Baranek wielkanocny
Ratings
(27)
Klasyczny przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 125g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 75g masła
- 25g mąki ziemniaczanej
- 125g mąki pszennej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Ostudzić.
- Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Ubić jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę.
- W osobnej miseczce wymieszać obie mąki. Mąki przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
- Dalej mieszając dodać powoli roztopione masło.
- Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem. (Nie napełniać po sam brzeg. Ciasto urośnie podczas pieczenia. Jeśli jajka są duże, ciasta może być za dużo. Z reszty można zrobić np. babeczki ;))
- Baranka piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
- Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
- Baranka posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do formy na baranka :)
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas pieczenia: |
około 30- 35 min. | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 219828
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany· 5 lat temuW tym roku zrobiłam dwa. Oto jeden z nich :D
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyniestety nie znalazłam foremke na 0,6L. Kupiłam 1 L . Wyjdzie? Robił ktoś ?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyMożna prosić o polecenie formy?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyJa mam firmy Kaiser, ale następnym razem kupiłabym inną, bo w tej słabo widać szczegóły. Na zdjęciu pierwszym jest baranek z innej formy, niestety nie pamiętam jakiej firmy, a na drugim zdjęciu jest z formy Kaiser i już np. tak oko i ucho nie wyszlo.
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyA ja mam pytanie jaka była forma? Taką zwykła metalowa czy żeliwna. Ja mam taką starą babciną i zawsze robiliśmy drożdżowego a tym razem chciałam taki i nie wiem czy wszystko robić tak samo? 🤔
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyMam zwykłą metalową.
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyWitam, czy jeżeli baranka będę piekła w formie silikonowej, to mogę ustawić blachę na środku piekarnika?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyJeśli jest to plaska forma do pieczenia, to tak jak inne ciasta na środkowej lub poniżej środkowej, zależy jaki jest układ w piekarniku ;)
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyRewelacyjny przepis
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyA co jeśli mam formę na ok. 0,5 litra?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyMożesz ją użyć, ale napełnij ją ciastem pozostawiając jeszcze odstęp do brzegu formy, bo ciasto będzie rosło, a z reszty ciasta zrób małe babeczki ;)
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyNa jaka ppjemnosc formy jest ten przepis ? Ja mam taka na 1litr? Czy muszę zwiększyć ilość produktów ?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyNa 0,7 litra, jest podane w przepisie, w pkt. 6.
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyCzytam przepis i mam ochotę się skusić spróbować bo niedługo święta, zastanawiam się tylko nad tym poziomem pieczenia ciasta. W przepisie jest napisane żeby piec na najniższym ruszcie piekarnika (zazwyczaj piecze sie na środku). Czy nie spowoduje to przypalenia od dołu ciasta jeśli bedzie grzałka góra dół?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyFormę na baranka ustawiamy jeszcze na blasze, czyli od dołu do ciasta ciepło musi przejść aż przez dwie blachy (tą na której stoi forma i przez formę) dlatego piecze się na niższym poziomie. Też piekłam na grzałce góra- dół. Na pewno zależy też od piekarnika, ale takie były zalecenia w instrukcji przy formie.
-
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany