Soczysta babka trójkolorowa. Składa się z ciasta pomarańczowego, kakaowego i orzechowego. Babka jest pyszna, wilgotna, puszysta i prosta do przygotowania.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka (rozmiar M)
250 g cukru
200 ml oleju np. rzepakowego
200 ml soku pomarańczowego (użyłam z kartonu)
300 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
60 g zmielonych orzechów laskowych
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Formę na babkę (o średnicy 22 cm) wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
Jajka i cukier ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera. Wlewać na przemian i stopniowo olej i sok.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
⅓ ciasta wyłożyć do formy.
Pozostałe ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać kakao, a do drugiej orzechy. Oba ciasta wyłożyć na jasne ciasto, wykładając jedno obok drugiego. (Ciasto kakaowe i orzechowe są cięższe od jasnego i zatopią się częściowo w nim, co spowoduje powstanie wzoru marmurkowego).
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 5 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Babkę polać polewą.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Lea Spezial. Backspaß im Frühling".
Witam!Mam pytanie do tej części:"Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 5 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia."
Po 5 minutach ciasto wyciągnąć z formy i zostawić do wystygnięcia? Czy wstawić je z powrotem do piekarnika?
Dziękuję z góry! Pozdrawiam.
Witam. Pani Joanno w jaki sposób mam wylać część orzechową i kakaową..?razem, przemiennie czy może najpierw jedna,a potem druga warstwa. Dzięki za wyjaśnienie :)
Przepyszna babka, dodałam świeżo wycisnięty sok z mandarynek, ciasto było mięciutkie i bardzo aromatyczne. Przepis wart zapamiętania i polecenia, tani szybki a efekt wyśmienity.
Babka wspaniała!!!
Pięknie wyrasta i pęka - piekłam w podłużnej foremce. Do tego jest bardzo smaczna, nie jest sucha jak babka piaskowa, od dzisiaj to jest mój przepis.
Dziękuję za przepis :)