Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).
Uwagi:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).
Właśnie przeczytałam Twój przepis i zamierzam z niego skorzystać ,brzmi smakowicie...będe piekła taki makowiec pierwszy raz:)mam nadzieje ,że ciasto się uda ...dziekuje
Chce zrobić makowce jutro i zjeść dopiero za 5 dni ,czy utrzymają swoja świeżość ? i drugie pytanie Czy makowce mam zamrozić już upieczone czy przed pieczeniem ? proszę o szybka odpowiedz !!
Ja robiłam makowiec-tylko, że mam masę makową z puszki, którą doprawiam wg własnego uznania. Mam tylko problem z ciastem, można by zmodyfikować, by ciast dłużej było wierze?
Na pewno spróbuje na te Święta Bożonarodzeniowe upiec ten apetycznie wyglądający makowic ale z gotowa masą makowa.Trzymajcie kciuki .
Wesołych Świat Bożonarodzeniowych wszystkim życzę.
Jadwiga
jejku slinka mi leci jest tu tyle smakolykow wlasnie zrobilam pani makowca jest w piekarniku nie moge sie doczekac ....hmmmmmja mieszkam we wloszech , tesknie za naszymi ciastami sa pyszne 1 raz robie makowca z pani przepisem jest to bardzo latwe dziekuje serdecznie bede czesto robic pani slodkosci pozdrawiam goraco iwona
Olu to nie ma większego znaczenia, byle by nie za cienko, żeby nie popękało podczas pieczenia i mak nie wyszedł na wierzch. Jeśli będzie cieńsze, to więcej razy je zawiniesz. Dłuższy bok powinien być na pewno krótszy niż długość blachy, bo ciasto podczas pieczenia jeszcze urośnie. Powiedziałabym, że mniej więcej na wymiar 35x 25cm.
przepis jest rewelacyjny! prosty i ciasto naprawdę przepyszne!
ja dałam więcej mąki, bo miałam bardzo duże wiejskie jaja i ciasto początkowo było zbyt płynne, ale wszystko świetnie się udało!
to był mój pierwszy makowiec w życiu i jestem zachwycona :)
p.s. Użyłam gotowej masy makowej i według sugestii z komentarzy dodałam do niej dwa ubite białka - efekt jest świetny! masa jest baaaardzo wilgotna :)
Tak, możesz użyć gotowej masy. W sumie do niej już nie trzeba nic dodawać poza białkami. Liczbę białek dostosuj do konsystencji masy tak, aby całość nie była za płynna. Dałabym 2 białka.
3 wspaniale duuuuuze makowce to moj debiut ktory okazal sie strzalem w dziesiatke
dzieki za suuuuper przepis
wszystkiego dobrego i smacznego w nowym roku
Makowiec wyszedł wspaniały!!!!
Do gotowej masy makowej dodałam trochę piany z 2 ubitych białek z cukrem.
Cały makowiec smakował wyśmienicie, był wilgotny i przepyszny...nie tak jak te gotowce ....suuuche.
Bardzo dziękuję za przepis.
Pozdrawiam serdecznie