Lekki tort śmietankowy

167 Komentarzy
Lekki tort śmietankowy

Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie. Puszysty biszkopt przełożony jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Blaty można przełożyć grubą warstwą pianki, ponieważ jest jej bardzo dużo.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody

Krem:

  • 500 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżki"
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czerwona galaretka np. truskawkowa, wiśniowa itd.
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Poncz:

    • 250 ml wody
    • 1 łyżka cukru
    • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatkowo:

    • ok. 100 g posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
  6. Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odstawić na bok.
  7. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem (według zaleceń na opakowaniu) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę. (Kremu wychodzi bardzo dużo).
  8. Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. (Należy zaglądać do niego regularnie. Jeśli mleko, śmietana i galaretka będą mocno zimne to krem może już przy mieszaniu zacząć tężeć).
  9. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
  10. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować i udekorować resztą kremu.
  11. Boki tortu ozdobić posiekanymi migdałami. (Migdały nabieram na dłoń i dociskam ją do boku tortu).
  12. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Uwagi:

  • Tort udekorowałam różami. Ponieważ kupne róże są pryskane i nie nadają się do spożycia, zawinęłam łodygi w folię spożywczą.
  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 lat temu
    Chciałam zrobić tort na roczek synka, co mnie podkusilo nie wiem. Masa nie scieła się, żeby uratować próbowałam dodać jeszcze żelatyny. Dzięki żelatynie odrobinę sięścieło. Tort wyglądał jak straszydło. Ale że nie miałam możliwości kupna bądż zrobienia drugiego musiałam podać taki, żeby było na czym świeczkę dmuchnąć. Gdyby nie to że smakowo jest naprawdę dobry, to jakościowo koszmar. Masa tragedia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    przepyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 8 lat temu
    Witam, chciałabym zapytać, czy zamiast galaretki można dodać do masy np. 1 łyżkę żelatyny? Chciałabym, by tort był białego koloru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 8 lat temu
    Tort przepyszny wszystkim smakował i szybko był zjedzony
    Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 8 lat temu
    Masy jest na trzy torty. Pozatym ona nie chce wogóle zastygnąć mimo całonocnego trzymania w lodówce. Napisała pani, że masy może być dużo i to prawda wręcz AŻ za dużo przecierz to jest marnotractwo. Kiedy dodałam masę do przyozdobienia boków oraz między biszkopty zostało jeszcze 3/4.
    Nie polecam tego przepisu. ????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paulina · 8 lat temu
    a moja masa mimo tego, że tort stoi w lodówce już 2 godziny nadal jest "płynna"...... nawet się pokroić go nie da
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 9 lat temu
    Witam Pani Joanno mam pytanie czy mozna dodac do ciasta brzoskwinie juz jak naloze na biszkopt mase potem owoce i znowu biszkopt ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Chciałabym dowiedziec się przez ile dni można ten tort przechowywac w lodówce
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Karolino, ja z reguły robię torty dzień lub dwa przed podaniem. Jeśli coś zostanie to przechowuję w lodówce i do dwóch dni znika. Z tym tortem jest tak samo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 10 lat temu
    Witam, mam pytanie czy do masy mogę dodać np. maliny bądź truskawki i zmiksować,żeby wyszedł krem owocowy??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Krem jest luźny. Jak dodasz zmiksowane owoce to będzie za rzadki i się nie stężeje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 10 lat temu
    Przepis rewelacyjny !! To mój pierwszy tort i goście byli zachwyceni. Robiłam go praktycznie tuż przed imprezą i zanim przystąpiłam do dekoracji włożyłam na 30 min do zamrażalnika, dzięki czemu wierzchnia warstwa bitej śmietany błyskawicznie zaczęła tężeć. Potem od razu udekorowałam i ponownie włożyłam do zamrażalnika na jakieś 20 minut. Nie musiałam czekać parę godzin aż tort stężeje w lodówce. Pozwoliło mi to podać tort zaraz po przygotowaniu na stół!! Faktycznie masy bitej śmietany wychodzi bardzo dużo i nie da się całości zużyć. Dlatego to co mi zostało przełożyłam do małych plastikowych kubeczków i zamroziłam. Miałam dzięki temu jeszcze kilka sztuk fantastycznych lodów dla dzieci!! Przepis pierwsza klasa!! Bardzo dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 lat temu
    Wiem, że dużo będzie zależeć od rodzaju galaretki, ale chciałabym wiedzieć czy kolor masy będzie różowy czy tylko taki przybrudzony?

    Próbował moze ktos z innym kolorem galaretki? Moze z żółtą wyszedłby w miarę biały?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 10 lat temu
    Witam!

    Jutro planuję zrobić ten tort na urodziny teścia i mam dwa pytania. Przeczytałam uważnie wszystkie komentarze, ale nie znalazłam podobnych wątpliwości..
    1. Czy śmietanę Śnieżkę z mlekiem należy ubić do sztywności czy tylko wymieszać?
    2. Czy mogę dodać dwie galaretki rozpuszczone w 200 ml wody żeby kolor był intensywniejszy czy lepiej nie eksperymentować? I czy galaretka ma być tylko wystudzona czy już tężęjąca?

    Mam złe doświadczenia z wmieszywaniem galaretki więc tym razem chcę się upewnić ;-)

    Dziękuję za świetne przepisy, szczególnie te mało skomplikowane a pyszne ;-) Jestem bardzo częstym gościem i zawsze coś znajdę dla siebie ;-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      1. Na sztywno według zaleceń na opakowaniu. (Na moim opakowaniu było napisane, żeby ubijać 5 minut).
      2. Może dodaj barwnik spożywczy. Galaretka powinna być wystudzona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 10 lat temu
    ile na koncu zoltek do ciasta dodac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 10 lat temu
    Witam serdecznie.Chciałabym zrobić ten tort tylko chciałabym dodać masę kajmakową i odjąć galaretkę.Wiem że galaretka sprawia że masa tężeje.czy do masy śmietankowe mogłabym dodać żelatynę? A jak tak to ile?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 10 lat temu
    Pierwszy tort w życiu jaki robiłam.. Wszyscy zachwyceni. Nikt nie chiał uwierzyć, że nie kupiony w cukierni lecz własnoręcznie zrobiony :) Nie za słodki, ani nie mdły jak większość tortów. Przepis mistrzostwo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    Witam,
    mam zamiar upiec tor i zastanawiam się czy biszkopt za bardzo nie namoknie gdy posmaruje go musem truskawkowym żeby złamać smak słodkiej śmietany, bardzo proszę o szybko odp z góry dziękuje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maja · 11 lat temu
    Witam! Tort mnie zachwycił i jutro się za niego zabieram. mam kilka wątpliwości. jakiej klasy powinny być jajka? i na jakich obrotach ubijać śmietanę?
    Pozdrawiam Maja
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Maju, jajka średniej wielkości (M). Śmietanę ubijasz na najwyższych obrotach mikserem używając ubijaków, aż będzie sztywna. (Uważaj, żeby nie "przebić" śmietany).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    Witam, Pani Joasiu tort wspanialy , naprawde sietne smaki , prosty a zarazem wykwintny, wszystko sie udalo poza jednym malym szczegolem dodalam ostudzona galaretke wisniowa do smietany ubitej i niestety po jakims czasie zrobily sie male widoczne grudki z tej galaretki, i moje pytanie tak na przyszlosc czy jezeli tak sie stanie czy mozna z tego jakos wybrnac? pozdrawiam serdecznie i bede wdzieczna za odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Witam serdecznie. Zdecydowałam się zrobić ten tort na urodziny dla siostry. Biszkopt wyrósł super, śmietana ubiła się świetnie -jednym słowem wszystko szło jak po maśle. Jednakże po wymieszaniu wszystkich składników, według przygotowania, masa zrobiła się dosyć płynna. Odstawiłam ją na 30minut do zimnego miejsca, jednakże mam wrażenie jakby nie tężała. Powinnam odczekać jeszcze jakiś czas, czy po prostu wkradł mi się gdzieś błąd w przygotowywaniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Witam Pani Joanno,
    Chciałabym ten tort zrobić na roczek córki z tym, że środek tortu chciałabym urozmaicić dżemem porzeczkowym lub jagodowym. Czy każdą z częsci biszkoptu najpierw posmarować dżemem a na to masę śmietanową czy tylko warstwę na spodzie? I czy jak użyje dżemu to czy używać ponczu?
    Z góry dziękuje za pomoc:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Dżemem możesz posmarować dolny blat lub oba, jak wolisz.Poncz też bym zrobiła.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 8 lat temu
        Pani Joanno tort wyszedł rewelacyjny! Tort wszystkim smakował. Zredukowałam cukier wyłącznie w biszkopcie dalam 3/4 szkl zamiast całej szkl cukru i posmarowałam dwie częsci biszkopta dżemem z czarnej porzeczki. Super, jak zwykle się nie zawiodłam na Pani przepisach!!:) pozdrawiam serdecznie. Wszystkiego co najlepsze:)