Ciasto salceson


Wilgotne, jesienne ciasto z jabłkami. Ciasto salceson to kakaowe ciasto z kawałkami jabłek i orzechów w środku. Jest puszyste i dzięki sporej ilości jabłek soczyste. Zachowuje świeżość przez co najmniej 3 dni. Na drugi dzień jest może jeszcze lepsze niż w dzień pieczenia. Przechowujcie je np. w pojemniku na ciasto lub dużym worku foliowym, aby chronić je przed wysychaniem.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Ciasto:
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g cukru (lub 1 szklanka)
- 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (lub 1 szklanka)
- 450 g mąki pszennej (lub 3 szklanki)
- 1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao (lub 40g)
- 100 g orzechów włoskich
- 1 kg jabłek
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
- W misce wymieszać mąkę, sodę i kakao, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
- Całe jajka z cukrem ubijać robotem kuchennym/ mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać na przemian mieszankę mączną i olej. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. (Ciasto będzie gęste).
- Dodać jabłka i orzechy i wymieszać łyżką.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 45 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga:
1 szklanka = 250ml
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Odsłon: 1238
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!