Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Kremowy sernik z białą czekoladą i żurawiną to elegancki deser na ciasteczkowym spodzie, idealny na święta i wyjątkowe okazje. Wyjątkową aksamitność zawdzięcza połączeniu twarogu z serkiem mascarpone oraz dodatkowi białej czekolady, która nie tylko delikatnie osładza masę, ale również ją stabilizuje. Dzięki temu sernik jest zwarty, a jednocześnie niezwykle miękki i rozpływający się w ustach.
Biała czekolada nadaje sernikowi subtelny, waniliowo-mleczny aromat i sprawia, że konsystencja jest wyjątkowo kremowa. Całość doskonale równoważy lekko kwaskowa polewa z puree żurawinowego, która przełamuje słodycz sernika, dodaje świeżości i eleganckiego wyglądu.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Spód:
- 160 g herbatników kakaowych
- 50 g masła
Masa serowa:
- 100 g białej czekolady
- 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku (20%), temperatura pokojowa
- 250 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
- 100 g cukru
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- skórka starta z ½ ekologicznej pomarańczy
- 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Puree żurawinowe:
- 200 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 80 g cukru
- skórka starta z ½ ekologicznej pomarańczy
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować spód ciasteczkowy: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć - najlepiej zmiksować je w malakserze lub blenderze na konsystencję „piasku”. Alternatywnie można włożyć je do woreczka strunowego i rozdrobnić wałkiem.
- Masło roztopić i jeszcze gorące wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.
- Masę ciasteczkową przełożyć do przygotowanej formy i dokładnie docisnąć do dna (np. łyżką lub dnem szklanki). Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.

- Przygotować masę serową: Białą czekoladę posiekać. Śmietankę mocno podgrzać, niemal do zagotowania, następnie zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
- W osobnej miseczce wymieszać cukier ze skrobią, najlepiej trzepaczką, aby rozbić ewentualne grudki.

- Odlać nadmiar płynu z twarogu i mascarpone. Do miski przełożyć twaróg, mascarpone, jajka, skórkę pomarańczową, śmietankę z czekoladą i cukier ze skrobią. Wymieszać trzepaczką na gładką masę lub krótko zmiksować na niskich obrotach - tylko do połączenia składników.

- Masę serową wylać na schłodzony spód.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 65 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sernik po upieczeniu może być jeszcze lekko luźny w środku, ale powinien być ścięty na wierzchu).
- Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsuwając łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i tak pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić sernik do lodówki na kilka godzin. (Może być również tylko do czasu przygotowania puree żurawinowego, a potem całość schłodzić przez kilka godzin).

- Przygotować puree żurawinowe: Żurawinę opłukać w letniej wodzie, przełożyć do rondelka, dodać cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Gotować na średniej mocy palnika przez ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż żurawina popęka, cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję dżemu. Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sitko. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


- Puree żurawinowe rozsmarować na schłodzonym serniku.

|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |

lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!