Lekki tort śmietankowy

167 Komentarzy
Lekki tort śmietankowy

Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie. Puszysty biszkopt przełożony jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Blaty można przełożyć grubą warstwą pianki, ponieważ jest jej bardzo dużo.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody

Krem:

  • 500 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżki"
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czerwona galaretka np. truskawkowa, wiśniowa itd.
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Poncz:

    • 250 ml wody
    • 1 łyżka cukru
    • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatkowo:

    • ok. 100 g posiekanych migdałów bez skórki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
  6. Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odstawić na bok.
  7. 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem (według zaleceń na opakowaniu) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę. (Kremu wychodzi bardzo dużo).
  8. Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. (Należy zaglądać do niego regularnie. Jeśli mleko, śmietana i galaretka będą mocno zimne to krem może już przy mieszaniu zacząć tężeć).
  9. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
  10. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować i udekorować resztą kremu.
  11. Boki tortu ozdobić posiekanymi migdałami. (Migdały nabieram na dłoń i dociskam ją do boku tortu).
  12. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

Uwagi:

  • Tort udekorowałam różami. Ponieważ kupne róże są pryskane i nie nadają się do spożycia, zawinęłam łodygi w folię spożywczą.
  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy Lekki tort śmietankowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Delfina Klodzinska · 4 lat temu
    Czy moge posmarowac ten tort masa maslana z mlekiem skondensowanym?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Uważam, że będzie to trudny zabieg, bo tort jest lekki i delikatny i byłby problem przy smarowaniu. Odradzam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 5 lat temu
    Czy do biszkopta można dodać kakao aby wyszedł biszkopt kakaowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Czy galaretka ma być zimna, ale płynna? Jak mocno powinna stężeć przed dodaniem? Czy powinna być ścięta i np. pokrojona w drobną kostkę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Powinna być zimna, płynna. Następnie gotowy krem należy schłodzić w lodówce, aż zacznie tężeć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 5 lat temu
    Witam. Tort wygląda przepieknie (heart)
    Czy mogłaby Pani mi doradzić czym mogę zastąpić skrobię ziemniaczaną, bo tu gdzie mieszkam niestety wycofali ze sprzedaży (doh)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jak to wycofali? :o Może być mąka ziemniaczana. Myślę, że może budyń bez cukru też by się nadał, ale nie sprawdzałam (wm) . Mam przygotowany nowy przepis na biszkopt na samych budyniach. Za niedługo pojawi się na stronie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Tort faktycznie lekki. Ja Śnieżki rozrobiłam w 300 ml mleka, masa wyszła akurat, gęsta w ilości takiej zeby nie załować na przełożenie i dekoracje. W niektorych komentarzach czytalam ze masa sie nie sciela i wydaje mi sie ze to nie wina przepisu bo dlaczego mialaby nie stężeć skoro sama kremowka jesli jest dobra i 36% procent to sie pieknie ubije, śnieżka również i galaretka dodatkowo jeszcze 'zlepia' całość. Biszkopt rowniez smaczny. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    A co z proszkiem do pieczenia? Nie trzeba??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 5 lat temu
    Super przepis. Biszkopt jest przewspaniały. Następnym razem dam 2 galaretki do kremu żeby był bardziej zwarty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 5 lat temu
    Zrobiłem był pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    W 100g wrzątku rozpuszczamy cała galaretkę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak (nod) Gdyby był problem, należy galaretkę w garnku postawić na piecu i ją ogrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Proszę tylko uważać, żeby galaretki nie zagotować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Czy mogę na jednym z blatów położyć pokrojone brzoskwinie z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 6 lat temu
    Pilne! :) 3/4 szklanki mąki ile to gram? Pytam, bo chciałabym odmierzyć tą ilość przy pomocy wagi aby nie było wtopy.... Z góry dziękuję za pomoc :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Przyjmij, że jedna szklanka mąki pszennej i skrobi to 150 g, czyli użyj po 112 g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 6 lat temu
    czy jeśli zapomnialam dodać wody do biszkoptu nie wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 6 lat temu
    Pierwszy mój tort i w pełni udany. Bazując na komentarzach zmniejszyłem ilość śmietanki i mleka. Mleka 300ml do bitej śmietany a śmietankę tylko jedną dałem 330ml. U mnie zaprawy było na styk. Ponczu też użyłem tylko połowę. Dla dzieci udekorowałem czekoladowymi groszkami. Zjadły aż im się uszy trzesły. Dziękuję za dobry przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 lat temu
    Dodanie mąki ziemniaczanej w takiej ilości powoduje, ze biszkopt jest niestety gumowaty. Sprawdzilam to przed chwila:(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      To mój ulubiony przepis na biszkopt. Dzięki skrobi biszkopt jest mocno puszysty i lekki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edyta · 5 lat temu
      Dziwne bo mi wyszedł lekki i puszysty a nie gumowaty. Ktoś tu nie ma ręki do pieczenia :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 7 lat temu
    Witam. Mogę dać do śmietany kremówki 2 śmietany fizyka i galaretkę? Jeżeli tak to czy rozpuścić ja w 250 ml wody czy w 100 ml? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Powoli. Jak chcesz zrobić krem? Chcesz zrezygnować ze śnieżki? Czy chcesz zrobić według przepisu tylko dodać śmietan- fix? śmietan- fix możesz dodać przy ubijaniu śmietany, nie zmieniając nic w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Czy mogę 2 śnieżki ubić w 200 ml mleka? Co zrobić aby na pewno masa stężała a nie była płynną bo właśnie tak dziewczyny piszą w komentarzach że jest luźna. I czy na masę mogę wyłożyć jagody mrożone na każdy biszkopt? Pozdrawiam serdecznie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możliwe. Nie eksperymentowałam nigdy ze śnieżką. Jagody możesz dać, ale rozmroziłabym je najpierw i osączyła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 7 lat temu
    Czy na formę 28 cm może być biszkopt zrobiony z tego przepisu czy trzeba zwiększyć ilości?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Witam. Czy mogę pominąć śnieżki a zrobić masę że śmietany i galaretki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, może być tylko śmietana i galaretka. Galaretkę należy wówczas rozpuścić w 250 ml gorącej wody tak jak tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/896-tort-plaza"]"Tort plaża"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 7 lat temu
    A czy można w tych 100ml wody rozpuścić dwie galaretki żeby ta masa na pewno stężała?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      W 100ml nie da się rozpuścić, aż dwóch galaretek (za mało płynu). Jeśli chcesz to możesz przygotować śnieżkę z połowy porcji, używając jednej śnieżki na 200ml mleka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 7 lat temu
    Wydaje mi się, że w przepisie do masy niepotrzebne jest mleko.?