Rolada kokosowa na herbatnikach

17 Komentarzy
Rolada kokosowa na herbatnikach

Rolada na herbatnikach bez pieczenia z maślanych, kokosowo- cytrynowym nadzieniem. Łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 225g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100g wiórków kokosowych
  • sok z cytryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 130g herbatników
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder. Następnie dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe. Masę schłodzić w lodówce.
  2. Herbatniki zmielić. (Zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  3. Do herbatników dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlewać po trochu wodę i mieszać. (Ciasto powinno być dość gęste).
  4. Masę kakaową wyłożyć łyżką na folię aluminiową. Rozsmarować w prostokąt.
  5. Na masę kakaową wyłożyć masę kokosową i rozsmarować.

2

  1. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Najłatwiej zwijać roladę razem z folią i przy pomocy dużego noża oddzielać ciasto od folii).
  2. Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc, aby stwardniała.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis pochodzi z książki „Przepisy czytelników- jesień”, autor: Ewa Skop, ciasto: „Smakołyk”.

Czas:

Czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Rolada kokosowa na herbatnikach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Witam a co zamiast kakao ......nie chce ciemnej roaldy . Proszę o pomoc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    Smak mojego dzieciństwa,jutro zabieram się do roboty😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 lat temu
    Przepis beznadziejny, ciasto wyszło lejące i niegeste, więc nie dało się z tego zrobić rolady ani nic w gruncie rzeczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Właśnie zrobiłam i czekam aż się wszystko zwiąże :) też nie mogę się doczekać aż przekroje i zobaczę efekty na żywo!!! Dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majaa · 9 lat temu
    Właśnie się chłodzi :) nie mogę się doczekać efektu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 9 lat temu
    Mam zamiar "upiec" tę rolade. Ile kawałków wychodzi z tej proporcji? Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marltop · 10 lat temu
    Rolada rewelacyjna, napewno zrobię jeszcze raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Mako[/b] konieczny nie jest, ale nadaje masie orzeźwiającego smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maka · 11 lat temu
    Czy sok z cytryny jest konieczny?;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Czy zamiast wody można użyć mleka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 12 lat temu
    Jak dla mnie troche za słodki ;/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 12 lat temu
    ciasto jest przepyszne :) ja z koleżanką zrobiłyśmy to na biszkopcie - REWELACYJNE !! polecam naprawde warto :)) :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Rolada przepyszna na pewno do przepisu wrócę bo warto.Polecam wszystkim i dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Raisa[/b] dobry pomysł. Będzie jeszcze ładniej wyglądać :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    raisa · 13 lat temu
    ja jeszcze robię w środku "oko" ze stężonej galaretki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lolaa2 · 14 lat temu
    super deser, robilam kiedys cos podobnego i najbardziej podoba mi sie cytrynowa nuta tego ciasta, chyba bede musiala znowu "upiec" :P