Pyszny, lekki i delikatny tort owocowy. Lekki jak puch biszkopt przełożony jest dwoma piankami: z malin i brzoskwiń.
Na Wielkanoc tort można udekorować jak na zdjęciach, malując jajka z bitej śmietany i wypełniając je sosem malinowym i brzoskwiniowych. Na inne okazje można zrobić inną dekorację, chociażby kółka zamiast owali ;)
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
700g słodkiej śmietany 30- 36%
ewentualnie 1 opakowanie śmietan-fix
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zamrożone maliny przełożyć do miseczki i posypać 4 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Pozostawić do rozmrożenia. (Świeże maliny przełożyć do miski i posypać cukrem i cukrem waniliowym).
Oddzielić żółtka od białek. Białka, szczyptę soli i 4 łyżki wody ubić mikserem. Dalej ubijając dodać stopniowo 100g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Kolejno dodać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
Brzoskwinie odsączyć na sitku. Zmiksować przy pomocy blendera z 2 łyżeczkami cukru waniliowego na gładką masę.
Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przed sitko.
Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół tak, aby powstały 2 krążki.
Jeden krążek włożyć do tortownicy.
Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki malin i wymieszać. Następnie dodać do reszty malin i wymieszać.
Odłożyć na bok 3 łyżki malin.
200g śmietany ubić na sztywno.
Śmietanę dodać do malin. Delikatnie wymieszać.
Masę malinową wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aż masa stężeje.
Pozostałe 3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki brzoskwiń i wymieszać. Następnie dodać do reszty brzoskwiń i wymieszać.
Odłożyć na bok 3 łyżki brzoskwiń.
200g śmietany ubić na sztywno.
Śmietanę dodać do brzoskwiń. Delikatnie wymieszać.
Masę brzoskwiniową wyłożyć do tortownicy. Przykryć drugim krążkiem i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Ściągnąć obręcz tortownicy.
300g śmietany ubić na sztywno. (Można ubić śmietanę razem ze śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
Posmarować 2/3 śmietany górę i bok tortu. 1/3 śmietany przełożyć do szprycy i zrobić na górze owale (jajka). Odłożone maliny i brzoskwinie lekko podgrzać i wypełnić nimi środki jajek.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Rezepte pur”.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patryk Latusek·
11 miesięcy temu
Witam w przepisie podaje Pani 700g śmietany a ile to będzie na ml ?
Oraz brzoskwinie podaje Pani puszka brzoskwiń 850ml a u mnie puszka brzoskwiń ma 820g z syropem a 470g sam owoc więc ile potrzebuje owoców podane w gramach? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
11 miesięcy temu
Śmietanę proszę najlepiej zważyć. Brzoskwinie w dużej puszce, po odsączeniu ok. 470g więc u Pana idealnie 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzanna·
4 lat temu
A piec biszkopt z teroobiegiem czy bez
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Piekę na grzałce góra- dół, jeśli nie jest inaczej podane :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
8 lat temu
Co oznacza punkt 4 namoczyć żelatynę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Należy ją zalać ok. 3 łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Następnie podgrzać, mieszając itd według przepisu. Należy uważać, aby żelatyny nie zagotować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Renato[/b] możesz obłożyć tort masą cukrową, jeśli zrezygnujesz z bitej śmietany na wierzchu i bokach a zrobisz masę maślaną lub maślano- budyniową. Proponuję przeglądnąć torty z masą cukrowę ze strony i wybrać masę pod nią, która Ci będzie najbardziej odpowiedać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
10 lat temu
Witam, planuję zrobić ten torcik ma urodziny córci, myślę, że będzie idealny dla dzieci w żłobku. Moje pytanie, czy można go obłożyć lukrem plastycznym, czy inną masą? czym ewentualnie obłożyć tort pod masę? Pozdrawiam serdecznie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
emilia·
11 lat temu
Tort pyszny, na pewno go jeszcze powtórzę. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Sylwio[/b] nie. Oczywiście można wedle gustu, ale w tym torcie nie ma takiej potrzeby.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
sylwia·
11 lat temu
Czy biszkopt nasączamy czymś??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Edyto[/b] tak, z truskawkami też będzie smaczny. Truskawek nie musisz przecierać przez sitko.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
11 lat temu
Chciałam zapytać czy jeżeli zamiast malin dodam truskawek to tort będzie smaczny?:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
12 lat temu
Ja niestety nie mam blendera... i czy jest jakis inny sposob zeby zmiksowac te owoce???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Gosiu[/b] tak, jak najbardziej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
12 lat temu
Zrobilam już ten tort i jest przepyszny. Zastanawiam się tylko czy można byłoby zamiast malin użyć mrożonych truskawek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Anno[/b] tak, jest delikatny i mało słodki. Bardzo smaczny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
12 lat temu
Witam,
Chciałabym dowiedzieć sie jaki jest ten tort? Delikatny i mało słodki? Zastanawiam się nad tym tortem lub tortem "lekki śmietankowy" żeby zrobić któryś na roczek córki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Gosiu[/b] w ok. 3 łyżkach zimnej wody.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
12 lat temu
Witam! W jakiej ilości wody należy rozpuścić te 3 lyzeczki żelatyny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sandra·
12 lat temu
Witam. Czy zamiast żelatyny mogę dodać galaretki bo niestety nie mogę znaleźć żelatyny w Australii :sad:
??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
TERESA·
12 lat temu
TORCIK PRZEPYSZNY ROBIŁAM GO KILKA RAZY POLECAM:)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Iwono[/b] możesz zrobić jak w przepisie. Wyjdzie Ci tylko troszkę niższe. Albo możesz upiec biszkopt z 5 jaj a środek zostawić bez zmian.