Proste ciasto ucierane, bogate w smaku, lekkie i orzeźwiające dzięki brzoskwiniom. Bardzo smaczne. Polecam szczególnie teraz, gdy jest sezon na świeże brzoskwinie.
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
Miękkie masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy na przemian z jogurtem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Pozostałe ciasto wymieszać z masą makową i wyłożyć na jasne ciasto.
Na masie makowej rozłożyć brzoskwinie, przecięciem do dołu. (Brzoskwiń nie wciskać w ciasto. Gdy ciasto będzie rosło podczas pieczenia, brzoskwinie się w nim zanurzą).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
Dżem podgrzać. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu posmarować dżemem. (Najłatwiej jest rozsmarować go pędzelkiem). Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z gazety: „Kochen&Genießen”.
Uwaga: Jeśli ciasto nie będzie się bardzo rumienić można piec troszkę dłużej. Ważne jest, aby ciasto pod brzoskwiniami dobrze się dopiekło. Ciasto można zamrozić.
Pyszne ciasto, jedno z ulubionych. Dziękuję za przepis. Piekę je często z jedna zmianą - zamiast świeżych brzoskwiń układam odsączone morele z puszki. W ten sposób ciasto robi się całoroczne :-. Masa makowa z bakaliami Helcom jest najsmaczniejsza i dostępna w małych puszkach. Pozdrawiam
[b]Jolu[/b] kupiłam masę makową, która jest mocno słodka, ale bez bakalii. Wydaje mi sie, że w Polsce to raczej są gotowe masy makowe w puszce z bakaliami. Myślę, że taka masa też może być. Bakalie nie zaszkodzą, a może nawet wzbogacą ciasto.
Witam, ja robie mase sama i z bakaliami.Mak trzeba dzien wczesniej zalac wrzatkiem i zostawic na noc.Na drugi dzien zmielic( zniksowac)Dodac reszte skladnikow i gotowe.Ja dodaje jeszcze troche rumu?
Bardzo dobre ciasto! Piekłam niedawno, szybkie, proste... i miałam czym się odwdzięczyć sąsiadowi za przycięcie drzewek w ogródku ;]]
Dziękuję i pozdrawiam! N.
Upiekłam. Nie mogłam sobie odmówić, zwłaszcza, że w naszym ogródku rośnie brzoskwinia. Wystarczyło urwać parę owoców, wymieszać składniki i gotowe. Wyszło pyszne, wilgotne i aromatyczne.:D Dzięki za przepis :) Pozdrawiam!
o jej.
widziałam ten sam przepis w... yyy... jednej z gazet polskiego wydawnictwa! ale numer. też właśnie sie na nie czaję, zapowiada się smakowicie ;]
Wydawalo mi sie, ze gdzies juz ten przepis widzialam. No wlasnie w tej gazecie :)) Swietne ciasto. Z masa makowa i brzoskwiniami musi smakowac doskonale :)