Tort na ucieranym cieście z kawałkami czekolady i zatopionymi w cieście morelami. Ciasto pokryte jest lekkim kremem serowo- śmietanowym i ozdobione polewą czekoladową.
125g masła (lub margaryny) i 125g cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z 3 łyżkami mleka dodawać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej połowy ciasta dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Kolejno ułożyć na cieście połówki moreli.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Ser, cukier waniliowy, 3 łyżki soku z moreli i 2 łyżki cukru utrzeć mikserem.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Dobrze wymieszać. Pozostawić na 5- 10 minut w chłodnym miejscu.
Śmietanę ubić. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godzin.
50g czekolady gorzkiej, 50g mlecznej, 30g masła i 3-4 łyżki mleka roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na tort. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Sonderheft. Backen”.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
8 lat temu
Jak mam rozumieć ilość żelatyny na łyżeczki? Jestem laikiem i dopiero się uczę. Nie wiem ile to 21/4 łyżeczki.proszę o pomoc
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Jeśli masz żelatynę w proszku to należy odmierzyć 2 płaskie łyżeczki i jeszcze 1/4 (czyli 0,25) łyżeczki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Nie przepadam dla klasycznymi tortami, dlatego na urodziny swojego przyjaciela wybrałam ten przepis. Torcik wyszedł przepyszny. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Jolka[/b] nie powinno nic opaść, a zwłaszcza czekolada, która jest drobno pokrojona. U mnie morele pozostały na górze. Ewentualnie można pokroić morele na mniejsze kawałki, żeby były lżejsze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolka·
12 lat temu
witam ;) tort wygląda wyśmienicie i myślę, że również dobrze smakuje. mam zamiar zrobić go na urodziny ;) w jednym z komentarzy ktoś napisał, że czekolada i owoce opadły na dno. czy jest jakiś dobry sposób by tego uniknąć?? z góry dziękuję za odpowiedź :))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Marto[/b] suchy nie jest. Raczej taki średnio wilgotny. Owoce nadają wilgotności.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
12 lat temu
Witam chciałabym zrobić ten torcik jednak mam pytanie odnośnie spodu, czy nie jest on suchy? Czy te morele bądź brzoskwinie nadają mu wilgotność? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Anjo[/b] polewa nie jest twarda, ale to dobrze, bo dzięki temu tort można łatwo pokroić ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anja·
13 lat temu
Joanno zrobiam go wczoraj - jest przepyszny!!!!! Tylko mam jedno pytanie, czy Twoja czekolada na wierzchu jest twarda? Bo moja nie do końca - ale to i tak nie przeszkadza :) Morele zamieniam na brzoskwinie :) W zeszym tyg. natomiast robiam tort który jest bodajże na pierwszej stronie z masą krówkową ( mlekiem skondensowanym) - jest smaczny ale jak dla mnie zdecydowanie za slodki. Bardzo lubię Twoją stronę a do super przeboju zaliczam ciasto ze śliwkami i kruszonka :)
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Anjo[/b] daj 4 łyżki zimnej wody.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anja·
13 lat temu
Zamierzam dziś zrobić ten tort - mam pytanie - jaka ilość wody do rozpuszczenia żelatyny ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewelina·
13 lat temu
tort pyszny upiekłam go na urodziny mojego męża tylko mi morele i kawałki czekolady spadły na spód :-? ale na szczęście o tym wiedziałam tylko ja :lol: pyszny torcik
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
13 lat temu
Torcik wyszedł extra:) łatwy i szybki do przyrządzenia...wszystkim bardzo smakował, a co ważne nie był z typowej masy tortowej NIE BYŁ MDŁY OD SŁODKOŚCI, BYŁ PYSZNY:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Agnieszko[/b] Bardzo mi miło, że wypiek się sprawdził na tak ważnym przyjęciu :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszkaww·
14 lat temu
Ciastko jest przepyszne! Upiekłam je na rodzinne przyjęcie -niespodziankę dla mojej babci - kończyła 90 lat !!!!. Wszystkim niesamowicie smakowało . Polecam bo bardzo dobrze sie je robi i jest świetne !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
15 lat temu
Pyszny torcik. Upiekłam go na Święta Wielkanocne i wszystkim baaardzo smakował. Jednak zamiast moreli (bardzo ciężko jest je kupić) użyłam brzoskwiń. Polecam wszystkim torcik na rodzinne przyjęcia:-)