Strudel z makiem

Napisz komentarz
Strudel z makiem

Wspaniały strudel z makiem. Masy makowej jest tak dużo, że czujemy, jakbyśmy jedli sam pyszny mak zawinięty w cienkie, mega chrupiące ciasto. Strudel najsmaczniejszy jest na świeżo, gdy ciasto jest chrupiące i łamliwe.

Kawałek zamroziłam i mieliśmy pyszne ciasto na później, jednak ciasto już nie było chrupiące.

Składniki na ok. 25 porcji:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (typ 405- 550)
  • 1 łyżka octu (dałam jabłkowy)
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowy
  • szczypta soli
  • ok. 100- 120 ml lekko ciepłej wody

Masa makowa:

  • 350 g suchego, zmielonego maku
  • 300 ml mleka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g cukru
  • 100 g migdałów
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania
  • olej do posmarowania ciasta
  • ok. 130 g masła do posmarowania ciasta
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę makową: Zmielony mak zalać gorącym mlekiem. Wymieszać. (Mleka nie jest dużo, ale po dokładnym wymieszaniu, mak powinien być cały mokry). Dodać cukier, wymieszać. Przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do maku wmieszać rodzynki, posiekane na drobno migdały i łyżkę miodu. Odstawić na bok.

2

  1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać do miski. Zrobić w mące wgłębienie. Dodać szczyptę soli, ocet i olej.
  2. Zacząć zagniatać ciasto robotem kuchennym lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta i dolewać tyle lekko ciepłej wody, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie przełożyć ciasto na blat i zagniatać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne. Ciasto nie powinno się kleić.

3

  1. Gotowe ciasto posmarować cienko olejem. Dużą, porcelanową miskę przelać gorącą wodą, osuszyć i przykryć nią ciasto lub owinąć ciasto folią spożywczą.

4

  1. Ciasto pozostawić na ok. 45 minut. (Ważne, aby ciasto miało czas odpocząć, aby nie rwało się przy rozciąganiu. Minimalny czas to 30 minut, ale można zostawić ciasto również na noc. Ciasto nie może w żadnym wypadku wyschnąć. Dlatego należy je przykryć albo miską, albo folią).
  2. Ciasto (można w całości na jeden strudel, albo podzielić na pół i zrobić dwa mniejsze) rozwałkować na oprószonym mąką blacie (lub bez mąki, jeśli blat jest śliski).
  3. Rozwałkowane ciasto przełożyć na ściereczkę (lub dwie połączone) oprószone mąką. Posmarować cienko olejem, używając silikonowego pędzelka i pozostawić na ok. 10 minut.
  4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Dużą, płaską blachę z piekarnika (u mnie ok. 30x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Następnie włożyć ręce między ciasto, a ściereczkę i rozciągać ciasto w rękach, na nadgarstkach, w każdą stronę, zaczynając od środka, tyle ile się da. Brzegi ciasta naciągać palcami. Ciasto musi być cieniusieńkie. Przez ciasto musi być widoczny wzór ściereczki.

5

6

  1. Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta, można je odciąć lub rozwałkować wałkiem.
  2. Masło do posmarowania ciasta roztopić i pozostawić, aby trochę ostygło. Lekko ciepłym masłem posmarować cienko ciasto, przy użyciu pędzelka.

7

  1. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko wmieszać do masy makowej. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
  2. Na cieście rozłożyć masę makową, zostawiając z każdej strony wolny brzeg o szerokości ok. 3 cm.
  3. Krótsze boki ciasta należy założyć na nadzienie.
  4. Następnie zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie ściereczką przy zwijaniu).

8

  1. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować z góry cienko roztopionym masłem, używając pędzelka.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. Po 15 minutach pieczenia, posmarować ponownie ciasto roztopionym masłem. (Strudel musi się zarumienić).

9

  1. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Die große Bildbackschule", Butlers.

Kuchnia

Kuchnia:

Austriacka, Niemiecka

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 25

Trudność Trudność: trudne
Koszt Koszt: średni
Strudel z makiem Strudel z makiem Strudel z makiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!