Niskowęglowodanowy makowiec z jabłkami (bez glutenu)

Napisz komentarz
Niskowęglowodanowy makowiec z jabłkami (bez glutenu)

Niskowęglowodanowy makowiec z jabłkami

znany również jako makowiec japoński, to wyjątkowy świąteczny wypiek bez dodatku kaszy manny i mąki. Ciasto jest całkowicie bez zagęszczaczy, dzięki czemu pozostaje naturalnie wilgotne, lekkie i puszyste.

To idealny przepis dla osób na diecie low carb oraz bezglutenowej. Makowiec można dosłodzić tradycyjnym cukrem, jednak w wersji niskowęglowodanowej świetnie sprawdzi się erytrytol lub ksylitol, bez wpływu na konsystencję ciasta.

Ten low carb makowiec z jabłkami jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo aromatyczny i sycący. Doskonały jako świąteczny deser bez wyrzutów sumienia, również dla osób dbających o linię lub unikających glutenu.

Składniki na formę kwadratową (o wymiarach ok. 24x 24 cm):

  • 250 g suchego, zmielonego maku
  • 100 g erytrytolu lub ksylitolu (albo cukru pudru, jeśli ciasto nie musi być niskowęglowodanowe)
  • 400- 500 g jabłek (waga przed obraniem)
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 125 g masła, temperatura pokojowa
  • ok. 400- 500 ml wrzątku do sparzenia maku
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Mak zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można również zostawić na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym pieluchą tetrową, gazą lub czystą, bawełnianą ściereczką, a następnie dokładnie odcisnąć.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dokładnie odcisnąć z soku.

2

  1. Do misy miksera przełożyć masło, erytrytol i żółtka. Miksować na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut, aż masa stanie się jasna i kremowa. (Erytrytol nie rozpuści się całkowicie - to normalne).

3

  1. Zmniejszyć obroty na niskie, dodać mak i jabłka i wymieszać do połączenia składników.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać ją porcjami szpatułką do masy makowej.

4

5

  1. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

  1. Ciasto przechowywać w lodówce.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Niskowęglowodanowy makowiec z jabłkami (bez glutenu) Niskowęglowodanowy makowiec z jabłkami (bez glutenu)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!