Ciasto salceson

Napisz komentarz
Ciasto salceson

Wilgotne, jesienne ciasto z jabłkami. Ciasto salceson to kakaowe ciasto z kawałkami jabłek i orzechów w środku. Jest puszyste i dzięki sporej ilości jabłek soczyste. Zachowuje świeżość przez co najmniej 3 dni. Na drugi dzień jest może jeszcze lepsze niż w dzień pieczenia. Przechowujcie je np. w pojemniku na ciasto lub dużym worku foliowym, aby chronić je przed wysychaniem.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Ciasto:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (lub 1 szklanka)
  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (lub 1 szklanka)
  • 450 g mąki pszennej (lub 3 szklanki)
  • 1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao (lub 40g)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 kg jabłek

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  3. W misce wymieszać mąkę, sodę i kakao, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  4. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.

2

3

  1. Całe jajka z cukrem ubijać robotem kuchennym/ mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać na przemian mieszankę mączną i olej. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. (Ciasto będzie gęste).
  2. Dodać jabłka i orzechy i wymieszać łyżką.

4

  1. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 45 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.

5

  1. Chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga:

1 szklanka = 250ml

Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto salceson Ciasto salceson Ciasto salceson
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!