Lekkie ciasto o kakaowym spodzie, z dużą ilością bananów zatopionych w lekkim, mało słodkim kremie serowym. Całość pokryta polewą czekoladową.
Składniki na formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm:
Ciasto kakaowe:
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
300 g cukru
125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, temperatura pokojowa
125 ml wody, temperatura pokojowa
3 łyżki kakao
200 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
8 bananów
sok wyciśnięty z cytryny
100 g cukru
500 g twarogu z wiaderka (lub Quarku, u mnie Quark 20%), temperatura pokojowa
6 listków żelatyny (lub 4 ½ płaskich łyżeczek żelatyny w proszku = 13 g)
5 łyżek zimnej wody
400 g słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
25 g masła
150 g słodkiej śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną (o wymiarach ok. 30x 40 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej ubijając, wlewać cienkim strumieniem olej i wodę. Mieszankę mączną dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i rozłożyć równomiernie.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C), do suchego patyczka. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Przygotować nadzienie: Banany obrać, pokroić w grubsze plasterki (ok. 1,5 cm) i ułożyć na cieście. Banany posmarować częścią soku z cytryny np. przy użyciu pędzelka silikonowego.
Żelatynę przełożyć do garnka, zalać 5 łyżkami zimnej wodzie i wymieszać. Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia.
Twaróg wymieszać trzepaczką (lub mikserem) z cukrem i resztą soku z cytryny.
Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodawać stopniowo resztę kremu, mieszając dalej energicznie trzepaczką.
Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu.
Krem serowy* wyłożyć na banany. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Uwaga:
*Krem może być rzadki, przy wykładaniu go na banany. Nie trzeba czekać, aż zacznie tężeć. Ciasta nie wyciągaliśmy z formy, więc powinno przylegać do brzegów formy i krem nie wleje się w szpary, bo ich nie ma (lub ewentualnie są małe, gdy ciasto lekko się skurczy po ostygnięciu).
Źródło: Przepis pochodzi ze strony chefkoch.de, "Affen- Schnitten".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malgosia·
4 lat temu
Z racji tego że miałam nadwyżkę bananów postanowiłam upiec to ciasto. Nie spodziewałam się jakiegoś efektu wow bo raczej banany w cieście to nie moja bajka. Ciasto wyszło jednak całkiem smaczne, jednak dla mnie trochę za suche, moze to wynik tego że dodałam połowę mąki gruboziarnistej bo zwykła się mi skończyła, a może dlatego że jedna warstwa pokrojonych bananów to za mało i być może 2 warstwy spowodowałyby że ciasto byłoby wilgotniejsze. Na przyszłość chyba nasacze czyms ciasto i wtedy będzie ok.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Świetny przepis polecam. Bardzo lekkie ciasto. U mnie w zmodyfikowanej wersji tylko z bitą śmietaną ale na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu i wypróbuję masę serową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
4 lat temu
Czy można czymś zastąpić żelatynę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
Dramat. Ciasto piekłam piekłam i cały czas płynne w środku :/ ilość wody i oleju jest chyba zbyt duża bo masa była mega płynna :/ coś nie tak z tym przepisem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
5 lat temu
Ja nawet nie zauważyłam i nie dałam wody Ani oleju i wyszło idealne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
4 lat temu
U mnie dokładnie tak samo, zrobiłam wszystko dokładniej według przepisu, a ciasto cały czas było płynne w środku... dopiero po 50 min pieczenia było ok (a nie 10-15min) :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta ·
4 lat temu
Polecam zrobić biszkopt jak taki normalny , tylko na samym końcu dodać 3 łyżeczki kakao. W tedy wszystko się upiecze i będzie dobrze :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
5 lat temu
Dałam dużo mniej cukru i jest super 200 i 70 :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
benio2009 ·
5 lat temu
fajne to
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
5 lat temu
Zaciekawil mnie twoj przepis. Mam tylko 1 pytanie. Czy jajka ubijac razem czy oddzienie bialka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Razem, całe jajka proszę ubić z cukrem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
k·
5 lat temu
w jakiej ilości wody rozpuścić 4,5 łyżeczki żelatyny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
W 5-ciu łyżkach zimnej wody :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zozoo·
5 lat temu
Wyszlo Super pyszne, ale moja blaszka byla mniejsza 25x25cm, wiec biszkopt był wyższy, co za tym idzie, piekł się 40 min. ;) Był nieco suchy, wiec skropilam go cytrynowa woda mineralna. Zamiast serka z wiaderka użyłam mascarpone, a do masy dołożyłam jeszcze tabliczkę roztopionej białej czekolady. W mojej blaszce nie było już miejsca na polewę, wiec po prostu opruszylam całość starta gorzka czekolada. Wyszło pyszne ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona S·
6 lat temu
Czy całe ciasto wykonujesz w tym samym dniu, czy np. spód lepiej jest upiec dzień wcześniej? Czy jest to po prostu biszkopt, czy jednak różni się od biszkoptu? Czy jest suche i lepiej jest je skropić np. wodą z cytryną czy sam nawilżeje od śmietany i bananów? Troche boję sie kończyć to ciasto w tym samym dniu co piekłam spód w obawie, że ten świeży spód mógłby upaść pod ciężarem bananów i masy serowej. Jednak to trochę waży. Czy moje obawy Jaonno są uzasadnione? Czy robiłaś kiedyś tak, że banany są w środku, a nie tak bezpośrednio na biszkopie? Ja kiedyś robiłam podobne ciasto i te banany mi sie rozjeżdżały, rozwarstwiały się od spodu. Pytań tyle, bo przymierzam się do tego ciasta, mam nadzieję, że odpowiesz :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Robię ciasto w jeden dzień. Wystarczy poczekać, aż spód ostygnie. Nie nasączam niczym ciasta. To nie jest zwykły biszkopt, tylko z dodatkiem oleju, więc nie jest tak suche. Nie robiłam z bananami w środku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
6 lat temu
Witam. Do masy cukier zwykły czy puder?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Jeśli jest podane "cukier" to zwykły.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
6 lat temu
Czym można zastąpić kakao w biszkopcie żeby nie był kakaowy tylko zwykły?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria ·
6 lat temu
Super przepis (ok) (y)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gośka·
8 lat temu
Ciasto pyszne, choć osobiście zrobilam je z własnego przepisu . z tego nie była bym,w stanie jako początkująca. Za malo szczegółów. Tak wiec fajnie wygląda tylko na zdjęciach. Warto niektóre detale dodać takie jak w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę czy w pierwszym zdaniu czy na pewno CAŁE jajko mieszać z cukrem a może najpierw żółtko a potem białko dodać. Jedno słowo a naprawdę dużo pomaga. Zwłaszcza ze patrząc na podobne przepisy widzę ze najpierw białko się ubija na pianę z cukrem a potem dodaje żółtko. Ja jestem początkująca. I może się nie znam ale musicie po pracować nad forma pisania przepisów.pzdr
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karina·
6 lat temu
Biszkopt tez mozna ubić z całymi jajkami ale należy masę jajeczną minimalnie podgrzać...są dwa sposoby ubijania jajek,
Ciasto fajne ale ja bym upiekla je na papierze zamiast smarować margaryną i sypać bułka... mysle ze spróbuje go zrobić ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
ja polałam ciasto ponczem przed położeniem bananów, aby nie było suche.wyszło smaczne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Elu[/b] żelatyna nie wpływa na kwaśność kremu, tylko użyty ser.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
11 lat temu
Witam robilam dziś to ciacho i powiem tak wyszło wszystko super tylko musialam zbyt dużo żelatyny dac do masy bo jest zbyt taka kwaskowata a sok dalam tylko z polowy cytryny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Kasiu[/b] tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
11 lat temu
witam mam pytanie czy mozna dodac zamiast bananow np brzoskwinie w puszcze?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Kolejny bardzo dobry przepis i pyszne ciasto. Ten blog jest dla mnie inspiracją. Przy każdej nadarzającej się okazji staram się wypróbowywać nowy przepis. Za każdym razem ja i moi goście jesteśmy zadowoleni z efektu.