Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).
Uwagi:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).
Robiłam 1 raz w życiu makowiec i wyszedł idealny ,ciasto super,dałam masę gotową helio premium quality,nie jest słodka i ma dobry skład(była też zwykła helio ale skład beznadziejny jak bakalandu),do drugiego miałam made in kauf masę też skład ok ale słodka.Mam nadzieję,że będzie to pomocne info jak ktoś jak ja nie ma czasu kręcić maku albo nie ma sprzętu.
Chciałam zapytać czy w kroku 2. to mlekto, które ma być użyte do zaczynu to te 180ml z części na ciasto czy dodatkowe tylko do samego zaczynu, a później do ciasta trzeba dodać i tak 180ml mleka?
W kroku 2. dodajemy te 180 ml mleka do zaczynu i wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, nie dodając już drugi raz mleka. Czyli łącznie używamy 180 ml mleka i w całość dodajemy go do zaczynu 😉
Niestety ale ja nie polecam tego przepisu, białek za dużo przez co masa była bardzo lejąca, 1/3 maku mi została, ciasto popękało.. nic specjalnego, miałam lepsze przepisy..
Genialny przepis - prosty, przejrzysty, łatwy! 60lat żyłam w przekonaniu, że makowiec, który uwielbiam zresztą, jest dla mnie niewykonalny, a tu proszę: wyszły 3 piękne i przepyszne zawijance! Dziękuję serdecznie!!! Polecam przepis wątpiącym w siebie gospochom- dacie radę. Do dzieła!
Od lat piekę z tego przepisu i za każdym razem ciasto glinowate jak zakalec. Nie wiem Dlaczego bo drożdże pięknie pracują. Może dlatego ze naprawde cienko wałkuje ciasto a może proporca maila w przepisie jest za duża. Nie wiem. Ciasto po wyrobieni Nie podwaja objętości.
Najlepszy przepis na makowiec jaki miałam do tej pory😋 łatwy do zrobienia i pyszny w smaku ,jest idealny i szczerze polecam na świąteczny stół i nie tylko 👍