Ciasto czekoladowo- pomarańczowe (bez glutenu i laktozy)

7 Komentarzy
Ciasto czekoladowo- pomarańczowe (bez glutenu i laktozy)

Mocno wilgotne, czekoladowe ciasto intensywnie pachnące pomarańczą. Aromat pomarańczy jest intensywny i można pomyśleć, że do ciasta dodany jest sztuczny olejek pomarańczowy. Nie ma w nim nic sztucznego, a aromatu dodają mu świeże pomarańcze, które przygotowuje się w nietypowy sposób. Mianowicie są one w całości gotowane w wodzie, przez co robią się całe miękkie, a po ostygnięciu w całości (poza ewentualnymi pestkami) miksowane. Ponieważ ciasto pieczone jest na zmielonych migdałach lub orzechach, jest dodatkowo bezglutenowe. Nie zawiera również laktozy (poza polewą, którą zrobiłam dodatkowo dla wzbogacenia smaku).

Przez dodatek zmielonych migdałów, ciasto ma strukturę ziarnistą. Mój mąż jak je w przekroju zobaczył to stwierdził, że wygląda jak kaszanka 😂 Niestety jak patrzę teraz na zdjęcia, to mi się to przypomina. Czy Wam również? Nie sugerujcie się tym, napisałam to tylko dla żartu. Ciasto jest wspaniałe. Smaczne, wilgotne, puszyste, a ten aromat zadziwia.

Polecam wybrać sprawdzone, ekologiczne pomarańcze, które mają skórkę przeznaczoną do spożycia, ponieważ ją również dodajemy do ciasta.

Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:

Ciasto:

  • 2 małe pomarańcze lub 1 duża pomarańcza (łącznie ok. 375 g)*, ekologiczne i najlepiej z cienką skórką
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z górką (w wersji bezglutenowej: proszku do pieczenia bezglutenowego)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 200 g cukru
  • 50 g kakao

Polewa czekoladowa (opcjonalnie, zawiera laktozę):

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 40 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • kawałki pomarańczy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Całe pomarańcze przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Od zagotowania, gotować na niskiej mocy palnika przez 2 godziny, przykryte pokrywką. (Może zdarzyć się, że pomarańcza podczas gotowania pęknie. Nic nie szkodzi).
  2. Pomarańcze wyciągnąć z wody i pozostawić do ostygnięcia na kilka godzin, a najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem. (Ja studzę je na sitku).
  3. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  4. Chłodne pomarańcze pokroić na ćwiartki i wyciągnąć pestki. Pomarańcze przełożyć do malaksera i zmiksować na puree, ale najlepiej, żeby były małe kawałki. (W Thermomix 30s./ obr. 4).

2

  1. Dodać pozostałe składniki: jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, zmielone migdały, cukier i kakao. Zmiksować, aż wszystko się połączy. (Thermomix 30s./ obr. 4).

3

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, do suchego patyczka w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć od razu na kratkę kuchenną i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Ciasto można ozdobić skórką z pomarańczy lub przygotować polewę.
  2. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Śmietankę mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Czekoladę zalać śmietanką. Chwilę poczekać, aby trochę zmiękła i wymieszać łyżką, aż się rozpuści. (Jeśli polewa jest za rzadka do polania ciasta, poczekać chwilę, aby trochę zgęstniała).
  3. Polewę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia, odciąć róg i wylać ją na ciasto, pozwalając, aby trochę spływała na bokach.
  4. Ciasto pozostaje długo świeże. (Ja trzymam je pod szklanym kloszem w temperaturze pokojowej. Można również trzymać je w lodówce).

Uwaga:

* Gdyby zdarzyło Wam się, że ok. 375 g to 1 ½ pomarańczy, to albo ugotujcie 2 pomarańcze i potem odkrójcie z jednej połowę, albo ugotujcie 3 pomarańcze o wadze ok. 750 g i upieczcie dwa ciasta. Myślę, że spokojnie nadaje się ono do mrożenia.

Źródło: Przepis z książki: "Feast", Nigelli Lawson.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia i gotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowo- pomarańczowe (bez glutenu i laktozy) Ciasto czekoladowo- pomarańczowe (bez glutenu i laktozy) Ciasto czekoladowo- pomarańczowe (bez glutenu i laktozy)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AnyaPink · 17 dni temu
    Czy to ciasto można użyć zamiast biszkoptu ? Chcę zrobić tort dla męża ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    https://przodkowierodziny.blo · 1 miesięcy temu
    Uwielbiam każde czekoladowe ciasto i to też 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pa · 1 miesięcy temu
    Bez laktozy - śmietana .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Polewa jest opcjonalna. Wiadomo, że jak ktoś unika laktozy to jej nie zrobi. Pisałam o tym i we wstępie i ekstra w nawiasie przy składnikach na polewę, ale oczywiście nie każdy to widzi🙄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 1 miesięcy temu
    Czy pulpa z ugotowanych pomarańczy nie będzie gorzka?. Kiedyś nawet zmieniałam wodę podczas gotowania pomarańczy i tak musiałam wszystko wyrzucić bo było bardzo gorzkie. Bardzo zraziłam się do gotowanych pomarańczy a żałuję. Proszę o radę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Najważniejsze, aby wybrać pomarańcze bio, niepryskane, abyśmy nie jedli chemii. Piekłam to ciasto nieraz i zawsze wychodziło dobre. Bardzo mi ten przepis odpowiada. Raz miałam pomarańcze same w sobie niezbyt dobre, tzn. były dość kwaśne i ogólnie bez wyrazu, a i tak ciasto wyszło super. Jak się trafią pomarańcze gorzkie to faktycznie mogą zepsuć ciasto. Proszę spróbować zrobić to ciasto do końca, bez przejmowania się smakiem puree. Samo puree nie zachwyca smakiem, ale to nie koniec składników 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aldona · 1 miesięcy temu
    A czy można zastąpić czymś te migdały? Mam uczulenie na orzechy