Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

17 Komentarzy
Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Soczysta babka trójkolorowa. Składa się z ciasta pomarańczowego, kakaowego i orzechowego. Babka jest pyszna, wilgotna, puszysta i prosta do przygotowania.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 250 g cukru
  • 200 ml oleju np. rzepakowego
  • 200 ml soku pomarańczowego (użyłam z kartonu)
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g zmielonych orzechów laskowych

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę (o średnicy 22 cm) wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
  2. Jajka i cukier ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera. Wlewać na przemian i stopniowo olej i sok.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  5. ⅓ ciasta wyłożyć do formy.
  6. Pozostałe ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać kakao, a do drugiej orzechy. Oba ciasta wyłożyć na jasne ciasto, wykładając jedno obok drugiego. (Ciasto kakaowe i orzechowe są cięższe od jasnego i zatopią się częściowo w nim, co spowoduje powstanie wzoru marmurkowego).
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  8. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 5 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Babkę polać polewą.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Lea Spezial. Backspaß im Frühling".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Witam!Mam pytanie do tej części:"Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 5 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia."

    Po 5 minutach ciasto wyciągnąć z formy i zostawić do wystygnięcia? Czy wstawić je z powrotem do piekarnika?
    Dziękuję z góry! Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To pierwsze. Wyciągnąć babkę z formy. Może stygnąć w formie nawet dłużej niż 5 minut i lekko ciepłą wyciągnąć z formy, aby całkowicie wystygła :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Wspaniały przepis, babka piękne pachnie orzechami i pomarańczą ☺️ powtórzę wypiek na pewno 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Meg · 4 lat temu
    Witam serdecznie! Chciałabym zrobić w większej foremce ok 26cm o ile trzeba zwiększyć produkty? Proszę o poradę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oleńka · 5 lat temu
    Witam. Pani Joanno w jaki sposób mam wylać część orzechową i kakaową..?razem, przemiennie czy może najpierw jedna,a potem druga warstwa. Dzięki za wyjaśnienie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 7 lat temu
    Ile dni można przechowywać tę babkę? Czy można upiec kilka dni przed świętami?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak. Myślę, że 2- 3 dni wcześniej możesz ją upiec. Tylko ją szczelnie zawiń, żeby nie obsychała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 10 lat temu
    Przepyszna babka, dodałam świeżo wycisnięty sok z mandarynek, ciasto było mięciutkie i bardzo aromatyczne. Przepis wart zapamiętania i polecenia, tani szybki a efekt wyśmienity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Czy można zamienić orzechy laskowe na wloskie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    izomorfia3 · 10 lat temu
    Mój pierwszy przepis z tego bloga i na pewno nie ostatni :):)
    Rewelacyjna babka-szybka w przygotowaniu,wyrośnięta,bezproblemowa-czyli idealna ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Babka wspaniała!!!
    Pięknie wyrasta i pęka - piekłam w podłużnej foremce. Do tego jest bardzo smaczna, nie jest sucha jak babka piaskowa, od dzisiaj to jest mój przepis.
    Dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milka · 12 lat temu
    Babkę robię kolejny raz, jest pyszna i zawsze wychodzi:) Thx za przepis:)