Makowiec zawijany

496 Komentarzy
Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.

Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Składniki na 3 makowce:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła (lub margaryny)
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant*)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżki spirytusu (lub rumu, wódki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (w ziarenkach lub zmielonego)
  • 200 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 6 białek

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać wrzątkiem do przykrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto drożdżowe (poza masłem). Zagniatać ciasto, wlewając stopniowo roztopione masło (lub margarynę). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałożyć ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

3

4

5

6

7

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać odrobinę wody). Jeszcze ciepłe lub chłodne makowce (nie gorące) posmarować lukrem i według uznania posypać makiem lub posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową. (Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta).

Uwagi:

  • * W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać suche drożdże z mąką, dodać resztę składników (poza masłem) i zagniatając ciasto, wlewać stopniowo roztopione masło.
  • Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Ja rozwałkowałam ciasto na prostokąt 32x 25 cm.
  • Nie polecam używania gotowej masy makowej, ponieważ jest za słodka, z niezdrowymi i niepotrzebnymi dodatkami, często za rzadka i wpływa na jakość makowca. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania to polecam kupno gotowego, zmielonego maku. Jeśli zdecydujecie się jednak na gotową masę makową z puszki to według sugestii z komentarzy zaleca się dodanie do niej dwóch ubitych na sztywno białek. Ilość gotowej masy z puszki na trzy makowce to ok. 1,5 dużej puszki (1 puszka zawiera ok. 850g).

Źródło: Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

3 makowce

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec zawijany Makowiec zawijany
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Super przepis, robię makowce tylko z tego przepisu i smakują rewelacyjnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 3 lat temu
    Witajcie! Piekłam już drugi raz te makowce i teraz strasznie popekaly i porozchodzily sie , bo niby trzeba zostawić cm luzu zwijajac makowca. A jak piekłam pierwszy raz, to ciasno wzięłam i makowce były cale-nie porozchodzily się.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Koralina · 3 lat temu
    Kto też dodał 200 g cukru do mąki zamiast 6 łyżek? Nieczyleny przepis :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Daniela · 3 lat temu
      Nikt, przepis jest bardzo czytelny a makowiec wychodzi przepyszny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 1 miesięcy temu
      Dałam za pierwszym razem, ale zredukowałam nieco ilość w maku i wszystko było oki. To było że trzy lata temu 🤣 Od tego czasu bardzo się pilnuję i uważam.Uwielbiam ten przepis❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Najlepszy makowiec jaki kiedykolwiek jadłam i robiłam 😊 nawet moja mam wzięła przepis a zawsze robiła sama ze swojego przepisu , o tak jej zasmakowal 🥰😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gośka · 3 lat temu
    Dziękuję za ten przepis. Ja laik z pieczenia, ale ten makowiec super wyszedł. Rodzinka zadowolona bo smakuje. 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Manuela · 3 lat temu
    W tym roku piekłam, po raz drugi. I po raz drugi wyszedł idealny. Polecam każdemu!!! 😊😊😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Wyszly przepiekne , dziekuje za przepis ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Makowce wyszly pyszne, moje pierwsze zresztą (mm). Papier trzyma forme makowców i to świetny pomysl.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czemu pęka makowiec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 3 lat temu
    Jeżeli użyję mak z puszki, to na tą ilość ciasta, ile tego maku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ela · 3 lat temu
      Nikt mi nie odpowie?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 3 lat temu
        Nie używam gotowej masy makowej z puszki i nie polecam, ale wiele osób w komentarzach pisało, że tak robili. Myślę, że z 1,5 dużej puszki (puszka ok. 850g) trzeba użyć. Można dodać do niej 2 ubite na sztywno białka. Wszytko zależy od konsystencji takiej masy. Jak będzie mocno rzadka, to nic bym nie dodawała do niej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Triki · 3 lat temu
      Ja robię ten makowiec od 5 lat, zawsze dodawałam gotowej masy makowej i nic z nią nie robiłam poza wyjęciem z puszki, wszyscy są zachwyceni, tata mówi że przypomina mu smak dzieciństwa, wiec chyba ta masa makowa nie taka zła 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wweweewe · 3 lat temu
    Piekę makowce od wielu lat mam o wiele bardziej prosty przepis a przede wszystkim bez jajek i masła. Zamiast masła jest zaledwie kilka łyżek oleju. Jajek nie potrzeba wg. mnie bo sprawiają że cisto jest twardziejsze. Nie dodaję też spirytusu ani cukru waniliowego. Cukier waniliowy jest zbędny bo już wystarczająco słodka i aromatyczna jest masa makowa, a spirytus to stosuje się w pączkach smażonych na głębokim oleju aby nie wchłaniały tłuszczu ze smażenia, tu się piecze wiec nie potrzeba. Poza tym reszta się w zasadzie pokrywa z tym co tutaj.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aneta · 3 lat temu
      Może.poda Pani przepis mysle że autorka z chęcią sprawdzi I mu również.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stasia · 3 lat temu
    Witam czy można na mące bezgutenowej ? Zawsze piekłam z normalnej , jest rewelacyjny , ja robiłam zawsze z podwójnej porcji maku ..bomba .. 🎄👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    pierwszy makowiec który mi sie naprawdę udał pomimo tego że uzywałam gotowej masy makowej. Cisto cudne i proste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Pierwszy mój makowiec w życiu i takie cudo , mega 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 3 lat temu
    zrobiłem dla żony , ale miałem za to wow, że jestem genialny , że mistrz , że "niebo w gębie", że powinienem zostać cukiernikiem , oj jakie same superlatywy ale pogłaskać się nie dała bo ją głowa bolała :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ika · 4 lat temu
    Wydrukowalam ten przepis pare lat temu, teraz przypadkowo weszlam na strone i widze ze z przepisu na ciasto zniknal olej...? dlaczego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Makowiec obłędnie pyszny! Korzystam z Pani przepisów już dłuższy czas i nigdy się nie zawiodłam. Wszystkie wypieki zawsze się udają. Bardzo serdecznie dziękuję i polecam! (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Witam! Właśnie dałam ciasto do wyrośnięcia i takie pytanie. Przed dodaniem masła, samo ciasto w sensie zaczyn, mąka , jajka i reszta było strasznie suche, dopiero właśnie masło to połączyło. Tak miało być? Obawiam się, że coś poszło nie tak, wyrabiałam ok 5 minut ciasto już z masłem, połączylo się wszystko ładnie, było miękkie i puszyte ale jak trochę je chciałam rozdzielić to było widać takie rozszarpane ciasto, nie takie ciągnące się. Ciężko mi to opisać.. I nie wiem czy takie to jest czy coś jednak źle mi gdzieś wyszło. Dodam, że zaczyn wyrósł super, aż za bardzo bo wyszedł z miseczki ;) Pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 2 lat temu
      Miałam podobnie. Po zapachu coś czuję że ciasto nie wyszło ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Misia · 4 lat temu
    Pierwszy raz zrobiłam na Boże Narodzenie był wyśmienity.Dzisiaj robię na Wielkanoc bo jak mogą udać się święta bez pysznego makowca. Bardzo dziękuję za pyszny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 4 lat temu
    Nie ma lepszego, wszyscy się zajada ją. Dziękuję za tak dobry przepis.