Makowiec zawijany

484 Komentarzy
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki na 3 makowce:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant*)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (w ziarenkach lub zmielonego)
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

3

4

5

6

7

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
  • Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany
You must login to post a comment.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona Bawaria · 11 lat temu
    mi nie wyszedł właśnie teraz go robilam:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    rewelacyjny makowiec,.palce lizac.....
    wczoraj mialam gosci karzdy byl zachwycony. polecam wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eshai · 11 lat temu
    Pani Joanno jak długo mak powinien pęczniec? Czy dobrze będzie jeśli zostawię go na całą noc?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Pozostaw na co najmniej pół godziny, albo dłużej. Na całą noc też możesz zostawić. Do rana będzie już zimny i gotowy do mielenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jadzia · 11 lat temu
    Właśnie przeczytałam Twój przepis i zamierzam z niego skorzystać ,brzmi smakowicie...będe piekła taki makowiec pierwszy raz:)mam nadzieje ,że ciasto się uda ...dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelinka · 11 lat temu
    Chce zrobić makowce jutro i zjeść dopiero za 5 dni ,czy utrzymają swoja świeżość ? i drugie pytanie Czy makowce mam zamrozić już upieczone czy przed pieczeniem ? proszę o szybka odpowiedz !!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Najlepiej upiec, ostudzone zamrozić i wyciągnąć wieczór przed jedzeniem. Mrozić należy upieczone i ostudzone ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelka · 11 lat temu
    Ja robiłam makowiec-tylko, że mam masę makową z puszki, którą doprawiam wg własnego uznania. Mam tylko problem z ciastem, można by zmodyfikować, by ciast dłużej było wierze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jawiga · 11 lat temu
    Na pewno spróbuje na te Święta Bożonarodzeniowe upiec ten apetycznie wyglądający makowic ale z gotowa masą makowa.Trzymajcie kciuki .
    Wesołych Świat Bożonarodzeniowych wszystkim życzę.
    Jadwiga
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona pieniazek · 11 lat temu
    jejku slinka mi leci jest tu tyle smakolykow wlasnie zrobilam pani makowca jest w piekarniku nie moge sie doczekac ....hmmmmmja mieszkam we wloszech , tesknie za naszymi ciastami sa pyszne 1 raz robie makowca z pani przepisem jest to bardzo latwe dziekuje serdecznie bede czesto robic pani slodkosci pozdrawiam goraco iwona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 12 lat temu
    Mam problem ponieważ wyszedł mi zakalec a dokładnie tam gdzie ciasto było zawinięte w papier , bokami sie powylewało ale ładnie urosło ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 12 lat temu
    Dziękuję. Makowiec wyszedł, ciasto co prawda trochę mi popękało i wydaje mi sie, ze ciasto wyszlo mi troche za cienkie, ale smak i wyglad rewelacja =]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eshai · 12 lat temu
    jednak się udało! moje makowce pod wpływem łez upiekły się pięknie! są wilgotne i przepełnione masą makową. super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eshai · 12 lat temu
    chyba coś popsułam... jak dodałam do masy białek to zrobiła się strasznie wodnista, więc potem zawinięcie makowców nie wyszło zbyt dobrze...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    na jaką grubośc powinno byc rozwałkowane ciasto?:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Olu to nie ma większego znaczenia, byle by nie za cienko, żeby nie popękało podczas pieczenia i mak nie wyszedł na wierzch. Jeśli będzie cieńsze, to więcej razy je zawiniesz. Dłuższy bok powinien być na pewno krótszy niż długość blachy, bo ciasto podczas pieczenia jeszcze urośnie. Powiedziałabym, że mniej więcej na wymiar 35x 25cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karo · 12 lat temu
    Czy dobrze zrozumiałam, że makowce należy piec zawinięte w papier do pieczenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, dobrze zrozumiałaś. Dzięki temu makowce wychodzą równiutkie i niepopękane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jowi · 12 lat temu
    przepis jest rewelacyjny! prosty i ciasto naprawdę przepyszne!
    ja dałam więcej mąki, bo miałam bardzo duże wiejskie jaja i ciasto początkowo było zbyt płynne, ale wszystko świetnie się udało!
    to był mój pierwszy makowiec w życiu i jestem zachwycona :)

    p.s. Użyłam gotowej masy makowej i według sugestii z komentarzy dodałam do niej dwa ubite białka - efekt jest świetny! masa jest baaaardzo wilgotna :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Bardzo mnie to cieszy. Fajnie, że napisałaś jak zrobiłaś z gotową masą makową. Na pewno się jeszcze komuś taka informacja przyda ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Szukałam dobrego przepisu na makowiec i mam nadzieję,że znalazłam.Wypróbuję go na Święta.Chyba się uda,co?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 13 lat temu
    czy można mak zastąpić gotową masą makową?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, możesz użyć gotowej masy. W sumie do niej już nie trzeba nic dodawać poza białkami. Liczbę białek dostosuj do konsystencji masy tak, aby całość nie była za płynna. Dałabym 2 białka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sasia · 13 lat temu
    3 wspaniale duuuuuze makowce to moj debiut ktory okazal sie strzalem w dziesiatke
    dzieki za suuuuper przepis
    wszystkiego dobrego i smacznego w nowym roku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 13 lat temu
    Makowiec wyszedł wspaniały!!!!
    Do gotowej masy makowej dodałam trochę piany z 2 ubitych białek z cukrem.
    Cały makowiec smakował wyśmienicie, był wilgotny i przepyszny...nie tak jak te gotowce ....suuuche.
    Bardzo dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie