Wilgotne, jesienne ciasto z jabłkami. Ciasto salceson to kakaowe ciasto z kawałkami jabłek i orzechów w środku. Jest puszyste i dzięki sporej ilości jabłek soczyste. Zachowuje świeżość przez co najmniej 3 dni. Na drugi dzień jest może jeszcze lepsze niż w dzień pieczenia. Przechowujcie je np. w pojemniku na ciasto lub dużym worku foliowym, aby chronić je przed wysychaniem.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto:
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g cukru (lub 1 szklanka)
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (lub 1 szklanka)
450 g mąki pszennej (lub 3 szklanki)
1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao (lub 40g)
100 g orzechów włoskich
1 kg jabłek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę, sodę i kakao, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
Całe jajka z cukrem ubijać robotem kuchennym/ mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać na przemian mieszankę mączną i olej. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. (Ciasto będzie gęste).
Dodać jabłka i orzechy i wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 45 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.