Ciasto korzenne na kruchym spodzie

Miękkie, aromatyczne i czekoladowe ciasto korzenne na kruchym spodzie to idealna propozycja na świąteczny wypiek na dużą blachę. Intensywny smak kakao i przyprawy piernikowej doskonale komponuje się z delikatnym, maślanym spodem.
Ciasto jest wyjątkowo wilgotne i lekkie dzięki dodatkowi maślanki, a polewa czekoladowa nadaje mu eleganckiego wykończenia. Całość dopełniają chrupiące kawałki orzechów oraz cukrowa posypka, które wprowadzają przyjemny kontrast tekstur.
To proste, efektowne ciasto pachnące świętami, idealne na Boże Narodzenie, rodzinne spotkania i zimowe przyjęcia.
Składniki na formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm*:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g masła, temperatura pokojowa
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 60 g cukru
Ciasto korzenne:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g orzechów (dowolnych, u mnie włoskie)
- 200 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 180 g masła, temperatura pokojowa
- 120 g cukru
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 ml maślanki, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady gorzkiej (ok. 50% kakao)
- 100 g lub ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 150 g dżemu wiśniowego, z czarnej porzeczki lub innego kwaskowego
- kolorowa posypka cukrowa do posypania, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm* wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać miękkie masło, jajka i cukier. Szybko zagnieść na jednolite, miękkie ciasto- najlepiej przy użyciu robota kuchennego, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi. (Ciasto jest miękkie).

- Ciasto wykleić w formie i nakłuć widelcem. (Jeśli będzie się mocno kleić, można lekko podsypać mąką).
- Podpiec w nagrzanym piekarniku przez ok. 17 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.

- W trakcie podpiekania spodu rozpocząć przygotowanie ciasta korzennego: Czekoladę i orzechy drobno posiekać i wymieszać w miseczce.
- Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, a następnie przesiać.

- Do misy miksera przełożyć miękkie masło, cukier i jajka. Ucierać mikserem na wysokich obrotach przez ok. 5 minut. (Masa może się zwarzyć - to normalne, należy kontynuować przygotowanie ciasta).

- Dodać połowę mieszanki mącznej i połowę maślanki. Wymieszać na najniższych obrotach krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodać pozostałą mąkę i maślankę i ponownie wymieszać do połączenia. (Masa będzie wyglądać już znacznie lepiej, ale dalej może być lekko zwarzona - to normalne i wszystko jest w porządku).

- Na końcu dodać posiekane orzechy z czekoladą i krótko wymieszać szpatułką.

- Dżem przełożyć do miseczki i wymieszać, aby był miękki. Jeśli zawiera kawałki owoców, można je dodatkowo rozgnieść widelcem. Cienką warstwę dżemu rozsmarować na podpieczonym spodzie.
- Na dżem wyłożyć ciasto korzenne i wyrównać powierzchnię.

- Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, przez ok. 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra–dół).

- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę doprowadzić do zagotowania, następnie natychmiast zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia oraz uzyskania gładkiej polewy.

- Polewę rozłożyć na cieście i posypać posypką cukrową. Pozostawić, aby polewa zgęstniała.

- Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej, np. w szczelnym pojemniku, aby chronić je przed wysychaniem. Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.
Uwaga:
*Moja forma ma dokładny wymiar wewnętrzny 26 × 39 cm, ale równie dobrze sprawdzi się największa płaska blacha z piekarnika. Przy większej blasze należy nieco skrócić czas pieczenia. Spód powinien się jedynie delikatnie zarumienić, natomiast całe ciasto na dużej blasze piecze się ok. 25 minut - do suchego patyczka.
Źródło: Lekko zmieniony przepis ze strony: esterkocht.com
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 30 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni |
