Kolorowe ciasto biszkoptowe w trzech smakach: kakaowym, kokosowym i makowym. Przełożone jest masą budyniową, kwaskowatym dżemem i polane polewą czekoladową. Pomieszane różne smaki tworzą świetną kompozycję. Niby proste ciasto, a wszystkie dodatki wpływają na jego smak i wygląd. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe (na formę o wymiarach ok. 35x 24cm):
8 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g mąki pszennej
250 g cukru
80 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 g wiórków kokosowych
70 g suchego maku
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 40 g)
750 ml mleka
100 g cukru
250 g masła, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady gorzkiej
50 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
ok. 300 g dżemu, najlepiej kwaskowatego np. z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto biszkoptowe: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Dalej miksując, wlewać stopniowo olej. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem. (Można zmiksować krótko robotem kuchennym na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników lub wymieszać szpatułką).
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej wmieszać delikatnie łyżką kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe.
Trzy różne kolory ciasta wykładać na przemian do formy, robiąc kleksy łyżeczką lub łyżką. (Jeśli zostanie wam ciasta, wyłożyć drugą warstwę kleksów).
Teraz można przemieszać ciasto patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, aby powstał wzór marmurkowy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodne ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Dolny blat
Przygotować masę budyniową: 500 ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
Połowę masy budyniowej rozłożyć na dolnym blacie ciasta. Na masie rozsmarować ⅔ dżemu. Przykryć górnym blatem i wyłożyć drugą połowę masy budyniowej. Rozłożyć resztę dżemu, robiąc kleksy, a następnie delikatnie je rozsmarować na masie. (Dżem na wierzchu nie musi pokryć całej masy).
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i dodać czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa.
Chłodną polewę wylać na ciasto, robiąc esy floresy.
Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej.
Ciasto uwielbiane przez mojego męża i przez przyjaciół, mam kilka osób które proszą bym im je piekła na jakieś okazje 🥰 pierwszy raz jadłam je na weselu swojej przyjaciółki na Śląsku :) podbiło moje serce. Ja je zawsze nasączam, a do budyniu dodaje dwa żółtka - jest jeszcze lepsze.
Będę robić dziś pierwszy raz to ciasto. Mam pytanko- pisała pani że zamiast wiórków można dodać kisielu, a czy zamiast maku do tej części można dać kisiel? Pozdrawiam
Bardzo dobre ciasto. Ale następnym razem spróbuję zintensyfikować smaki: do maku dodam olejek migdałowy, wiorki podprażę na patelni, dodam trochę więcej kakao, a do masy budyniowej dodam wanilię. Powinno być jeszcze smaczniejsze.
Możesz dać trochę. Z alkoholem w masach nie można przesadzić, bo się może zwarzyć. Proponuję nasączyć biszkopt alkoholem i wtedy nie będzie problemu ;)
Witam, mój mąż zobaczył to ciasto i oczy mu zaświeciły i teraz nie mam wyboru i muszę piec😉 ale z racji diety chciałabym zrobić w wersji bezglutenowej, czy można mąkę pszenna zastąpić bezglutenowa?? Jeśli tak to w jakich proporcjach?? Cieplutko pozdrawiam
Nie piekłam wersji bezglutenowej, ale na moje oko to jeśli użyjesz gotowej mieszanki bezglutenowej to dałabym 10% mniej niż pszennej lub ewentualnie tyle samo, jeśli ciasto byłoby za rzadkie.
Witam Pani Joasiu,
czy zamiast wiórek kokosowych w jednej z mas na biszkopt, mogę dodać np. kisielu w proszku wiśniowego/truskwkowego? Jeżeli tak, to w jakiej illości? :)
Pozdrawiam!
Ciasto jest pyszne. Piekłam wielokrotnie. Obłędnie smakuje po dodaniu do masy spirytusu. Dobrze jest też nasączyć ciasto alkoholem. Czasami zamiast galaretki posypuję prażonymi migdałami.