Pyszny, lekki i delikatny tort owocowy. Lekki jak puch biszkopt przełożony jest dwoma piankami: z malin i brzoskwiń.
Na Wielkanoc tort można udekorować jak na zdjęciach, malując jajka z bitej śmietany i wypełniając je sosem malinowym i brzoskwiniowych. Na inne okazje można zrobić inną dekorację, chociażby kółka zamiast owali ;)
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
700g słodkiej śmietany 30- 36%
ewentualnie 1 opakowanie śmietan-fix
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zamrożone maliny przełożyć do miseczki i posypać 4 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Pozostawić do rozmrożenia. (Świeże maliny przełożyć do miski i posypać cukrem i cukrem waniliowym).
Oddzielić żółtka od białek. Białka, szczyptę soli i 4 łyżki wody ubić mikserem. Dalej ubijając dodać stopniowo 100g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Kolejno dodać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
Brzoskwinie odsączyć na sitku. Zmiksować przy pomocy blendera z 2 łyżeczkami cukru waniliowego na gładką masę.
Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przed sitko.
Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół tak, aby powstały 2 krążki.
Jeden krążek włożyć do tortownicy.
Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki malin i wymieszać. Następnie dodać do reszty malin i wymieszać.
Odłożyć na bok 3 łyżki malin.
200g śmietany ubić na sztywno.
Śmietanę dodać do malin. Delikatnie wymieszać.
Masę malinową wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aż masa stężeje.
Pozostałe 3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki brzoskwiń i wymieszać. Następnie dodać do reszty brzoskwiń i wymieszać.
Odłożyć na bok 3 łyżki brzoskwiń.
200g śmietany ubić na sztywno.
Śmietanę dodać do brzoskwiń. Delikatnie wymieszać.
Masę brzoskwiniową wyłożyć do tortownicy. Przykryć drugim krążkiem i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Ściągnąć obręcz tortownicy.
300g śmietany ubić na sztywno. (Można ubić śmietanę razem ze śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
Posmarować 2/3 śmietany górę i bok tortu. 1/3 śmietany przełożyć do szprycy i zrobić na górze owale (jajka). Odłożone maliny i brzoskwinie lekko podgrzać i wypełnić nimi środki jajek.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Rezepte pur”.
Witam.
Mam zamiar zrobic dzis przedstawiony tu tort,niestety posiadam tylko forme o srednicy 28 cm.Czy powinnam zwiekszyc proporcje i jesli tak,o ile?
Pozdrawiam
[b]Amelio[/b] w jednym i drugim musisz zrezygnować z bitej śmietany/ masy pokrywającej tort. Ani jedno, ani drugie nie nadają się pod marcepan. Spróbuj może ten przepis, a górę i bok tortu posmaruj np. dżemem i na to dopiero masę marcepanową.
Co do masy marcepanowej to obojętnie co użyjesz. Nie będzie to raczej wyczuwalne.
Trzymam kciuki ;-)
Mam zamiar pierwszy raz sama zrobić tort na urodziny męża i obłożyć go masą marcepanową :) Waham się pomiędzy tym brzoskwiniowo-malinowym a wiśniowym z kremem mascarpone... Który polecasz? :)I ewentualnie co będzie bardziej pasowało do masy marcepanowej do tego tortu? Woda różana czy rum? Przepraszam że tak dużo pytań ale liczę na Twoją wyrozumiałość :)
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)