Miodowy placek bożonarodzeniowy na dużą blachę

Proste, miękkie kandyzowane ciasto miodowe pachnące świętami. W jego skład wchodzi oczywiście miód, a także aromatyczna przyprawa do piernika oraz kandyzowane skórki cytrynowa i pomarańczowa. Ciasto jest efektownie udekorowane trwałą dekoracją z migdałów i kandyzowanych wiśni.
Można je przechowywać długo w puszce - pozostaje miękkie, a nawet smaczniejsze niż zaraz po upieczeniu, jeszcze bardziej miękkie i aromatyczne.
Składniki na dużą blachę z piekarnika (o wymiarach ok. 30x 40cm):
Ciasto miodowe:
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 250 g miodu
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów ze skórką
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Do dekoracji:
- ok. 20 sztuk kandyzowanych wiśni (niecałe opakowanie 100g)
- ok. 150- 200 g blanszowanych migdałów
Dodatkowo:
- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
- Do garnka przełożyć miód, cukier i masło. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. (Nie gotować). Garnek ściągnąć z palnika i pozostawić, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej.

- W tym czasie kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową drobno posiekać.
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, przyprawę do piernika, posiekane skórki oraz szczyptę soli. Wymieszać.

- Do ostudzonej masy miodowej dodać jajka i wymieszać trzepaczką. Całą masę wlać do suchych składników i zagnieść na jednolite ciasto. (Ciasto będzie klejące).

- Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Dużą, płaską blachę z piekarnika (tę do ciasteczek itp., o wymiarach wewnętrznych ok. 30 × 40 cm) wysmarować masłem i posypać mąką.
- Ciasto wyłożyć na blachę i rozprowadzić je równomiernie. (Ręce można oprószyć mąką - ciasto po schłodzeniu zgęstniało, ale nadal jest lekko klejące).

- Posmarować ciasto śmietanką, używając silikonowego pędzelka.
- Naciąć ciasto na kawałki o wymiarach ok. 5x 6 cm*. (Wyznaczyć nożem linie, zaznaczając podział na kawałki, ale nie przecinając ciasta do samego dna blachy - nacięcia mają być płytkie).
- Udekorować całość migdałami (całymi lub przeciętymi ostrożnie wzdłuż na pół) oraz połówkami kandyzowanych wiśni.

- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, na jasnobrązowy kolor.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do lekkiego ostygnięcia, po czym pokroić na kawałki wzdłuż wykonanych wcześniej nacięć.
- Po całkowitym ostudzeniu przełożyć kawałki ciasta do szczelnej puszki. W przeciwnym razie szybko twardnieją.
- W puszce mogą być przechowywane przez ok. 2 tygodnie.
Uwaga:
* Według oryginalnego przepisu należało naciąć ciasto na kwadraty o boku 4 cm. Jednak takie kawałki byłyby zbyt małe, aby zmieścić dekorację widoczną na zdjęciach. Dlatego ja zaczęłam od ułożenia dekoracji - najpierw migdałów i wiśni wzdłuż dłuższego boku, następnie wzdłuż krótszego - i dopiero wtedy nacięłam ciasto. Uważam, że nacięcia służą przede wszystkim temu, aby dekorację układać w równych rzędach i by po upieczeniu ciasto łatwo było pokroić, prowadząc nóż między migdałami.
Źródło: Na podstawie przepis z magazynu "Land Edition, Himmlische Plätzchen".
|
Kuchnia: |
Niemiecka |
|
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 40 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |

lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!