Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Napisz komentarz
Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Kremowy sernik z białą czekoladą i żurawiną to elegancki deser na ciasteczkowym spodzie, idealny na święta i wyjątkowe okazje. Wyjątkową aksamitność zawdzięcza połączeniu twarogu z serkiem mascarpone oraz dodatkowi białej czekolady, która nie tylko delikatnie osładza masę, ale również ją stabilizuje. Dzięki temu sernik jest zwarty, a jednocześnie niezwykle miękki i rozpływający się w ustach.

Biała czekolada nadaje sernikowi subtelny, waniliowo-mleczny aromat i sprawia, że konsystencja jest wyjątkowo kremowa. Całość doskonale równoważy lekko kwaskowa polewa z puree żurawinowego, która przełamuje słodycz sernika, dodaje świeżości i eleganckiego wyglądu.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Spód:

  • 160 g herbatników kakaowych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku (20%), temperatura pokojowa
  • 250 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • skórka starta z ½ ekologicznej pomarańczy
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Puree żurawinowe:

  • 200 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 80 g cukru
  • skórka starta z ½ ekologicznej pomarańczy
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować spód ciasteczkowy: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć - najlepiej zmiksować je w malakserze lub blenderze na konsystencję „piasku”. Alternatywnie można włożyć je do woreczka strunowego i rozdrobnić wałkiem.
  3. Masło roztopić i jeszcze gorące wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.
  4. Masę ciasteczkową przełożyć do przygotowanej formy i dokładnie docisnąć do dna (np. łyżką lub dnem szklanki). Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.

2

  1. Przygotować masę serową: Białą czekoladę posiekać. Śmietankę mocno podgrzać, niemal do zagotowania, następnie zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
  2. W osobnej miseczce wymieszać cukier ze skrobią, najlepiej trzepaczką, aby rozbić ewentualne grudki.

3

  1. Odlać nadmiar płynu z twarogu i mascarpone. Do miski przełożyć twaróg, mascarpone, jajka, skórkę pomarańczową, śmietankę z czekoladą i cukier ze skrobią. Wymieszać trzepaczką na gładką masę lub krótko zmiksować na niskich obrotach - tylko do połączenia składników.

4

  1. Masę serową wylać na schłodzony spód.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 65 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sernik po upieczeniu może być jeszcze lekko luźny w środku, ale powinien być ścięty na wierzchu).
  3. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsuwając łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i tak pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić sernik do lodówki na kilka godzin. (Może być również tylko do czasu przygotowania puree żurawinowego, a potem całość schłodzić przez kilka godzin).

5

  1. Przygotować puree żurawinowe: Żurawinę opłukać w letniej wodzie, przełożyć do rondelka, dodać cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Gotować na średniej mocy palnika przez ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż żurawina popęka, cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję dżemu. Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sitko. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

7

  1. Puree żurawinowe rozsmarować na schłodzonym serniku.

8

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik z białą czekoladą i żurawiną Sernik z białą czekoladą i żurawiną Sernik z białą czekoladą i żurawiną
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!