Babka waniliowo- kakaowa

20 Komentarzy
Babka waniliowo- kakaowa

Babka dwukolorowa z kakaową "łatką" w środku. Pyszna, prosta, delikatna i puszysta.

Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (lub 225 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40 g)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 20 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kakao (lub 10 g)

Do posypania (opcjonalnie):

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką. Odstawić na bok.
  2. Masło roztopić. Odstawić na bok do przestudzenia.
  3. Mąkę wymieszać z budyniem w proszku, skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  4. Oddzielić białka od żółtek.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku (każde miksując ok. ½ - 1 minuty). Do masy jajecznej dodawać porcjami mieszankę mączną na przemian z chłodnym, ale płynnym masłem, mieszając delikatnie trzepaczką lub robotem kuchennym na najmniejszych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.

2

  1. Do przygotowanej formy wyłożyć ok. ⅔ ciasta.

3

  1. Do pozostałego ciasta dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga:

  • 1 szklanka = 250 ml
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka waniliowo- kakaowa Babka waniliowo- kakaowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 7 miesięcy temu
    Wyszło super smaczne :) Nawet córka która zwykle krytykuje moje wypieki powiedziała " jest OK" :):) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Neli · 2 lat temu
    W formie na babkę z kominkiem lepiej mi się przepiekło i wyszło ładniejsze niż w keksówce.Ale przepis jest super, dzieci to ciasto uwielbiają.Dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    ((ok)Wspaniały przepis, babka smakowała wszystkim, wchodzi na stałe do mojego repertuaru, dziękuję bardzo:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Niestety, ale wyszedł zakalec. Jak widać babka urosła, ale wyjątkowo dziwnie. Wklesła do tego od spodu. Próbowałam ją zrobić po raz drugi, ale coś z tym przepisem jest nie tak. Szkoda składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Przepyszna i cudownie wyrośnięta babka. Zrobiłam z erytrytolem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Babka wyszła przepyszna, pięknie wyrosła, nie opadła po pieczeniu! Szybki i prosty przepis. Cukru całam troszkę mniej, a i tak wyszło pysznie :) Bardzo dziękuję za ten przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Zrobilam na Wielkanoc. Pieknie urosla I wybornie smakowala.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Muszę się przyznać że bardzo dobrze piekę ciasta i dużo ale ten przepis babki był prosty szybki A babka przepyszna.
    Dziekuje za ten Przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Slow Faith · 5 lat temu
    Ta babka jest najsmaczniejsza w całym internecie i w moim życiu. Pyyycha (heart) (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 10 lat temu
    Przepis super,babka przepyszna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Dzaaasto[/b] nie, ma być proszek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dzaaasta · 11 lat temu
    Budyń ma być już zrobiony (ugotowany)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    roztopić całkowicie, na płyn :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiek · 11 lat temu
    A powiedz mi jeszcze czy margarynę roztopić na płyn czy tylko do miękkości?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiek[/b] tak, może być 200g margaryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiek · 11 lat temu
    Powiedz mi Asiu czy zamiast masła można użyć margaryny (mam porządną-Palmę)czy to zupełnie nie na ten przepis?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 11 lat temu
    Babka bardzo dobra, całej mojej rodzinie smakuje. Jak dla mnie wystarczająco słodka.

    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Johanna · 13 lat temu
    babka wyszła dobra w smaku,aczkolwiek dałabym z jakieś pół szklani cukru więcej ponieważ jest mało słodka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dominika · 2 lat temu
      To ja dałam mniej jak w przepisie i jest super, dodanie jeszcze pol szklanki???? W zyciu, okropna bomba kaloryczna by sie z tego zrobila… :)