Miodowy placek bożonarodzeniowy na dużą blachę

Napisz komentarz
Miodowy placek bożonarodzeniowy na dużą blachę

Proste, miękkie kandyzowane ciasto miodowe pachnące świętami. W jego skład wchodzi oczywiście miód, a także aromatyczna przyprawa do piernika oraz kandyzowane skórki cytrynowa i pomarańczowa. Ciasto jest efektownie udekorowane trwałą dekoracją z migdałów i kandyzowanych wiśni.

Można je przechowywać długo w puszce - pozostaje miękkie, a nawet smaczniejsze niż zaraz po upieczeniu, jeszcze bardziej miękkie i aromatyczne.

Składniki na dużą blachę z piekarnika (o wymiarach ok. 30x 40cm):

Ciasto miodowe:

  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 250 g miodu
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów ze skórką
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Do dekoracji:

  • ok. 20 sztuk kandyzowanych wiśni (niecałe opakowanie 100g)
  • ok. 150- 200 g blanszowanych migdałów

Dodatkowo:

  • 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietanki 30%, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka przełożyć miód, cukier i masło. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. (Nie gotować). Garnek ściągnąć z palnika i pozostawić, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej.

2

  1. W tym czasie kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową drobno posiekać.
  2. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, przyprawę do piernika, posiekane skórki oraz szczyptę soli. Wymieszać.

3

  1. Do ostudzonej masy miodowej dodać jajka i wymieszać trzepaczką. Całą masę wlać do suchych składników i zagnieść na jednolite ciasto. (Ciasto będzie klejące).

4

  1. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dużą, płaską blachę z piekarnika (tę do ciasteczek itp., o wymiarach wewnętrznych ok. 30 × 40 cm) wysmarować masłem i posypać mąką.
  3. Ciasto wyłożyć na blachę i rozprowadzić je równomiernie. (Ręce można oprószyć mąką - ciasto po schłodzeniu zgęstniało, ale nadal jest lekko klejące).

5

  1. Posmarować ciasto śmietanką, używając silikonowego pędzelka.
  2. Naciąć ciasto na kawałki o wymiarach ok. 5x 6 cm*. (Wyznaczyć nożem linie, zaznaczając podział na kawałki, ale nie przecinając ciasta do samego dna blachy - nacięcia mają być płytkie).
  3. Udekorować całość migdałami (całymi lub przeciętymi ostrożnie wzdłuż na pół) oraz połówkami kandyzowanych wiśni.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, na jasnobrązowy kolor.
  2. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do lekkiego ostygnięcia, po czym pokroić na kawałki wzdłuż wykonanych wcześniej nacięć.
  3. Po całkowitym ostudzeniu przełożyć kawałki ciasta do szczelnej puszki. W przeciwnym razie szybko twardnieją.
  4. W puszce mogą być przechowywane przez ok. 2 tygodnie.

Uwaga:

* Według oryginalnego przepisu należało naciąć ciasto na kwadraty o boku 4 cm. Jednak takie kawałki byłyby zbyt małe, aby zmieścić dekorację widoczną na zdjęciach. Dlatego ja zaczęłam od ułożenia dekoracji - najpierw migdałów i wiśni wzdłuż dłuższego boku, następnie wzdłuż krótszego - i dopiero wtedy nacięłam ciasto. Uważam, że nacięcia służą przede wszystkim temu, aby dekorację układać w równych rzędach i by po upieczeniu ciasto łatwo było pokroić, prowadząc nóż między migdałami.

Źródło: Na podstawie przepis z magazynu "Land Edition, Himmlische Plätzchen".

Kuchnia

Kuchnia:

Niemiecka

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Miodowy placek bożonarodzeniowy na dużą blachę Miodowy placek bożonarodzeniowy na dużą blachę Miodowy placek bożonarodzeniowy na dużą blachę
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!