Lekkie ciasto biszkoptowe z kawałkami jabłek. To ciasto jest szybkie i proste do przygotowania. Jest to biszkopt, więc ciasto jest lekkie, a dzięki dodaniu jabłek wilgotne. Jeśli będziemy przechowywać je np. w pojemniku na ciasto lub dużym worku foliowym, aby chronić je przed wysychaniem, to zachowa świeżość przez co najmniej 2 dni.
Składniki na formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto:
ok. 1 kg jabłek (waga przed obraniem)
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g cukru
250 g mąki pszennej
10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki.
W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 10 minut na jasną, kremową masę.
Dodawać stopniowo mieszankę mączną, delikatnie mieszając szpatułką tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać jabłka i delikatnie połączyć.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 40 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
W przepisie jest podstawowy błąd cukierniczy , który powoduje że to ciasto nie powinno się nazywac "jabłka na biszkopcie". Biszkopt to ciasto, którego podstawą są sztywno ubite białka, bez dodatku proszku do pieczenia. Nazwałbym to ciasto "prostym ciatsem z jabłkami". To nie to!
To jest biszkopt i jajka dobrze ubite to najważniejszy etap. 1 łyżeczka proszku do pieczenia jest dodana dla bezpieczeństwa, ze względu na ciężar jabłek. Spokojnie można pominąć proszek, jeśli ktoś jest wprawiony w pieczeniu i jest pewny, że biszkopt mu wyjdzie dobrze.