Babka dwukolorowa z kakaową "łatką" w środku. Pyszna, prosta, delikatna i puszysta.
Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej (lub 225 g)
1 szklanka cukru (lub 200 g)
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40 g)
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 20 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 łyżka kakao (lub 10 g)
Do posypania (opcjonalnie):
cukier puder
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką. Odstawić na bok.
Masło roztopić. Odstawić na bok do przestudzenia.
Mąkę wymieszać z budyniem w proszku, skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku (każde miksując ok. ½ - 1 minuty). Do masy jajecznej dodawać porcjami mieszankę mączną na przemian z chłodnym, ale płynnym masłem, mieszając delikatnie trzepaczką lub robotem kuchennym na najmniejszych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
Do przygotowanej formy wyłożyć ok. ⅔ ciasta.
Do pozostałego ciasta dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W formie na babkę z kominkiem lepiej mi się przepiekło i wyszło ładniejsze niż w keksówce.Ale przepis jest super, dzieci to ciasto uwielbiają.Dziękuję:)
Niestety, ale wyszedł zakalec. Jak widać babka urosła, ale wyjątkowo dziwnie. Wklesła do tego od spodu. Próbowałam ją zrobić po raz drugi, ale coś z tym przepisem jest nie tak. Szkoda składników.
Babka wyszła przepyszna, pięknie wyrosła, nie opadła po pieczeniu! Szybki i prosty przepis. Cukru całam troszkę mniej, a i tak wyszło pysznie :) Bardzo dziękuję za ten przepis!!