Przepis na klasyczny sernik krakowski, z charakterystyczną kratką. Kupiłam twaróg śmietankowy w wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki: Ciasto kruche:
240g mąki pszennej
160g masła lub margaryny
80g cukru
2 żółtka
Masa serowa:
1kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka (użyłam z wiaderka)
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. (Można również ciasto rozwałkować bardzo ciemno i ułożyć w formie). Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
W tym czasie przygotować masę serową.
Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta.
Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości 0,5- 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
Przygotować lukier. Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować sernik. (Gdyby lukier był za rzadki, dodać więcej cukru pudru). Pozostawić, aż lukier zastygnie.
Czy ktoś się orientuje czy można użyć serka typu Philadelphia? Nie mieszkam w Polsce i jedyny rodzaj sera, który tu można (trudno, ale można) dostać, to właśnie taki „cream cheese”.Do niektórych rodzajów sernika bardziej chyba pasuje, ale do krakowskiego? :?Bardzo bym była szczęśliwa, gdyby się okazało, że można (nod)I jeżeli można, to taki od razu używać, czy jeszcze zmielić? Ale chyba nie, prawda? Przecież on już na maksa kremowy jest...Pozdrawiam i dziękuję za przepisy!!!
:( sernik wygląda przepysznie ale na zdjęciu. Mój wyszedł tragicznie. Wszystko zrobiłem jak w przepisie wszystko tak samo a jednak niedość, że pękł to góra się przypaliła ale to akurat przez to, że był za wysoko. Ser się nie zrobił jal powinien. A szkoda.. eh
Pani Asiu ! Naa święta pierwszy raz próbowałam zrobić sernik z powyższego przepisu. Jako, że nie jestem dobra w wypiekach podjęłam się tego, ponieważ wyglądał przepysznie na Pani blogu. Proszę o poradę, ponieważ nie do końca wyszedł taki jak bym chciała... Po pierwsze wszystko wykonywałam krok po kroku- przypiekany spód ciasta zaczął się przypiekać. Po wylaniu masy serowej ustawiłam już tylko grzałkę piekarnika od góry( zawsze wybierałam góra- dół i wszelkie wypieki z Pani przepisów wychodziły perfekcyjnie). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta okazało sie, że ciasto wyszło za suche i za twarde niczym porównywalne z zakalcem;( Co na przyszłość powinnam zmienić w swojej pracy? Chętnie spróbowałabym wyepieku ponownie z okazji Nowego Roku! :)
Pozdrawiam- wierna czytelniczka i smakoszka wypieków- Natalia ;)
Witam! Właśnie zagniotłam ciasto kruche i siedzi już w lodówce i teraz się zorientowałam, że zapomniałam do niego dodać cukru... :( czy to w ogóle będzie zjadliwe, szkoda mi tego wyrzucić...
ciasto smakuje rewelacyjnie! rzeczywiście po upieczeniu wydawało się dość rzadkie ale zgodnie z sugestią wstawiłam na noc do lodówki i rano było ok. ma tylko jedną wadę: jest niski, to w połączeniu z jego smakiem sprawia, że ciasto znika przy pierwszym posiedzeniu. Czy ktoś próbował zwiększyć ilość masy serowej? nie mówię żeby dać 2kg sera, ale np.dać więcej jaj i śmietanki?
Ok, leży w lodówce i zobaczę jak to będzie wyglądało po wyjęciu ;)
Powiem Ci, że pierwszy raz robiłem ciasto kruche i robiłem je w misce, wyszło dobrze.
Następnym razem będę jednak bardziej PRO, ponieważ na początku stycznia dotrze do mnie KA Artisan i z nim to dopiero będą możliwości :D
Zrobiłem go, pojechałem na zakupy i po powrocie ostygł i jem właśnie.
Pytanie takie: serniczek po upieczeniu i wystygnięciu nie jest zbity, lecz ma taką mocną konsystencję ptasiego mleczka (takie jakby piankowy sernik).
Tak powinno być? ;)
Jestem Czeszka i mieszkam niedaleko polskiej granicy. Moja mama kiedys dostala ten przepis od kolezanki z Czeskiego Cieszyna a ta z kolei od kogos z Polski. Pamietam jego smak z dziecinstwa... Szkukalam tego przepisu bardzo dlugo, bo mamy juz nie zapytam. Bardzo sie ciesze, na swieta sprubuje.
Smak sernika niebiański!! Zrobiłam ściśle według Twojego przepisu. Niestety dwukrotnie sernik mocno "wyrósł",pękł, , a potem lekko opadł. Proszę o podpowiedź, może masz pomysł, co robię niewłaściwie.
Ines
[b]Magdaleno[/b] nie wiem jaki rozmiar ma ta twoja miniforma. Najlepiej będzie jeśli ją zmierzysz i skorzytasz z przelicznika form znajdującego się tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia"]Kliknij na ten link[/url]