Sernik krakowski

45 Komentarzy

sernik krakowski

Przepis na klasyczny sernik krakowski, z charakterystyczną kratką. Kupiłam twaróg śmietankowy w wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 240g mąki pszennej
  • 160g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka (użyłam z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 220g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 100g rodzynek

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • ok. 6 kopiatych łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania kratki

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. (Można również ciasto rozwałkować bardzo ciemno i ułożyć w formie). Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
  3. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  4. W tym czasie przygotować masę serową.
  5. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).
  6. Oddzielić żółtka od białek.
  7. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.
  8. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
  9. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta.
  10. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości 0,5- 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
  11. Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  12. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
  13. Przygotować lukier. Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować sernik. (Gdyby lukier był za rzadki, dodać więcej cukru pudru). Pozostawić, aż lukier zastygnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 12 lat temu
    josiu w przepisie jest smietanka 30 procent trzeba ja ubic i dodac czy nie trzeba banalne moze pytanie ale jakos mnie to zastanowilo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KINGA · 12 lat temu
    Witam!Wczoraj upiekłam sernik a dzisiaj już zjedzony.Super przepis sernik przepyszny nie można się od niego oderwać.Dziękuje bardzo za przepis.Wszystkim gorąco polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jakub Dopieralski · 12 lat temu
    super przepis! moj pierwszy sernik w zyciu i wszyscy byli zachwyceni... wykorzystalem juz kilka przepisow i wszystkie wyszly! super strona ! wielkie dzieki!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 12 lat temu
    WITAM JOASIU TO KOLEJNE CIASTO KTÓRE UPIEKLAM Z TWOJEGO PRZEPISU . JAK ZWYKLE REWELACJA , PRZEPYSZNE .JAK WYLEWALAM SER MIALAM OBAWY BO MASA BYLA ZA BARDZO LEJACA ALE PO UPIECZENIU :)PYCHOTKA .DZIEKUJE , SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Jolanto[/b] od sera może ciasto lekko namoknąć i będzie taki cienki ciemniejszy paseczek (zobacz na zdjęciach). Jeśli uważasz, że ciasto jest za miękkie i faktycznie zakalcowate to powinno być dłużej pieczone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 12 lat temu
    Witam mam pytanie w sprawie ciasta mam wrażenie że jest takie miękkie choćby zakalec czy ma wyjśc takie czy coś zepsułam dzięki za info
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kasiu[/b] piekłam na grzałce góra- dół. (Jeśli nie jest inaczej podane, to zawszę piekę przy ustawieniach góra- dół).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Cześć, czy sernik trzeba piec z termoobiegiem w podanych temperaturach czy bez niego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Magdo[/b] zostaw go niech ostygnie, a najlepiej włóż na noc do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    witam dziś pierwszy raz w życiu zrobiłam sernik właśnie z tego przepisu i wyszedł mi jakiś taki mokry...czemu?
    może jeszcze musi bardziej ostygnąć ?boję się ze to zakalec...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DOROTA · 13 lat temu
    :-) siostra robiła i wychwala pod niebiosa :roll: my będziemy robić dziś.pozdrawiam wszystkich!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Gośka[/b] pytaj śmiało ;-) Ciasto wyklejasz tylko na dnie formy. Możesz posypać spód formy bułką tartą, ale nie ma takiej potrzeby. Jeśli będziesz wyklejać ciasto bezpośrednio w formie, to bułka będzie tylko przeszkadzać przy rozkładaniu ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gośka · 13 lat temu
    Będę pierwszy raz piekła.Więc moje pytanie może wydawać się głupawe:)Czy ciasto wykładamy tylko na dno, czy również na boki i czy można posypać blaszkę wysmarowaną margaryną bułką tartą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Ilono[/b] sernik jest raczej niski. Tak jak widać na zdjęciach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ilona · 13 lat temu
    Mam pytanie jaki wysoki wychodzi ten sernik?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Taki miałam przepis. Nie ma potrzeby dodawać więcej jajek, ale jeśli chcesz to możesz. Nie powinno to zaszkodzić ;-) Będzie trochę więcej masy serowej :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ladybird06 · 13 lat temu
    ojej, właśnie planuje po raz pierwszy zrobić Krakowski, porównuje różne przepisy, u Pani są tylko 4 jajka, a ja widziałam przepisy na 8 jajek/1 kg sera..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Megii[/b] tak :-) Bok formy odpina się dokładnie jak w tortownicy ;-) To bardzo praktyczna forma.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    megii013 · 13 lat temu
    Witam. Jak to zrobiłaś, że sernik jest w całości na zdjęciu, boki się odpina?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zielony stolik · 13 lat temu
    To logowanie kiedys mnie wykończy;p ale sernik wyszedł boski:)