
Przepis na klasyczny sernik krakowski, z charakterystyczną kratką. Kupiłam twaróg śmietankowy w wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 240g mąki pszennej
 - 160g masła lub margaryny
 - 80g cukru
 - 2 żółtka
 
Masa serowa:
- 1kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka (użyłam z wiaderka)
 - 4 jajka
 - 220g cukru pudru
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
 - 100g rodzynek
 
Lukier:
- sok z połowy cytryny
 - ok. 6 kopiatych łyżek cukru pudru
 
Dodatkowo:
- 1 żółtko do posmarowania kratki
 
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
 - Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. (Można również ciasto rozwałkować bardzo ciemno i ułożyć w formie). Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
 - Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
 - W tym czasie przygotować masę serową.
 - Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).
 - Oddzielić żółtka od białek.
 - Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.
 - Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
 - Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta.
 - Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości 0,5- 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
 - Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
 - Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
 - Przygotować lukier. Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować sernik. (Gdyby lukier był za rzadki, dodać więcej cukru pudru). Pozostawić, aż lukier zastygnie.
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 50 min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 75 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
około 30 min. | |
| 
 Liczba porcji:  | 
około 24 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 

