Popapraniec

39 Komentarzy
Popapraniec

Kolorowe ciasto biszkoptowe w trzech smakach: kakaowym, kokosowym i makowym. Przełożone jest masą budyniową, kwaskowatym dżemem i polane polewą czekoladową. Pomieszane różne smaki tworzą świetną kompozycję. Niby proste ciasto, a wszystkie dodatki wpływają na jego smak i wygląd. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe (na formę o wymiarach ok. 35x 24cm):

  • 8 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 80 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 70 g suchego maku

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 40 g)
  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 300 g dżemu, najlepiej kwaskowatego np. z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować ciasto biszkoptowe: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Dalej miksując, wlewać stopniowo olej. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem. (Można zmiksować krótko robotem kuchennym na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników lub wymieszać szpatułką).
  4. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej wmieszać delikatnie łyżką kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe.
  5. Trzy różne kolory ciasta wykładać na przemian do formy, robiąc kleksy łyżeczką lub łyżką. (Jeśli zostanie wam ciasta, wyłożyć drugą warstwę kleksów).

2

  1. Teraz można przemieszać ciasto patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, aby powstał wzór marmurkowy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Chłodne ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.

3

Dolny blat

  1. Przygotować masę budyniową: 500 ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniami w proszku. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  3. Połowę masy budyniowej rozłożyć na dolnym blacie ciasta. Na masie rozsmarować ⅔ dżemu. Przykryć górnym blatem i wyłożyć drugą połowę masy budyniowej. Rozłożyć resztę dżemu, robiąc kleksy, a następnie delikatnie je rozsmarować na masie. (Dżem na wierzchu nie musi pokryć całej masy).
  4. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i dodać czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa.
  5. Chłodną polewę wylać na ciasto, robiąc esy floresy.
  6. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Popapraniec Popapraniec Popapraniec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 miesięcy temu
    A to moje...pyszności 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Ładnie wygląda,ale ile kalorii?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 2 lat temu
    Ciasto rewelacja po prostu pyszne Ja trochę nasączyłam i dałam dżem agrestowy a na wierzch wiśniowy pyszny mniam mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Ciasto uwielbiane przez mojego męża i przez przyjaciół, mam kilka osób które proszą bym im je piekła na jakieś okazje 🥰 pierwszy raz jadłam je na weselu swojej przyjaciółki na Śląsku :) podbiło moje serce. Ja je zawsze nasączam, a do budyniu dodaje dwa żółtka - jest jeszcze lepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 2 lat temu
    Będę robić dziś pierwszy raz to ciasto. Mam pytanko- pisała pani że zamiast wiórków można dodać kisielu, a czy zamiast maku do tej części można dać kisiel? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Bardzo dobre ciasto. Ale następnym razem spróbuję zintensyfikować smaki: do maku dodam olejek migdałowy, wiorki podprażę na patelni, dodam trochę więcej kakao, a do masy budyniowej dodam wanilię. Powinno być jeszcze smaczniejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Pycha. Ja troszkę nasączyłam biszkopty z przyzwyczajenia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 2 lat temu
      Witam napisze mi Pani składniki przepisu na szklanki, Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elzbieta · 2 lat temu
    czy do kremu mozna dodac alkohol , a jesi tak to w jakiej ilosci?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz dać trochę. Z alkoholem w masach nie można przesadzić, bo się może zwarzyć. Proponuję nasączyć biszkopt alkoholem i wtedy nie będzie problemu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Przepyszne ciasto i jedyne które mi za każdym razem wychodzi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Ciasto obłedne zmodyfikowałam troszkę mase dodajac serek marscapone i śmietane 30 % poprostu niebo w gębie szczerze polecam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Witam, mój mąż zobaczył to ciasto i oczy mu zaświeciły i teraz nie mam wyboru i muszę piec😉 ale z racji diety chciałabym zrobić w wersji bezglutenowej, czy można mąkę pszenna zastąpić bezglutenowa?? Jeśli tak to w jakich proporcjach?? Cieplutko pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie piekłam wersji bezglutenowej, ale na moje oko to jeśli użyjesz gotowej mieszanki bezglutenowej to dałabym 10% mniej niż pszennej lub ewentualnie tyle samo, jeśli ciasto byłoby za rzadkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Witam Pani Joasiu,
    czy zamiast wiórek kokosowych w jednej z mas na biszkopt, mogę dodać np. kisielu w proszku wiśniowego/truskwkowego? Jeżeli tak, to w jakiej illości? :)
    Pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Myślę, że fajny pomysł. Na oko strzelam, że 1 opakowanie kisielu bez cukru.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 3 lat temu
        Zapomniałam dodać zdjęcia...ciasto wyszło przepyszne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Brygida · 3 lat temu
    Ile to 50g smietany🤔,zrobię ciacho na święta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Ciasto jest super . Często gości w naszym domu 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czy do tego ciasta mogę dodać mak niebieski mielony? Czy lepiej żeby był to nie mielony?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Czy mak można zastąpić zmielonymi orzechami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Witam. Nie posiadam maku, mam masę makowa,.czy mogę dodać zamiar maku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Ciasto jest pyszne. Piekłam wielokrotnie. Obłędnie smakuje po dodaniu do masy spirytusu. Dobrze jest też nasączyć ciasto alkoholem. Czasami zamiast galaretki posypuję prażonymi migdałami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elzbieta · 4 lat temu
    Super ciacho robiłam. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 4 lat temu
    część ciasta jest gorzka przez ten mak suchy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jolu, mogłaś go spróbować przed dodaniem do ciasta. To problem maku. Pewnie był nieświeży.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      A. · 3 lat temu
      Robię często. Nigdy nie było gorzkie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 3 lat temu
      Może być gorzkie od za dużej ilości kakao