
Rolada na herbatnikach bez pieczenia z maślanych, kokosowo- cytrynowym nadzieniem. Łatwa do przygotowania.
Składniki:
- 225g masła
 - 0,5 szklanki cukru pudru
 - 100g wiórków kokosowych
 - sok z cytryny
 - 0,5 szklanki cukru
 - 0,5 szklanki wody
 - 3 łyżki kakao
 - 130g herbatników
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder. Następnie dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe. Masę schłodzić w lodówce.
 - Herbatniki zmielić. (Zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
 - Do herbatników dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlewać po trochu wodę i mieszać. (Ciasto powinno być dość gęste).
 - Masę kakaową wyłożyć łyżką na folię aluminiową. Rozsmarować w prostokąt.
 - Na masę kakaową wyłożyć masę kokosową i rozsmarować.
 

- Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Najłatwiej zwijać roladę razem z folią i przy pomocy dużego noża oddzielać ciasto od folii).
 - Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc, aby stwardniała.
 
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
 
Źródło: Przepis pochodzi z książki „Przepisy czytelników- jesień”, autor: Ewa Skop, ciasto: „Smakołyk”.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
 | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 
