Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).
Uwagi:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
2 lat temu
Robiłam 1 raz w życiu makowiec i wyszedł idealny ,ciasto super,dałam masę gotową helio premium quality,nie jest słodka i ma dobry skład(była też zwykła helio ale skład beznadziejny jak bakalandu),do drugiego miałam made in kauf masę też skład ok ale słodka.Mam nadzieję,że będzie to pomocne info jak ktoś jak ja nie ma czasu kręcić maku albo nie ma sprzętu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
6 lat temu
Makowiec najlepszy i robię go już od 2lat dziękuję za przepis?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
7 lat temu
Mój pierwszy makowiec :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
6 lat temu
Witam makowiec zawija się w papier ale olej ma być po stronie ciasta czy blaszki czy ciasto w papierze ma byc natluszczone olejem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Po stronie ciasta. Rozłóż papier na blacie, posmaruj olejem, ułóż makowca i zawiń ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bea ·
5 lat temu
Po co zawijać makowiec w papier? 🤔 Nigdy tak nie piekłam, a można bez papieru? 🤔
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Aby makowiec był kształtny i mocno lub w ogóle nie popękał. Możesz piec bez jak wolisz, ale wtedy nie masz wpływu podczas pieczenia ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
5 lat temu
Bez papieru popęka i będzie drożdżowiec z makiem - nie rolada makowa. (wm)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aneta·
5 lat temu
no mi pękły ale chyba za cienko ciasto rozwałkowałam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aganioki·
5 lat temu
Nie ma potrzeby smarować papieru olejem :) nigdy nie smaruję ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Urszula·
7 lat temu
Niesamowity. Przepyszny POLECAM!!!!!! Bardzo dziekuje. Zycze Szczesliwego Nowego Roku
Urszula
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bożena ·
4 lat temu
(heart)Makowiec wyśmienity Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ile trzeba pięć te makowce ·
1 godzin temu
Ile trzeba piec te makowce przy użyciu termoobiegu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 minut temu
Dałabym 170 stopni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina ·
23 godzin temu
Makowce popękały ,i nie wyszły takie zbite ,jeden to zakalcowaty wyszedł … moje pierwsze to były więc dramat
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
2 dni temu
Dzień dobry, zrobiłam ten makowiec i nie wyrósł ale wszyscy mówią, że lepszy niż taki, pozdrowienia <3
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
3 dni temu
Mam pytanie, „pozostawić do ostygnięcia”, nie do końca rozumiem czy zostawić w piekarniku czy wyciągnąć jeśli tak to czy rozwinąć z papieru?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 dni temu
Wyjąć blachę z makowcami z piekarnika i niech sobie tak leżą na blacie 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
4 dni temu
potrzebuje przepisu na jeden makowiec max dwa... jak to obliczyc ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 dni temu
Wszystkie składniki podzielić przez 3, wyjdzie porcja na jednego makowca. Na dwa makowce składniki podzielić przez 1,5.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 dni temu
Dzień. Jezeli dodaje do masy gotowy suchy zmielony mak to tez w ilosci 500 g? Ile dni przed Wigilia moge go upiec i jak przechowywać? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 dni temu
Tak, też 500 g. Można go upiec 2- 3 dni wcześniej, jeśli będzie przechowywany w temperaturze pokojowej, najlepiej w szczelnym pojemniku lub owinięty folią spożywczą, aby ciasto nie wysychało.
W lodówce: do 5 dni, dobrze owinięty lub w szczelnym pojemniku. Można go też upiec dużo wcześniej i zamrozić. W przypadku mrożenia lub przechowywania w lodówce, lukier najlepiej zrobić po rozmrożeniu lub wyciągnięciu z lodówki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata ·
6 dni temu
Najlepszy makowiec, czwarty rok robię, wszystkim smakuje, tylko zbliżają y święta i rodzinka się upomina, dziękuję bardzo za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta ·
15 dni temu
Robiłam z tego przepisu w tamtym roku i wyszły przepyszne, tylko pamiętam że mak zalewałam mlekiem a nie wodą
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
29 dni temu
Ile makowiec zachowuje świeżość, czy jak zrobię 23 grudnia to na 25 będzie ok?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
29 dni temu
Tak, będzie bardzo dobry. Należy go tylko przechowywać w chłodnym miejscu i chronić przed wysychaniem np. wkładając do pojemnika lub zawinąć w folię spożywczą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Halinka·
7 miesięcy temu
Makowiec rewelacyjny, mięciutki, wilgotny, nawet po kilku dniach w lodówce. Robiłam pierwszy raz i byłam w szoku że mi wyszedł. Dzięki.Halinka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
11 miesięcy temu
Makowce wychodzą pyszne, w tym roku dodałam domową skórkę pomarańczową z Pani przepisu, bo kupnej nie używam, wcześniej po prostu pomijałam i warto, bo pysznie podkręca smak i komponuje się z resztą bakalii (u mnie zamiast rodzynek suszona żurawina i dodałam jeszcze sporo migdałów siekanych i w płatkach). Będę wracać co rok do przepisu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaśka·
11 miesięcy temu
Robie od lat z tego przepisu, jak dla mnie, jest najlepszy, a talent do wypiekow mam taki sobie. Polecam. Daje mniej bialek do masy makowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alka·
1 lat temu
Rewelacja!!!! Dziękuję, robiłam wszystko zgodnie z opisem, do masy makowej dodałam jeszcze 3 łyżki miodu i trochę płatków migdałów i wyszło po mistrzowsku. Lepszego nie jadłam w życiu! Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wieslawa Kazmierski·
1 lat temu
Ten przepis na makowca znalazlam dokladnie 18.12.2015 roku....i od tego czasu....stale i niezniennie korzystam z niego.Mase makową tez robie sama.Do maku dodaje rodzynki ,płatki migdalowe,kandyzowaną skórke pomarańczową.....i zamiast olejku migdalowego daje 120 ml Amaretto.Makowce są przepyszne .Dziekuje za wspanialy przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Darek·
1 lat temu
Kocham ten przepis. Od dwóch lat zawsze o czym zapominam. Ostatnio nie dodałem cukru do ciasta. :)