Mocno czekoladowa rolada biszkoptowa z bananem w środku. Krem w środku rolady jest dość zbity, maksymalnie czekoladowy i nie za słodki, a nawet wytrawny w smaku. Całość udekorowana jest kakaową bitą śmietaną i plasterkami banana.
Składniki:
Biszkopt:
50 g mąki pszennej
30 g skrobi ziemniaczanej
3 jajka (rozmiar M)
70 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Krem czekoladowy:
120 g czekolady gorzkiej
4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
400 g słodkiej śmietany 30- 36%
2 banany
Do dekoracji:
400 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kakao
1 banan
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
Gotowe ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (o wymiarach ok. 30x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 11 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt przełożyć papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę gorzką posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody.
400 g śmietany ubić na sztywno. 4 łyżki ubitej śmietany dodać do chłodnej czekolady i delikatnie wymieszać.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać trzy łyżki czekolady i wymieszać, a następnie dodać do reszty czekolady. Na końcu dodać resztę bitej śmietany i delikatnie połączyć składniki.
2 banany obrać ze skórki i ułożyć, jeden za drugim, wzdłuż dłuższego boku biszkoptu.
Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt, przykrywając banany i pozostawiając odstęp przy wszystkich brzegach.
Ciasto zwinąć w roladę.
Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Ubić 400 g śmietany, dodając pod koniec 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę kakao. Kakaową śmietaną posmarować roladę.
Banana obrać, pokroić na plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Pozostałą śmietaną i plasterkami banana udekorować roladę. Roladę wstawić do lodówki.
Zrobiłam :-) i jestem zachwycona :lol: przepyszne :) może nie tak perfekcyjne jak na zdjęciu ale następnym razem będzie lepiej :) uwielbiam twoje przepisy bo póki co jedyne które mi wychodzą :-)
Zrobiłam tą roladę i nie wiem czemu mi nie wyszla...wszystko robiłam wg przepisu no i biszkopt mi wyszedł mały bardzo a krem po dodaniu czekolady mi się zważył...nie wiem czemu
Po przygodzie z cytrynowcem biorę się w najbliższym czasie za tą smakowitość :D tylko proszę o informację czy chodzi o taką standardową blaszkę czy raczej taką płaską jak do pizzy? nie mogę się nadziwić tym wszystkim przepisom.. i zdjęcia takie piekne :-) gratuluję talentu do wypieków :-)
Witam,
rolada wygląda świetnie i zamierzam zrobić ją w najbliższym czasie :D Proszę mi tylko powiedzieć, kiedy mieszam czekoladę (już wymieszaną z żelatyną) z bitą śmietaną, to czy czekolada musi być zimna?