Ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

23 Komentarzy

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

Proste ciasto ucierane, bogate w smaku, lekkie i orzeźwiające dzięki brzoskwiniom. Bardzo smaczne. Polecam szczególnie teraz, gdy jest sezon na świeże brzoskwinie.

Składniki:

  • 300g masła lub margaryny
  • 500g mąki pszennej
  • ok. 8 dojrzałych brzoskwiń (nie więcej niż 900g)
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
  • 250g masy makowej
  • 250g dżemu brzoskwiniowego lub morelowego (kupny lub z tego przepisu: „Konfitura z brzoskwiń z amaretto”)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
  2. Miękkie masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy na przemian z jogurtem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Połowę ciasta wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.

02

  1. Pozostałe ciasto wymieszać z masą makową i wyłożyć na jasne ciasto.

03

  1. Na masie makowej rozłożyć brzoskwinie, przecięciem do dołu. (Brzoskwiń nie wciskać w ciasto. Gdy ciasto będzie rosło podczas pieczenia, brzoskwinie się w nim zanurzą).

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
  2. Dżem podgrzać. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu posmarować dżemem. (Najłatwiej jest rozsmarować go pędzelkiem). Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: „Kochen&Genießen”.

Uwaga: Jeśli ciasto nie będzie się bardzo rumienić można piec troszkę dłużej. Ważne jest, aby ciasto pod brzoskwiniami dobrze się dopiekło.
Ciasto można zamrozić.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kat · 5 lat temu
    Masa makowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    Pyszne ciasto, jedno z ulubionych. Dziękuję za przepis. Piekę je często z jedna zmianą - zamiast świeżych brzoskwiń układam odsączone morele z puszki. W ten sposób ciasto robi się całoroczne :-. Masa makowa z bakaliami Helcom jest najsmaczniejsza i dostępna w małych puszkach. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Jolu[/b] kupiłam masę makową, która jest mocno słodka, ale bez bakalii. Wydaje mi sie, że w Polsce to raczej są gotowe masy makowe w puszce z bakaliami. Myślę, że taka masa też może być. Bakalie nie zaszkodzą, a może nawet wzbogacą ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola · 9 lat temu
    mam pytanie , czy masa makowa to z polski z bakaliami, czy to jest zwykly mak, bo nie wiem, a mam ochote upiec to ciasto
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kat · 5 lat temu
      Witam, ja robie mase sama i z bakaliami.Mak trzeba dzien wczesniej zalac wrzatkiem i zostawic na noc.Na drugi dzien zmielic( zniksowac)Dodac reszte skladnikow i gotowe.Ja dodaje jeszcze troche rumu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Atlanta · 10 lat temu
    Ciasto pyszne. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nenecha · 10 lat temu
    Bardzo dobre ciasto! Piekłam niedawno, szybkie, proste... i miałam czym się odwdzięczyć sąsiadowi za przycięcie drzewek w ogródku ;]]
    Dziękuję i pozdrawiam! N.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Helena · 11 lat temu
    Zrobiłam i niestety pod brzoskwiniami wyszło mokre! zakalec :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Klaudio[/b] może kroić tak, aby brzoskwinia była w środku, albo przeciąć ją w połowie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 12 lat temu
    Zrobilam :) zapomnialam tylko o jogurcie... Jedyny minus to, że brzoskiwnie wypadaly po pokrojeniu. Jak tego uniknąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jakub · 12 lat temu
    Witam!!! Upiekłem to ciasto lecz nie z makiem tylko z z z jabłkami ze słoika i było DELICIOUS!!!(pyszne!!!).Polecam-Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bookmeacookie · 13 lat temu
    Brzoskwinie z makiem wyglądają bajecznie. "Dupkami" do góry ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Zyrafa[/b] szybko się uwinęłaś ;-) . Miło mi, że Ci się przepis spodobał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zyrafa · 13 lat temu
    Upiekłam. Nie mogłam sobie odmówić, zwłaszcza, że w naszym ogródku rośnie brzoskwinia. Wystarczyło urwać parę owoców, wymieszać składniki i gotowe. Wyszło pyszne, wilgotne i aromatyczne.:D Dzięki za przepis :) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nemi · 13 lat temu
    Fajne ciasto! Mam wielką ochotę sięgnąć po kawałek:) Zapiszę przepis bo jestem pewna, że go wykorzystam:) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    o jej.
    widziałam ten sam przepis w... yyy... jednej z gazet polskiego wydawnictwa! ale numer. też właśnie sie na nie czaję, zapowiada się smakowicie ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Bardzo dziękuję. Zapewniam, że brzoskwinia i mak to dobra para :-)
    [b]Majko[/b] przepis trzymam już od zeszłego lata ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jolantaszyndlarewicz · 13 lat temu
    Bardzo ciekawie wygląda to ciasto ....a połączenia brzoskwiń i maku w życiu nie jadłam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    majka · 13 lat temu
    Wydawalo mi sie, ze gdzies juz ten przepis widzialam. No wlasnie w tej gazecie :)) Swietne ciasto. Z masa makowa i brzoskwiniami musi smakowac doskonale :)

    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kornik · 13 lat temu
    Bardzo ładnie się prezentuje, połączenie brzoskwinie+mak też zapowiada się apetycznie.
    Duży kawałek poproszę;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alebabka.blogspot · 13 lat temu
    Pięknie się prezentuje