Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie. Puszysty biszkopt przełożony jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Blaty można przełożyć grubą warstwą pianki, ponieważ jest jej bardzo dużo.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
1 szklanka cukru (lub 200 g)
2 łyżki wody
Krem:
500 g słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżki"
400 ml zimnego mleka
2 łyżki cukru pudru
1 czerwona galaretka np. truskawkowa, wiśniowa itd.
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Poncz:
250 ml wody
1 łyżka cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
ok. 100 g posiekanych migdałów bez skórki
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odstawić na bok.
2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem (według zaleceń na opakowaniu) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę. (Kremu wychodzi bardzo dużo).
Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. (Należy zaglądać do niego regularnie. Jeśli mleko, śmietana i galaretka będą mocno zimne to krem może już przy mieszaniu zacząć tężeć).
Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować i udekorować resztą kremu.
Boki tortu ozdobić posiekanymi migdałami. (Migdały nabieram na dłoń i dociskam ją do boku tortu).
Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Uwagi:
Tort udekorowałam różami. Ponieważ kupne róże są pryskane i nie nadają się do spożycia, zawinęłam łodygi w folię spożywczą.
Witam. Tort wygląda przepieknie (heart)
Czy mogłaby Pani mi doradzić czym mogę zastąpić skrobię ziemniaczaną, bo tu gdzie mieszkam niestety wycofali ze sprzedaży (doh)
Jak to wycofali? :o Może być mąka ziemniaczana. Myślę, że może budyń bez cukru też by się nadał, ale nie sprawdzałam (wm) . Mam przygotowany nowy przepis na biszkopt na samych budyniach. Za niedługo pojawi się na stronie ;)
Tort faktycznie lekki. Ja Śnieżki rozrobiłam w 300 ml mleka, masa wyszła akurat, gęsta w ilości takiej zeby nie załować na przełożenie i dekoracje. W niektorych komentarzach czytalam ze masa sie nie sciela i wydaje mi sie ze to nie wina przepisu bo dlaczego mialaby nie stężeć skoro sama kremowka jesli jest dobra i 36% procent to sie pieknie ubije, śnieżka również i galaretka dodatkowo jeszcze 'zlepia' całość. Biszkopt rowniez smaczny. Pozdrawiam
Tak (nod) Gdyby był problem, należy galaretkę w garnku postawić na piecu i ją ogrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Proszę tylko uważać, żeby galaretki nie zagotować.
Pierwszy mój tort i w pełni udany. Bazując na komentarzach zmniejszyłem ilość śmietanki i mleka. Mleka 300ml do bitej śmietany a śmietankę tylko jedną dałem 330ml. U mnie zaprawy było na styk. Ponczu też użyłem tylko połowę. Dla dzieci udekorowałem czekoladowymi groszkami. Zjadły aż im się uszy trzesły. Dziękuję za dobry przepis.
Powoli. Jak chcesz zrobić krem? Chcesz zrezygnować ze śnieżki? Czy chcesz zrobić według przepisu tylko dodać śmietan- fix? śmietan- fix możesz dodać przy ubijaniu śmietany, nie zmieniając nic w przepisie.
Czy mogę 2 śnieżki ubić w 200 ml mleka? Co zrobić aby na pewno masa stężała a nie była płynną bo właśnie tak dziewczyny piszą w komentarzach że jest luźna. I czy na masę mogę wyłożyć jagody mrożone na każdy biszkopt? Pozdrawiam serdecznie
Tak, może być tylko śmietana i galaretka. Galaretkę należy wówczas rozpuścić w 250 ml gorącej wody tak jak tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/896-tort-plaza"]"Tort plaża"[/url].
W 100ml nie da się rozpuścić, aż dwóch galaretek (za mało płynu). Jeśli chcesz to możesz przygotować śnieżkę z połowy porcji, używając jednej śnieżki na 200ml mleka.