Tort śmietankowy z morelami

16 Komentarzy

tort śmietankowy z morelami

Tort na ucieranym cieście z kawałkami czekolady i zatopionymi w cieście morelami. Ciasto pokryte jest lekkim kremem serowo- śmietanowym i ozdobione polewą czekoladową.

Składniki:

  • 1 puszka moreli (ok. 425ml)
  • 125g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 155g miękkiego masła lub margaryny
  • 125g cukru + 2 łyżki
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 łyżek mleka
  • 3 listki żelatyny ( = 2 1/4 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 500g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Morele odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
  2. 75g czekolady gorzkiej drobno pokroić.
  3. 125g masła (lub margaryny) i 125g cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z 3 łyżkami mleka dodawać do ciasta.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej połowy ciasta dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Kolejno ułożyć na cieście połówki moreli.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Ser, cukier waniliowy, 3 łyżki soku z moreli i 2 łyżki cukru utrzeć mikserem.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Dobrze wymieszać. Pozostawić na 5- 10 minut w chłodnym miejscu.
  9. Śmietanę ubić. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godzin.
  10. 50g czekolady gorzkiej, 50g mlecznej, 30g masła i 3-4 łyżki mleka roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na tort. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Sonderheft. Backen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

310 kcal/ 1280kJ

Białko: 8g, Tłuszcz: 17g, Węglowodany: 30g

tort śmietankowy z morelami

tort śmietankowy z morelami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 lat temu
    Jak mam rozumieć ilość żelatyny na łyżeczki? Jestem laikiem i dopiero się uczę. Nie wiem ile to 21/4 łyżeczki.proszę o pomoc
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Jeśli masz żelatynę w proszku to należy odmierzyć 2 płaskie łyżeczki i jeszcze 1/4 (czyli 0,25) łyżeczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Nie przepadam dla klasycznymi tortami, dlatego na urodziny swojego przyjaciela wybrałam ten przepis. Torcik wyszedł przepyszny. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Jolka[/b] nie powinno nic opaść, a zwłaszcza czekolada, która jest drobno pokrojona. U mnie morele pozostały na górze. Ewentualnie można pokroić morele na mniejsze kawałki, żeby były lżejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolka · 11 lat temu
    witam ;) tort wygląda wyśmienicie i myślę, że również dobrze smakuje. mam zamiar zrobić go na urodziny ;) w jednym z komentarzy ktoś napisał, że czekolada i owoce opadły na dno. czy jest jakiś dobry sposób by tego uniknąć?? z góry dziękuję za odpowiedź :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] suchy nie jest. Raczej taki średnio wilgotny. Owoce nadają wilgotności.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Witam chciałabym zrobić ten torcik jednak mam pytanie odnośnie spodu, czy nie jest on suchy? Czy te morele bądź brzoskwinie nadają mu wilgotność? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Anjo[/b] polewa nie jest twarda, ale to dobrze, bo dzięki temu tort można łatwo pokroić ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anja · 12 lat temu
    Joanno zrobiam go wczoraj - jest przepyszny!!!!! Tylko mam jedno pytanie, czy Twoja czekolada na wierzchu jest twarda? Bo moja nie do końca - ale to i tak nie przeszkadza :) Morele zamieniam na brzoskwinie :) W zeszym tyg. natomiast robiam tort który jest bodajże na pierwszej stronie z masą krówkową ( mlekiem skondensowanym) - jest smaczny ale jak dla mnie zdecydowanie za slodki. Bardzo lubię Twoją stronę a do super przeboju zaliczam ciasto ze śliwkami i kruszonka :)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Anjo[/b] daj 4 łyżki zimnej wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anja · 12 lat temu
    Zamierzam dziś zrobić ten tort - mam pytanie - jaka ilość wody do rozpuszczenia żelatyny ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 12 lat temu
    tort pyszny upiekłam go na urodziny mojego męża tylko mi morele i kawałki czekolady spadły na spód :-? ale na szczęście o tym wiedziałam tylko ja :lol: pyszny torcik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 12 lat temu
    Torcik wyszedł extra:) łatwy i szybki do przyrządzenia...wszystkim bardzo smakował, a co ważne nie był z typowej masy tortowej NIE BYŁ MDŁY OD SŁODKOŚCI, BYŁ PYSZNY:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] Bardzo mi miło, że wypiek się sprawdził na tak ważnym przyjęciu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszkaww · 13 lat temu
    Ciastko jest przepyszne! Upiekłam je na rodzinne przyjęcie -niespodziankę dla mojej babci - kończyła 90 lat !!!!. Wszystkim niesamowicie smakowało . Polecam bo bardzo dobrze sie je robi i jest świetne !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 14 lat temu
    Pyszny torcik. Upiekłam go na Święta Wielkanocne i wszystkim baaardzo smakował. Jednak zamiast moreli (bardzo ciężko jest je kupić) użyłam brzoskwiń. Polecam wszystkim torcik na rodzinne przyjęcia:-)