Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder. Następnie dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe. Masę schłodzić w lodówce.
Herbatniki zmielić. (Zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
Do herbatników dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlewać po trochu wodę i mieszać. (Ciasto powinno być dość gęste).
Masę kakaową wyłożyć łyżką na folię aluminiową. Rozsmarować w prostokąt.
Na masę kakaową wyłożyć masę kokosową i rozsmarować.
Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Najłatwiej zwijać roladę razem z folią i przy pomocy dużego noża oddzielać ciasto od folii).
Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc, aby stwardniała.
Uwaga:
1 szklanka= 250ml
Źródło: Przepis pochodzi z książki „Przepisy czytelników- jesień”, autor: Ewa Skop, ciasto: „Smakołyk”.