Baranek wielkanocny

43 Komentarzy

Baranek wielkanocny

Klasyczny przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75g masła
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 125g mąki pszennej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Ostudzić.
  2. Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  3. Ubić jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę.
  4. W osobnej miseczce wymieszać obie mąki. Mąki przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  5. Dalej mieszając dodać powoli roztopione masło.
  6. Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem. (Nie napełniać po sam brzeg. Ciasto urośnie podczas pieczenia. Jeśli jajka są duże, ciasta może być za dużo. Z reszty można zrobić np. babeczki ;))
  7. Baranka piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
  8. Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
  9. Baranka posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do formy na baranka :)

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Baranek wielkanocny

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Witek · 5 miesięcy temu
    Beznadziejny przepis. To jest zwykły biszkopt. Baranek powinien być dużo twardszy! Nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ulaa · 1 lat temu
    Dwa razy próbowałam z tego przepisu i dwa razy zakalec a w zeszłym roku z innego przepisu wyszło idealnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Czy tego baranka można zaraz wyciągać czy odczekać czy nie opadnie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Witam jak długo można przechowywać taki wypieki 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefanie · 1 lat temu
    niestety nie znalazłam foremke na 0,6L. Kupiłam 1 L . Wyjdzie? Robił ktoś ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Malwina · 1 lat temu
      Moim zdaniem wyjdzie, ja robiłam z tego przepisu w formie 0,6L, ale ciasta mi zostało jeszcze na małą babeczkę i 3 muffinki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Piękny i pyszny 😍 mój pierwszy baranek 😁 przepis na piątkę 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Można prosić o polecenie formy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Ja mam firmy Kaiser, ale następnym razem kupiłabym inną, bo w tej słabo widać szczegóły. Na zdjęciu pierwszym jest baranek z innej formy, niestety nie pamiętam jakiej firmy, a na drugim zdjęciu jest z formy Kaiser i już np. tak oko i ucho nie wyszlo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    I czy mogę zamienić odrobinę mąki pszennej na kakao jakbym chciała zrobić czarną owce? 😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    A ja mam pytanie jaka była forma? Taką zwykła metalowa czy żeliwna. Ja mam taką starą babciną i zawsze robiliśmy drożdżowego a tym razem chciałam taki i nie wiem czy wszystko robić tak samo? 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorotka · 3 lat temu
    Bardzo fajny przepis👍 Łatwy w wykonaniu a baranek smakuje wyśmienicie 😋😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anets · 3 lat temu
    Witam, czy jeżeli baranka będę piekła w formie silikonowej, to mogę ustawić blachę na środku piekarnika?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jeśli jest to plaska forma do pieczenia, to tak jak inne ciasta na środkowej lub poniżej środkowej, zależy jaki jest układ w piekarniku ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Zrobiłam baranka. Później jeszsze raz z tego ciasta takie małe kurczaczki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doroteczka · 4 lat temu
    Rewelacyjny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Moyo · 4 lat temu
    A co jeśli mam formę na ok. 0,5 litra?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz ją użyć, ale napełnij ją ciastem pozostawiając jeszcze odstęp do brzegu formy, bo ciasto będzie rosło, a z reszty ciasta zrób małe babeczki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernadeta · 7 lat temu
    Baran jak się patrzy, upiekłam 2 do drugiego dodałam na czubku łyżeczki sodę oczyszczoną, wyszedł bardziej puszysty :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 7 lat temu
    Na jaka ppjemnosc formy jest ten przepis ? Ja mam taka na 1litr? Czy muszę zwiększyć ilość produktów ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 7 lat temu
    Czytam przepis i mam ochotę się skusić spróbować bo niedługo święta, zastanawiam się tylko nad tym poziomem pieczenia ciasta. W przepisie jest napisane żeby piec na najniższym ruszcie piekarnika (zazwyczaj piecze sie na środku). Czy nie spowoduje to przypalenia od dołu ciasta jeśli bedzie grzałka góra dół?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Formę na baranka ustawiamy jeszcze na blasze, czyli od dołu do ciasta ciepło musi przejść aż przez dwie blachy (tą na której stoi forma i przez formę) dlatego piecze się na niższym poziomie. Też piekłam na grzałce góra- dół. Na pewno zależy też od piekarnika, ale takie były zalecenia w instrukcji przy formie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 9 lat temu
    Chciałam podziękować za rewelacyjny przepis. Na początku byłam zdziwiona brakiem p.d.p, ale rośnie super. Upiekłam już trzy i to chyba nie koniec. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i mokrego dyngusa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 9 lat temu
    super polecam bardzo mi smakowało i całej rodzinie :-) ;-)