Babka marmurkowa

104 Komentarzy
Babka marmurkowa

Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g masła (lub margaryny)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do części kakaowej:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
  5. Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.

Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka marmurkowa Babka marmurkowa Babka marmurkowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgoska z Pueblo CO · 13 lat temu
    Dlugo szukalam dobrego przepisu na babke marmurkowa. Dzisiaj wyprobowalam - i piatka z plusem. A jeszcze z polewa czekoladowa - niebo w gebie. Musze dodac, ze zmodyfikowalam ilosc proszku do pieczenia. Na mojej wysokosci (1430m npm)ilosc proszku do pieczenia zmniejsza sie o polowe. Inaczej ciasto wyrosnie nad miare i pozniej zawsze klapnie. Zmniejszylam, wyroslo, nie klapnelo. Przepis serdecznie polecam, i dziekuje za zamieszczenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 13 lat temu
    Wasnie siedzi w piekarniku i rosnie he he :) Na zdjęciach wygląda relelacyjnie , oby mi też taka wyszla :) Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justynaaaaaaa · 13 lat temu
    dzisiaj ja robilam i musze powiedziec, ze przepis jest swietny:) babka slicznie wyrosla i jest b.pulchna!:) dziekuje za przepis;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 13 lat temu
    przed chwilą upiekłam, po prostu rewelacja :-) pięknie wyrosła :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    Wspaniała, piękna baba!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kulinarnefascyncje · 13 lat temu
    Ale pięknie wyrosła :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 13 lat temu
    strasznie fajnie wygląda! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Wygląda wspaniale! :) Smakowita babeczka i ma ładny kształt:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kabamaiga · 13 lat temu
    Uwielbiam taką babę. Cudna forma