Sernik krakowski

45 Komentarzy

sernik krakowski

Przepis na klasyczny sernik krakowski, z charakterystyczną kratką. Kupiłam twaróg śmietankowy w wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 240g mąki pszennej
  • 160g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka (użyłam z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 220g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 100g rodzynek

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • ok. 6 kopiatych łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania kratki

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. (Można również ciasto rozwałkować bardzo ciemno i ułożyć w formie). Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
  3. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  4. W tym czasie przygotować masę serową.
  5. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).
  6. Oddzielić żółtka od białek.
  7. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.
  8. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
  9. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta.
  10. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości 0,5- 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
  11. Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  12. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
  13. Przygotować lukier. Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować sernik. (Gdyby lukier był za rzadki, dodać więcej cukru pudru). Pozostawić, aż lukier zastygnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Przepis jest bardzo dobry, serniczek wyszedł idealny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Niestety ja myśle ze proporcje Są niedobre. Ciasto jest nie jak ciasto tylko masło z mąka... bardzo klejące i bardzo mało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Witam, w przepisie na ciasto kruche nie ma proszku do pieczenia, czy to celowe, czy pomyłka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola Górnicka · 3 lat temu
    Czy ktoś się orientuje czy można użyć serka typu Philadelphia? Nie mieszkam w Polsce i jedyny rodzaj sera, który tu można (trudno, ale można) dostać, to właśnie taki „cream cheese”.Do niektórych rodzajów sernika bardziej chyba pasuje, ale do krakowskiego? :?Bardzo bym była szczęśliwa, gdyby się okazało, że można (nod)I jeżeli można, to taki od razu używać, czy jeszcze zmielić? Ale chyba nie, prawda? Przecież on już na maksa kremowy jest...Pozdrawiam i dziękuję za przepisy!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pawel · 7 lat temu
    :( sernik wygląda przepysznie ale na zdjęciu. Mój wyszedł tragicznie. Wszystko zrobiłem jak w przepisie wszystko tak samo a jednak niedość, że pękł to góra się przypaliła ale to akurat przez to, że był za wysoko. Ser się nie zrobił jal powinien. A szkoda.. eh
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 7 lat temu
    Pani Asiu ! Naa święta pierwszy raz próbowałam zrobić sernik z powyższego przepisu. Jako, że nie jestem dobra w wypiekach podjęłam się tego, ponieważ wyglądał przepysznie na Pani blogu. Proszę o poradę, ponieważ nie do końca wyszedł taki jak bym chciała... Po pierwsze wszystko wykonywałam krok po kroku- przypiekany spód ciasta zaczął się przypiekać. Po wylaniu masy serowej ustawiłam już tylko grzałkę piekarnika od góry( zawsze wybierałam góra- dół i wszelkie wypieki z Pani przepisów wychodziły perfekcyjnie). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta okazało sie, że ciasto wyszło za suche i za twarde niczym porównywalne z zakalcem;( Co na przyszłość powinnam zmienić w swojej pracy? Chętnie spróbowałabym wyepieku ponownie z okazji Nowego Roku! :)
    Pozdrawiam- wierna czytelniczka i smakoszka wypieków- Natalia ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Natalio[/b] zagniotłabym ciasto ponownie z cukrem, ale nawet bez cukru nie powinno być tragedii. Wymiesza się ze słodką masą serową i lukrem ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 lat temu
    Witam! Właśnie zagniotłam ciasto kruche i siedzi już w lodówce i teraz się zorientowałam, że zapomniałam do niego dodać cukru... :( czy to w ogóle będzie zjadliwe, szkoda mi tego wyrzucić...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 8 lat temu
    ciasto smakuje rewelacyjnie! rzeczywiście po upieczeniu wydawało się dość rzadkie ale zgodnie z sugestią wstawiłam na noc do lodówki i rano było ok. ma tylko jedną wadę: jest niski, to w połączeniu z jego smakiem sprawia, że ciasto znika przy pierwszym posiedzeniu. Czy ktoś próbował zwiększyć ilość masy serowej? nie mówię żeby dać 2kg sera, ale np.dać więcej jaj i śmietanki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 8 lat temu
    Ok, leży w lodówce i zobaczę jak to będzie wyglądało po wyjęciu ;)
    Powiem Ci, że pierwszy raz robiłem ciasto kruche i robiłem je w misce, wyszło dobrze.
    Następnym razem będę jednak bardziej PRO, ponieważ na początku stycznia dotrze do mnie KA Artisan i z nim to dopiero będą możliwości :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Moniko, Andrzeju[/b] sernik nie jest zbity, ale stabilny. Ja lubię jak sernik poleży kilka godzin lub co najmniej noc w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 8 lat temu
    Zrobiłem go, pojechałem na zakupy i po powrocie ostygł i jem właśnie.
    Pytanie takie: serniczek po upieczeniu i wystygnięciu nie jest zbity, lecz ma taką mocną konsystencję ptasiego mleczka (takie jakby piankowy sernik).
    Tak powinno być? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 lat temu
    witam
    chcialam sie dowiedziec czy sernik ma zbitą konsystencje?

    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Astheart · 8 lat temu
    Jestem Czeszka i mieszkam niedaleko polskiej granicy. Moja mama kiedys dostala ten przepis od kolezanki z Czeskiego Cieszyna a ta z kolei od kogos z Polski. Pamietam jego smak z dziecinstwa... Szkukalam tego przepisu bardzo dlugo, bo mamy juz nie zapytam. Bardzo sie ciesze, na swieta sprubuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 9 lat temu
    pzepis rewelacja , robie rozne serniki i sprobowalam ten i tak wszystkim smakowal ze musze go terazna okraglo robic, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ines · 9 lat temu
    Smak sernika niebiański!! Zrobiłam ściśle według Twojego przepisu. Niestety dwukrotnie sernik mocno "wyrósł",pękł, , a potem lekko opadł. Proszę o podpowiedź, może masz pomysł, co robię niewłaściwie.
    Ines
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 10 lat temu
    Witam - polecam dodać Ci do przepisu 1 opakowanie budyniu śmietankowego i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - sernik wyjdzie niesamowicie puszysty :) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] nie wiem jaki rozmiar ma ta twoja miniforma. Najlepiej będzie jeśli ją zmierzysz i skorzytasz z przelicznika form znajdującego się tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 11 lat temu
    Cześć Joasiu,
    Posiadam jedynie minipiekarnik, rozumiem więc że do miniformy dać po prostu połowę podanych przez Ciebie składników? Pozdrawiam ciepło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aneto[/b] nie trzeba jej ubijać, tylko wymieszać z serem i mąką.