Babka dwukolorowa z kakaową "łatką" w środku. Pyszna, prosta, delikatna i puszysta.
Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej (lub 225 g)
1 szklanka cukru (lub 200 g)
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40 g)
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 20 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 łyżka kakao (lub 10 g)
Do posypania (opcjonalnie):
cukier puder
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką. Odstawić na bok.
Masło roztopić. Odstawić na bok do przestudzenia.
Mąkę wymieszać z budyniem w proszku, skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku (każde miksując ok. ½ - 1 minuty). Do masy jajecznej dodawać porcjami mieszankę mączną na przemian z chłodnym, ale płynnym masłem, mieszając delikatnie trzepaczką lub robotem kuchennym na najmniejszych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
Do przygotowanej formy wyłożyć ok. ⅔ ciasta.
Do pozostałego ciasta dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda ·
7 miesięcy temu
Babka się udała i wyrosła. Myślałam że środek czekoladowy nie wyjdzie bo za mało na to ciasta zostawiłam, ale wszystko się udało. Fajny przepis, dziękuję ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maciej ·
1 lat temu
Wyszło super smaczne :) Nawet córka która zwykle krytykuje moje wypieki powiedziała " jest OK" :):)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Neli·
3 lat temu
W formie na babkę z kominkiem lepiej mi się przepiekło i wyszło ładniejsze niż w keksówce.Ale przepis jest super, dzieci to ciasto uwielbiają.Dziękuję:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
3 lat temu
((ok)Wspaniały przepis, babka smakowała wszystkim, wchodzi na stałe do mojego repertuaru, dziękuję bardzo:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
3 lat temu
Niestety, ale wyszedł zakalec. Jak widać babka urosła, ale wyjątkowo dziwnie. Wklesła do tego od spodu. Próbowałam ją zrobić po raz drugi, ale coś z tym przepisem jest nie tak. Szkoda składników.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Darek·
3 lat temu
Bo nie umiesz piec
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
4 lat temu
Przepyszna i cudownie wyrośnięta babka. Zrobiłam z erytrytolem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
4 lat temu
Babka wyszła przepyszna, pięknie wyrosła, nie opadła po pieczeniu! Szybki i prosty przepis. Cukru całam troszkę mniej, a i tak wyszło pysznie :) Bardzo dziękuję za ten przepis!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
4 lat temu
Zrobilam na Wielkanoc. Pieknie urosla I wybornie smakowala.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
5 lat temu
Muszę się przyznać że bardzo dobrze piekę ciasta i dużo ale ten przepis babki był prosty szybki A babka przepyszna.
Dziekuje za ten Przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Slow Faith·
6 lat temu
Ta babka jest najsmaczniejsza w całym internecie i w moim życiu. Pyyycha (heart) (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
11 lat temu
Przepis super,babka przepyszna :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Dzaaasto[/b] nie, ma być proszek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dzaaasta·
12 lat temu
Budyń ma być już zrobiony (ugotowany)?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
roztopić całkowicie, na płyn :-*
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasiek·
12 lat temu
A powiedz mi jeszcze czy margarynę roztopić na płyn czy tylko do miękkości?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Kasiek[/b] tak, może być 200g margaryny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasiek·
12 lat temu
Powiedz mi Asiu czy zamiast masła można użyć margaryny (mam porządną-Palmę)czy to zupełnie nie na ten przepis?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
12 lat temu
Babka bardzo dobra, całej mojej rodzinie smakuje. Jak dla mnie wystarczająco słodka.
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Johanna·
14 lat temu
babka wyszła dobra w smaku,aczkolwiek dałabym z jakieś pół szklani cukru więcej ponieważ jest mało słodka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
3 lat temu
To ja dałam mniej jak w przepisie i jest super, dodanie jeszcze pol szklanki???? W zyciu, okropna bomba kaloryczna by sie z tego zrobila… :)