Makowiec zawijany

497 Komentarzy
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki na 3 makowce:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant*)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (w ziarenkach lub zmielonego)
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

3

4

5

6

7

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
  • Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosiakb · 1 lat temu
    Od lat piekę z tego przepisu i za każdym razem ciasto glinowate jak zakalec. Nie wiem Dlaczego bo drożdże pięknie pracują. Może dlatego ze naprawde cienko wałkuje ciasto a może proporca maila w przepisie jest za duża. Nie wiem. Ciasto po wyrobieni Nie podwaja objętości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidka · 1 lat temu
    Dziękuję bardzo za ten przepis😃Makowce wyszły rewelacyjne. Ciasto jest przepyszne, miękkie i wilgotne😃😃😃. Serdecznie polecam ! Pozdrawaim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Dziękuję za przepis. Makowce pięknie urosły, najlepszy przepis! Ciasto jest puszyste, a masa makowa nie jest sucha. Na Sylwestra robię ponownie!😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 1 lat temu
    Ja z tego przepisu już korzystam 4 rok i nigdy mnie nie zawiódł 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 1 lat temu
    Korzystam z tego  przepisu od kilku lat ,makowiec wychodzi wilgotny i pyszny .Mniam 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 1 lat temu
    Makowiec rewelacja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Ciasto jest tak pysze, że 1/3 to surowego zjadłam 😂😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wanda · 1 lat temu
    Najlepszy przepis na makowiec jaki miałam do tej pory😋 łatwy do zrobienia i pyszny w smaku ,jest idealny i szczerze polecam na świąteczny stół i nie tylko 👍
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      bozenna · 5 miesięcy temu
      Witam  bardzo dziekuje za ten przepis jestem bardzo szczesliwa ze moge rok w rok upiec te makowce dla mojej rodziny  bardzo bardzo im smakuje i a propo zeby wyszly piekne i rumiane i zeby nie popekaly to trzeba  sie trzymac scisle przepisu.Moje sa przepiekne wlasnie wyjelam z piekaknika podobaja  sie nawet mojemu pieskowi  ma na imie picolo jest  maltanczykiem wszyscy spia tylko my nie jeszcze wstawiamy chlebek .Pozdrawiam zycze Zdrowych i Wesolych Swiat Bozego Narodzenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 1 lat temu
    Witam. Chcę upiec ten makowiec ale chciałabym tylko dwa. O ile zmniejszyć składniki żeby wyszły tylko dwa?z góry dziękuję za odpowiedź 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Adam · 1 lat temu
      Niech Pani wszystkie składniki podzieli przez 3 a następnie pomnoży przez 2.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 1 lat temu
    robię pierwszy raz makowiec zawijany, czy rum dodać do ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zdzislawa · 1 lat temu
    Do masy makowej proponuję dodać łyżkę miodu ,róży i wiśni "dżem z kawałkami wiśni" smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 1 lat temu
    Wyśmienity, od kiedy odkryłam ten przepis, piekę go na każde święta. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Mam pytanko...czy ciasto po upieczeniu jest wilgotne? Nie jest suche? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 1 lat temu
    Przepis ten mi się spodobał, dlatego że są świetne składniki, dużo żółtek,
     ja właśnie lubię ciasta gdzie jest dużo żółtek i dlatego ten przepis wzięłam pod uwagę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    3 paczki suchych drożdży????; To chyba błąd?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Super , przepis polecam . Wiele już przerobiłam makowców ale ten jest obłędny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Witam czy zamiast cukru waniliowego może być aromat waniliowy 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Artur · 2 lat temu
    Super przepis pyszny wyszedl Pozdrawiam artur
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Po dodaniu sztywnej piany z białek masa staje się bardzo rzadka i ciężko zwinąć makowiec. Czy też tak macie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dziadzia · 2 lat temu
      Może za słabo odciśniętą masa makowa. U mnie była idealna. Nawet dodałem jeszcze białka z dwóch jajek, bo była za sucha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lalka · 2 lat temu
    Znam bardzo dużo przepisów na makowce, bardzo dużo już ich upiekłam! Ten przepis jest dokładnie taki, jakie są o nim komentarze. Jest prosty przepis, latwe wykonanie. Rzeczywiscie makowiec wychodzi mięciutki, nawet na trzeci dzień pyszny! Polecam !!!