delikatnie połączyć.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 40 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 456
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!