Makowiec zawijany

511 Komentarzy
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki na 3 makowce:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant*)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (w ziarenkach lub zmielonego)
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

3

4

5

6

7

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
  • Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ile trzeba pięć te makowce · 1 godzin temu
    Ile trzeba piec te makowce przy użyciu termoobiegu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 minut temu
      Dałabym 170 stopni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 23 godzin temu
    Makowce popękały ,i nie wyszły takie zbite ,jeden to zakalcowaty wyszedł … moje pierwsze to były więc dramat 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 dni temu
    Dzień dobry, zrobiłam ten makowiec i nie wyrósł ale wszyscy mówią, że lepszy niż taki, pozdrowienia <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 dni temu
    Mam pytanie, „pozostawić do ostygnięcia”, nie do końca rozumiem czy zostawić w piekarniku czy wyciągnąć jeśli tak to czy rozwinąć z papieru?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 dni temu
      Wyjąć blachę z makowcami z piekarnika i niech sobie tak leżą na blacie 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 4 dni temu
    potrzebuje przepisu na jeden makowiec max dwa... jak to obliczyc ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 dni temu
      Wszystkie składniki podzielić przez 3, wyjdzie porcja na jednego makowca. Na dwa makowce składniki podzielić przez 1,5.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 dni temu
    Dzień. Jezeli dodaje do masy gotowy suchy zmielony mak to tez w ilosci 500 g? Ile dni przed Wigilia moge go upiec i jak przechowywać? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 dni temu
      Tak, też 500 g. Można go upiec 2- 3 dni wcześniej, jeśli będzie przechowywany w temperaturze pokojowej, najlepiej w szczelnym pojemniku lub owinięty folią spożywczą, aby ciasto nie wysychało.
      W lodówce: do 5 dni, dobrze owinięty lub w szczelnym pojemniku. Można go też upiec dużo wcześniej i zamrozić. W przypadku mrożenia lub przechowywania w lodówce, lukier najlepiej zrobić po rozmrożeniu lub wyciągnięciu z lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 6 dni temu
    Najlepszy makowiec, czwarty rok robię, wszystkim smakuje, tylko zbliżają y święta i rodzinka się upomina, dziękuję bardzo za przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 15 dni temu
    Robiłam z tego przepisu w tamtym roku i wyszły przepyszne, tylko pamiętam że mak zalewałam mlekiem a nie wodą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 29 dni temu
    Ile makowiec zachowuje świeżość, czy jak zrobię 23 grudnia to na 25 będzie ok?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 29 dni temu
      Tak, będzie bardzo dobry. Należy go tylko przechowywać w chłodnym miejscu i chronić przed wysychaniem np. wkładając do pojemnika lub zawinąć w folię spożywczą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halinka · 7 miesięcy temu
    Makowiec rewelacyjny, mięciutki, wilgotny, nawet po kilku dniach w lodówce. Robiłam pierwszy raz i byłam w szoku że mi wyszedł. Dzięki.Halinka 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 11 miesięcy temu
    Makowce wychodzą pyszne, w tym roku dodałam domową skórkę pomarańczową z Pani przepisu, bo kupnej nie używam, wcześniej po prostu pomijałam i warto, bo pysznie podkręca smak i komponuje się z resztą bakalii (u mnie zamiast rodzynek suszona żurawina i dodałam jeszcze sporo migdałów siekanych i w płatkach). Będę wracać co rok do przepisu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 11 miesięcy temu
    Robie od lat z tego przepisu, jak dla mnie, jest najlepszy, a talent do wypiekow mam taki sobie. Polecam. Daje mniej bialek do masy makowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alka · 1 lat temu
    Rewelacja!!!! Dziękuję,  robiłam wszystko zgodnie z opisem, do masy makowej dodałam jeszcze 3 łyżki miodu i trochę płatków migdałów i wyszło po mistrzowsku. Lepszego nie jadłam w życiu! Polecam! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wieslawa Kazmierski · 1 lat temu
    Ten przepis na makowca znalazlam dokladnie 18.12.2015 roku....i od tego czasu....stale i niezniennie korzystam z niego.Mase makową tez robie sama.Do maku dodaje rodzynki ,płatki migdalowe,kandyzowaną skórke pomarańczową.....i zamiast olejku migdalowego daje 120 ml Amaretto.Makowce są przepyszne .Dziekuje za wspanialy przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darek · 1 lat temu
    Kocham ten przepis. Od dwóch lat zawsze o czym zapominam. Ostatnio nie dodałem cukru do ciasta. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 1 lat temu
    Już drugie święta go robię, wychodzi idealny 😁