Makowiec zawijany

485 Komentarzy
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki na 3 makowce:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant*)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (w ziarenkach lub zmielonego)
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

3

4

5

6

7

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
  • Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Honoratka · 12 dni temu
    Pieklam w zeszylm roku , podlug tego przepisu, makowce wyszly przepyszne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaska · 8 miesięcy temu
    Bardzo dobry przepis, przepyszny makowiec. Już stosuje kilka lat i zawsze wychodzi. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiesława · 9 miesięcy temu
    Chciałam zapytać czy w kroku 2. to mlekto, które ma być użyte do zaczynu to te 180ml z części na ciasto czy dodatkowe tylko do samego zaczynu, a później do ciasta trzeba dodać i tak 180ml mleka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      W kroku 2. dodajemy te 180 ml mleka do zaczynu i wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, nie dodając już drugi raz mleka. Czyli łącznie używamy 180 ml mleka i w całość dodajemy go do zaczynu 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 9 miesięcy temu
    Makowce wychodzą wyśmienite robiłam już drugi raz są pyszne i delikatne.Przepis zostaje ze  mną🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kama · 11 miesięcy temu
    Niestety ale ja nie polecam tego przepisu, białek za dużo przez co masa była bardzo lejąca, 1/3 maku mi została, ciasto popękało.. nic specjalnego, miałam lepsze przepisy..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 11 miesięcy temu
    Genialny przepis - prosty, przejrzysty, łatwy! 60lat żyłam w przekonaniu, że makowiec, który uwielbiam zresztą, jest dla mnie niewykonalny, a tu proszę: wyszły 3 piękne i  przepyszne zawijance!  Dziękuję serdecznie!!! Polecam przepis wątpiącym w siebie gospochom- dacie radę. Do dzieła!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosiakb · 11 miesięcy temu
    Od lat piekę z tego przepisu i za każdym razem ciasto glinowate jak zakalec. Nie wiem Dlaczego bo drożdże pięknie pracują. Może dlatego ze naprawde cienko wałkuje ciasto a może proporca maila w przepisie jest za duża. Nie wiem. Ciasto po wyrobieni Nie podwaja objętości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidka · 11 miesięcy temu
    Dziękuję bardzo za ten przepis😃Makowce wyszły rewelacyjne. Ciasto jest przepyszne, miękkie i wilgotne😃😃😃. Serdecznie polecam ! Pozdrawaim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis. Makowce pięknie urosły, najlepszy przepis! Ciasto jest puszyste, a masa makowa nie jest sucha. Na Sylwestra robię ponownie!😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 11 miesięcy temu
    Ja z tego przepisu już korzystam 4 rok i nigdy mnie nie zawiódł 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 11 miesięcy temu
    Korzystam z tego  przepisu od kilku lat ,makowiec wychodzi wilgotny i pyszny .Mniam 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 11 miesięcy temu
    Makowiec rewelacja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 miesięcy temu
    Ciasto jest tak pysze, że 1/3 to surowego zjadłam 😂😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wanda · 11 miesięcy temu
    Najlepszy przepis na makowiec jaki miałam do tej pory😋 łatwy do zrobienia i pyszny w smaku ,jest idealny i szczerze polecam na świąteczny stół i nie tylko 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 11 miesięcy temu
    Witam. Chcę upiec ten makowiec ale chciałabym tylko dwa. O ile zmniejszyć składniki żeby wyszły tylko dwa?z góry dziękuję za odpowiedź 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Adam · 11 miesięcy temu
      Niech Pani wszystkie składniki podzieli przez 3 a następnie pomnoży przez 2.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 11 miesięcy temu
    robię pierwszy raz makowiec zawijany, czy rum dodać do ciasta?