Niskowęglowodanowy makowiec z jabłkami (bez glutenu)

Niskowęglowodanowy makowiec z jabłkami
znany również jako makowiec japoński, to wyjątkowy świąteczny wypiek bez dodatku kaszy manny i mąki. Ciasto jest całkowicie bez zagęszczaczy, dzięki czemu pozostaje naturalnie wilgotne, lekkie i puszyste.
To idealny przepis dla osób na diecie low carb oraz bezglutenowej. Makowiec można dosłodzić tradycyjnym cukrem, jednak w wersji niskowęglowodanowej świetnie sprawdzi się erytrytol lub ksylitol, bez wpływu na konsystencję ciasta.
Ten low carb makowiec z jabłkami jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo aromatyczny i sycący. Doskonały jako świąteczny deser bez wyrzutów sumienia, również dla osób dbających o linię lub unikających glutenu.
Składniki na formę kwadratową (o wymiarach ok. 24x 24 cm):
- 250 g suchego, zmielonego maku
- 100 g erytrytolu lub ksylitolu (albo cukru pudru, jeśli ciasto nie musi być niskowęglowodanowe)
- 400- 500 g jabłek (waga przed obraniem)
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 125 g masła, temperatura pokojowa
- ok. 400- 500 ml wrzątku do sparzenia maku
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Mak zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można również zostawić na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym pieluchą tetrową, gazą lub czystą, bawełnianą ściereczką, a następnie dokładnie odcisnąć.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dokładnie odcisnąć z soku.

- Do misy miksera przełożyć masło, erytrytol i żółtka. Miksować na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut, aż masa stanie się jasna i kremowa. (Erytrytol nie rozpuści się całkowicie - to normalne).

- Zmniejszyć obroty na niskie, dodać mak i jabłka i wymieszać do połączenia składników.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać ją porcjami szpatułką do masy makowej.


- Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

- Ciasto przechowywać w lodówce.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |

Odsłon: 11
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!