
Bardzo dobry sernik z pyszną, kruchą, migdałowo- kakaową posypką. Sernik wzbogacony jest o dodatkową warstwę, którą jest dżem. Nadaje on sernikowi ładnego wyglądu, wzbogaca smak oraz dodatkowo osładza sernik.
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
 - 175 g masła, temperatura pokojowa
 - 1 jajko (rozmiar M)
 - 100 g cukru
 - szczypta soli
 
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
 - 140 g cukru
 - 4 jajka (rozmiar M)
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
 - starta skórka z cytryny
 
Dodatkowo:
- ok. 250 g dżemu najlepiej kwaskowatego np. wiśniowego
 - 1 łyżka kakao
 - 5 łyżek migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto.
 - Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Połowę ciasta wykleić na dnie tortownicy.
 - Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
 - Przygotować masę serową: Twaróg, cukier, jajka, skórkę z cytryny i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
 - Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem, pozostawiając centymetr odstępu od brzegu. Następnie wyłożyć masę serową.
 - Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i migdały. Ciasto zagnieść. Odrywając po małych kawałkach, układać kruszonkę na masie serowej.
 - Sernik piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
 - Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty sernik najlepiej schłodzić jeszcze w lodówce.
 
Źródło: Przepis wzorowany jest na przepisie z gazety "Tina Koch & Back Ideen".
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średnia | 
 