Lekki tort śmietankowy

167 Komentarzy
Lekki tort śmietankowy

Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie. Puszysty biszkopt przełożony jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Blaty można przełożyć grubą warstwą pianki, ponieważ jest jej bardzo dużo.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody

Krem:

  • 500 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżki"
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czerwona galaretka np. truskawkowa, wiśniowa itd.
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Poncz:

    • 250 ml wody
    • 1 łyżka cukru
    • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatkowo:

    • ok. 100 g posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
  6. Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odstawić na bok.
  7. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem (według zaleceń na opakowaniu) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę. (Kremu wychodzi bardzo dużo).
  8. Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. (Należy zaglądać do niego regularnie. Jeśli mleko, śmietana i galaretka będą mocno zimne to krem może już przy mieszaniu zacząć tężeć).
  9. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
  10. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować i udekorować resztą kremu.
  11. Boki tortu ozdobić posiekanymi migdałami. (Migdały nabieram na dłoń i dociskam ją do boku tortu).
  12. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Uwagi:

  • Tort udekorowałam różami. Ponieważ kupne róże są pryskane i nie nadają się do spożycia, zawinęłam łodygi w folię spożywczą.
  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 miesięcy temu
    Biszkopt pyszny ale krem nie wyszedł, myślę że to mleko ubijane ze śnieżką jest niepotrzebne, mimo iż mieszałam galaretka opadła na dno, co z tego że kremu jest dużo skoro ucieka z tortu,  muszę zrobić nowy krem z mascarpone i śmietanki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Misiek · 6 miesięcy temu
    Niestety krem wyszedł za rzadki , nie tężeje w lodówce,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość · 9 miesięcy temu
    czy mogę zrobić krem bez galaretki? Po prostu ubić na sztywno śmietankę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 miesięcy temu
    Bardzo dziękuję za przepis, tort przepyszny 🤗 szczerze polecam :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Benio · 1 lat temu
    czy do ponczu można dodać galaretkę ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 1 lat temu
    Jakiej wielkości jest galaretka. Są różne rozmiary
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Czy galaretka jest niezbędna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Wyszedł przepyszny, napewno jeszcze kiedyś go zrobię ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 1 lat temu
    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem ale niestety krem do tortu był za rzadki a z galaretki zrobiły się grudki :( 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja Żak · 2 lat temu
    Trzeba dodać skrobię? Nie mogę użyć więcej mąki pszennej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta Tkacz · 2 lat temu
    Do biszkoptu 2 łyżki wody ale jakiej ciepłej,zimnej przegotowanej czy mocno gazowanej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 2 lat temu
    (clap)Oceniam na dużą 5
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 2 lat temu
    Wyszedł świetny, bez problemów choć biszkopt pieklem godzinę a nie 30min. Polecam lekki puszysty kremowy, migdały zastąpiłem kokosem, solenizantka zadowolona;) a kremu wcale nie było tak dużo, trochę mi nawet brakło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Czy smak galeretki jest bardzo wyczuwalny w kremie? Zastanawiam się nad cytrynową? Robił ktoś?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Biszkopt bardzo dobry ale krem mi niestety nie wyszedł :( Był zdecydowanie za luźny do tortu. Nie pomogła nawet noc w lodówce. Smaczny ale bardziej do deseru w pucharku. I wychodzi go baaaardzo dużo. Wydaje mi się, że wystarczyłoby jedno opakowanie śnieżki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    A wersja czekoladowa wyjdzie? Kusi mnie aby dodać kakao, tylko nie wiem czy mogę i ile. Standardowa wersja już gości u mnie od roku, super przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Czy smietanka ma być schłodzona do ubijania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    Witam, czy można dodać brązowy cukier?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Matylda · 3 lat temu
    Według mnie ( jakby co mam 12 lat ) to był bardzo łatwy przepis na tort.Biszkopt był bardzo leciutki i smaczny i nie mogę o nim zapomnieć, na a jrem krem wedlug mnie był bardzo pyszny . (y)