Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie. Puszysty biszkopt przełożony jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Blaty można przełożyć grubą warstwą pianki, ponieważ jest jej bardzo dużo.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
1 szklanka cukru (lub 200 g)
2 łyżki wody
Krem:
500 g słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżki"
400 ml zimnego mleka
2 łyżki cukru pudru
1 czerwona galaretka np. truskawkowa, wiśniowa itd.
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Poncz:
250 ml wody
1 łyżka cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
ok. 100 g posiekanych migdałów bez skórki
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odstawić na bok.
2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem (według zaleceń na opakowaniu) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę. (Kremu wychodzi bardzo dużo).
Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. (Należy zaglądać do niego regularnie. Jeśli mleko, śmietana i galaretka będą mocno zimne to krem może już przy mieszaniu zacząć tężeć).
Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować i udekorować resztą kremu.
Boki tortu ozdobić posiekanymi migdałami. (Migdały nabieram na dłoń i dociskam ją do boku tortu).
Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Uwagi:
Tort udekorowałam różami. Ponieważ kupne róże są pryskane i nie nadają się do spożycia, zawinęłam łodygi w folię spożywczą.
Biszkopt pyszny ale krem nie wyszedł, myślę że to mleko ubijane ze śnieżką jest niepotrzebne, mimo iż mieszałam galaretka opadła na dno, co z tego że kremu jest dużo skoro ucieka z tortu, muszę zrobić nowy krem z mascarpone i śmietanki.
Wyszedł świetny, bez problemów choć biszkopt pieklem godzinę a nie 30min. Polecam lekki puszysty kremowy, migdały zastąpiłem kokosem, solenizantka zadowolona;) a kremu wcale nie było tak dużo, trochę mi nawet brakło
Biszkopt bardzo dobry ale krem mi niestety nie wyszedł :( Był zdecydowanie za luźny do tortu. Nie pomogła nawet noc w lodówce. Smaczny ale bardziej do deseru w pucharku. I wychodzi go baaaardzo dużo. Wydaje mi się, że wystarczyłoby jedno opakowanie śnieżki.
Według mnie ( jakby co mam 12 lat ) to był bardzo łatwy przepis na tort.Biszkopt był bardzo leciutki i smaczny i nie mogę o nim zapomnieć, na a jrem krem wedlug mnie był bardzo pyszny . (y)