Proste ciasto ucierane, bogate w smaku, lekkie i orzeźwiające dzięki brzoskwiniom. Bardzo smaczne. Polecam szczególnie teraz, gdy jest sezon na świeże brzoskwinie.
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
Miękkie masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy na przemian z jogurtem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Pozostałe ciasto wymieszać z masą makową i wyłożyć na jasne ciasto.
Na masie makowej rozłożyć brzoskwinie, przecięciem do dołu. (Brzoskwiń nie wciskać w ciasto. Gdy ciasto będzie rosło podczas pieczenia, brzoskwinie się w nim zanurzą).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
Dżem podgrzać. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu posmarować dżemem. (Najłatwiej jest rozsmarować go pędzelkiem). Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z gazety: „Kochen&Genießen”.
Uwaga: Jeśli ciasto nie będzie się bardzo rumienić można piec troszkę dłużej. Ważne jest, aby ciasto pod brzoskwiniami dobrze się dopiekło. Ciasto można zamrozić.