Makowiec zawijany

497 Komentarzy
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki na 3 makowce:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant*)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (w ziarenkach lub zmielonego)
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

3

4

5

6

7

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
  • Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Norbert · 9 lat temu
    robię kolejny raz. pycha. taki powinien być makowiec :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 9 lat temu
    Witam, przepis super wyszły mi 3 pyszne makowce.Pierwszy raz idealne. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 9 lat temu
    to ciasto to wyszlo zadkie nie nadaje sie wcale do walkowania wogole!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 9 lat temu
      Mnie tez wyszlo zadkie,podsypalam odrobine maki- i jest ok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 9 lat temu
    Bardzo dziekuje za wspanialy przepis. Pierwszy raz robilam makowca. 3 duze piekne i smaczne makowce udaly sie. Maz i synowie uradowani!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    witam, jeśli mam gotową masę makową z bakaliami to coś po za dwoma białkami mam jeszcze dodać? chodzi mi o margarynę, cukier i olejek migdałowy. Jutro będę robiła pierwszy raz makowca i boję się że coś źle zrobię ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 lat temu
    Witam. Czy roladę należy zwinąć od krótszego boku czy dłuższego ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ryfka · 10 lat temu
    Witam. Ciasto piekłam już kilka razy, wychodzi cudowne, mam tylko jedno pytanie. Ostatnio zamroziłam sobie jedną roladkę i teraz zastanawiam się jak ją rozmrozić. Nigdy nie mroziłam ciast i nie wiem, czy istnieje jakaś ogólna zasada, czy to może zależy od ciasta? Pozdrawiam serdecznie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Wyciągnij ciasto np. na noc z zamrażalki i zostaw na blacie w kuchni. Rano makowiec będzie gotowy do jedzenia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 10 lat temu
    Witaj. Czy na pewno tego masła do ciasta powinno być aż 150g? Ciasto dosłownie pływa w maśle... tak ma być? (pierwszy raz piekę makowca i trochę się boję)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ryfka · 10 lat temu
    Makowce wyszły cudne, ale mam jedno pytanie: zostało mi sporo gotowej masy makowej, czy można ją zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mareczek · 10 lat temu
    Super robie go juz czwarty raz a z pekaniem loteria...przewaznie jakis peknie choc dobrze zawiniete.
    Mysle ze grubość ciasta ma wplyw .
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nel Len · 10 lat temu
    Robiłam na święta Bożego Narodzenia, wyszedł w s p a n i a ł y, dziś robię po raz drugi i napewno nie ostatni. Dziękuję za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mlo_da · 10 lat temu
    Witam...właśnie kończę robic makowce...jestem taka podekscytowana..uwielbiam twoje przepisy...zawsze co niedziele robię jakieś ciasto...właśnie z twojej strony.... :lol: pozdrawiam i czekam na więcej....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    swietny przepis! Bez zawijania w papier nic mi nie peklo. Dodalam gotowej masy makowej z bakaliami dla przyspieszenia. Serdeczńie dziekuje i zycze Wesolych Swiat!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANNA · 10 lat temu
    Wspaniały przepis na makowce piekę po raz czwarty w ciągu dwóch miesięcy. Wesołych Świąt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danusia · 10 lat temu
    Joasiu. Makowce wyszły fantastyczne. Z braku czasu użyłam gotowej masy makowej, oczywiście odpowiednio "przyprawionej", co w niczym nie umniejszyło ich wspaniałego smaku. Przepis Twój wykorzystałam na moim blogu http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/12/makowiec-drozdzowy/#more-5442
    Zapraszam na "degustację".
    Joasiu, życzę Ci cudownych Świąt Bożego Narodzenia w ciepłej i rodzinnej atmosferze. A w Nowym 2015 Roku - wspaniałych wypieków i mądrych, wnoszących wiele wartości komentarzy.
    Pozdrawiam serdecznie. Danusia :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia021 · 10 lat temu
    mi mak po dodaniu cukru i piany zrobił się rzadki:-(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 10 lat temu
    Żeby ciasto nie pękło trzeba rolada zawinąć paskiem papieru do peczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Mam pytanie.
    Mój makowiec zawsze pęka, strasznie mnie to denerwuje a tu widzę sposób na to.
    Czy mam ten zwinięty makownik zawinąć np. w pergamin i piec go tak zwiniętego.
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak. Zawinąć go w taki sposób, jak jest podane w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgośka · 10 lat temu
    Ten makowiec jest FANTASTYCZNY juz trzeci rok pieke go z tego przepisu,zawsze sie udaje i jest najpyszniejszy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Droga Joanno nigdy nie robiłam makowca i w tym roku mnie naszło :) ale prosze się nie śmiać ni w ząb nie rozumiem jak mam zawinąć go w ten papier.
    Nie chciała bym żeby mi pękł by mak oddzielił się od ciasta. Próbowałam etap zawinięcia ciast podejrzeć na innych stronach co strona to inaczej.
    Dwa równe kawałki papieru owinąć nimi makowiec w taki rulon a szczyty pod makowiec zawinąć nie rozumiem po prostu proszę się nie śmiać ale nie rozumiem :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Karolino zwinięty makowiec przełóż na natłuszczony papier do pieczenia i razem z papierem zwiń go dwukrotnie, pozostawiając mały luz. To tak jakbyś chciała zwinąć znowu makowca tylko tym razem robisz to z papierem. Zwijasz wzdłuż dłużego boku. Papieru nie podwijasz pod spód. Ma wystawać i pozostać otwarty.