Przepis na klasyczny sernik krakowski, z charakterystyczną kratką. Kupiłam twaróg śmietankowy w wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki: Ciasto kruche:
240g mąki pszennej
160g masła lub margaryny
80g cukru
2 żółtka
Masa serowa:
1kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka (użyłam z wiaderka)
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. (Można również ciasto rozwałkować bardzo ciemno i ułożyć w formie). Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
W tym czasie przygotować masę serową.
Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta.
Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości 0,5- 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
Przygotować lukier. Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować sernik. (Gdyby lukier był za rzadki, dodać więcej cukru pudru). Pozostawić, aż lukier zastygnie.
Witam!Wczoraj upiekłam sernik a dzisiaj już zjedzony.Super przepis sernik przepyszny nie można się od niego oderwać.Dziękuje bardzo za przepis.Wszystkim gorąco polecam!
super przepis! moj pierwszy sernik w zyciu i wszyscy byli zachwyceni... wykorzystalem juz kilka przepisow i wszystkie wyszly! super strona ! wielkie dzieki!!!
WITAM JOASIU TO KOLEJNE CIASTO KTÓRE UPIEKLAM Z TWOJEGO PRZEPISU . JAK ZWYKLE REWELACJA , PRZEPYSZNE .JAK WYLEWALAM SER MIALAM OBAWY BO MASA BYLA ZA BARDZO LEJACA ALE PO UPIECZENIU :)PYCHOTKA .DZIEKUJE , SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU
[b]Jolanto[/b] od sera może ciasto lekko namoknąć i będzie taki cienki ciemniejszy paseczek (zobacz na zdjęciach). Jeśli uważasz, że ciasto jest za miękkie i faktycznie zakalcowate to powinno być dłużej pieczone.
witam dziś pierwszy raz w życiu zrobiłam sernik właśnie z tego przepisu i wyszedł mi jakiś taki mokry...czemu?
może jeszcze musi bardziej ostygnąć ?boję się ze to zakalec...
[b]Gośka[/b] pytaj śmiało ;-) Ciasto wyklejasz tylko na dnie formy. Możesz posypać spód formy bułką tartą, ale nie ma takiej potrzeby. Jeśli będziesz wyklejać ciasto bezpośrednio w formie, to bułka będzie tylko przeszkadzać przy rozkładaniu ciasta.
Będę pierwszy raz piekła.Więc moje pytanie może wydawać się głupawe:)Czy ciasto wykładamy tylko na dno, czy również na boki i czy można posypać blaszkę wysmarowaną margaryną bułką tartą?
Taki miałam przepis. Nie ma potrzeby dodawać więcej jajek, ale jeśli chcesz to możesz. Nie powinno to zaszkodzić ;-) Będzie trochę więcej masy serowej :-)
ojej, właśnie planuje po raz pierwszy zrobić Krakowski, porównuje różne przepisy, u Pani są tylko 4 jajka, a ja widziałam przepisy na 8 jajek/1 kg sera..