Tort na ucieranym cieście z kawałkami czekolady i zatopionymi w cieście morelami. Ciasto pokryte jest lekkim kremem serowo- śmietanowym i ozdobione polewą czekoladową.
125g masła (lub margaryny) i 125g cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z 3 łyżkami mleka dodawać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej połowy ciasta dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Kolejno ułożyć na cieście połówki moreli.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Ser, cukier waniliowy, 3 łyżki soku z moreli i 2 łyżki cukru utrzeć mikserem.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Dobrze wymieszać. Pozostawić na 5- 10 minut w chłodnym miejscu.
Śmietanę ubić. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godzin.
50g czekolady gorzkiej, 50g mlecznej, 30g masła i 3-4 łyżki mleka roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na tort. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Sonderheft. Backen”.
[b]Jolka[/b] nie powinno nic opaść, a zwłaszcza czekolada, która jest drobno pokrojona. U mnie morele pozostały na górze. Ewentualnie można pokroić morele na mniejsze kawałki, żeby były lżejsze.
witam ;) tort wygląda wyśmienicie i myślę, że również dobrze smakuje. mam zamiar zrobić go na urodziny ;) w jednym z komentarzy ktoś napisał, że czekolada i owoce opadły na dno. czy jest jakiś dobry sposób by tego uniknąć?? z góry dziękuję za odpowiedź :))
Witam chciałabym zrobić ten torcik jednak mam pytanie odnośnie spodu, czy nie jest on suchy? Czy te morele bądź brzoskwinie nadają mu wilgotność? Pozdrawiam
Joanno zrobiam go wczoraj - jest przepyszny!!!!! Tylko mam jedno pytanie, czy Twoja czekolada na wierzchu jest twarda? Bo moja nie do końca - ale to i tak nie przeszkadza :) Morele zamieniam na brzoskwinie :) W zeszym tyg. natomiast robiam tort który jest bodajże na pierwszej stronie z masą krówkową ( mlekiem skondensowanym) - jest smaczny ale jak dla mnie zdecydowanie za slodki. Bardzo lubię Twoją stronę a do super przeboju zaliczam ciasto ze śliwkami i kruszonka :)
Pozdrawiam
tort pyszny upiekłam go na urodziny mojego męża tylko mi morele i kawałki czekolady spadły na spód :-? ale na szczęście o tym wiedziałam tylko ja :lol: pyszny torcik
Torcik wyszedł extra:) łatwy i szybki do przyrządzenia...wszystkim bardzo smakował, a co ważne nie był z typowej masy tortowej NIE BYŁ MDŁY OD SŁODKOŚCI, BYŁ PYSZNY:)
Ciastko jest przepyszne! Upiekłam je na rodzinne przyjęcie -niespodziankę dla mojej babci - kończyła 90 lat !!!!. Wszystkim niesamowicie smakowało . Polecam bo bardzo dobrze sie je robi i jest świetne !!!
Pyszny torcik. Upiekłam go na Święta Wielkanocne i wszystkim baaardzo smakował. Jednak zamiast moreli (bardzo ciężko jest je kupić) użyłam brzoskwiń. Polecam wszystkim torcik na rodzinne przyjęcia:-)