Makowiec sułtański

5 Komentarzy
Makowiec sułtański

Makowiec na kruchym cieście. Pyszne, kruche ciasto, a w środku domowa masa makowa z bakaliami. Klasyczny, smaczny i prosty makowiec.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • trochę gęstej, kwaśnej śmietany (gdyby ciasto było za suche)

Masa makowa:

  • 300 g suchego maku (może być już zmielony)
  • 5 jajek
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, ręką lub robotem kuchennym. (Gdyby ciasto było za kruche, dodać kwaśnej śmietany. Ja dodałam płaską łyżkę). Ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30- 60 minut.
  3. Przygotować masę makową. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  4. Bakalie posiekać. Odstawić na bok.
  5. Oddzielić żółtka od białek.
  6. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier puder. Wyłączyć mikser i dodać żółtka, kakao, bakalie, proszek do pieczenia, mak i aromat. Wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
  7. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć masę makową i wyrównać. Drugą połowę ciasta rozwałkować na wielkość formy i ciastem przykryć masę makową. (Wałkuję na papierze do pieczenia i przenoszę ciasto razem z papierem nad formę, odwracam układając ciasto na masie makowej, a papier ściągam).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku. (Piekłam 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie oprószyć cukrem pudrem.

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis siostry Anastazji z książki „100 nowych ciast”.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Makowiec sułtański Makowiec sułtański Makowiec sułtański
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 6 miesięcy temu
    Można użyć mrożony mak ? Jeśli tak to ile ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefanie · 8 miesięcy temu
    Mam puszkę gotowego maku z bakaliami … to jak go użyć? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrianna Weretyńska-Nowak · 1 lat temu
    Dzisiaj upiekłam ciasto, jest obłędne. Wpisję je do mojej książki kucharskiej. Zamieniłam tylko 200 g mąki pszennej na mąkę krupczatkę, a skórkę pomarańczową zamieniłam na cukier ze skórką cytryny. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Czy makowiec się nie kruszy? Czy nie jest suchy?  Pytam bo w przepisie na mak  nie ma podanego tłuszczu i to mnie dziwi, raz robiłam makowiec gdzie było pół kostki margaryny i okazało się że to jest za mało bo makowiec był suchy i się kruszył
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      On nie jest ani suchy ani mocno wilgotny, taki pomiędzy. Według mnie smaczny. W masie makowej jest sporo jajek i one ją trzymają.