W tym roku w koszyczku poniesiemy czekoladowego baranka. Baranek zrobiony jest z ciasta piaskowego z dodatkiem czekolady i udekorowany lukrem.
Tym oto przepisem kończę tegoroczne wypieki wielkanocne, a wszystkim czytelniczką i czytelnikom blogu życzę wesołych, zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz radości płynącej ze Zmartwychwstania Pańskiego.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić na puszystą masę. Dalej ubijając, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać chłodną czekoladę.
Osobno wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać do utartej masy razem z mlekiem i delikatnie wymieszać.
Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut. (Piekłam 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. U mnie wyszło 1 ½ szklanki). Lukier przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką i udekorować baranka. Z migdałów zrobić uszy, przyklejając je na lukrze. Zrobić oczy z lukru. W środek można wsadzić kawałek rodzynki.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Miłko[/b] jeden, góra dwa dni wcześniej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
miłka·
10 lat temu
Witam.Znów mam pytanie, ile wcześniej można upiec tego baranka,żeby był jadalny w święta, lub ciut po? planuje kilka takich w prezencie więc muszę mieć czas. a może lepsze byłoby inne ciasto? pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
11 lat temu
A gdzie można kupić taką formę, jaka jest najlepsza?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
12 lat temu
Gdzie można kupić taką foremkę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
flusso·
14 lat temu
Jakie on ma pomysłowe uszka ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wykrywacz smaku·
14 lat temu
Beee, beee baranek beczy i u nas ;-) Dziękujemy za dodanie zdjęcia i pozdrawiamy jeszcze świątecznie! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kass·
14 lat temu
Wspaniałych i Pogodnych Świąt!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
majka·
14 lat temu
Jaki sliczny! Jak malowany :))
Spokojnych i radosnych Swiat!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
viridianka·
14 lat temu
Samych radosnych, kolorowych, rodzinnych chwil – Wesołego Alleluja!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izaa·
14 lat temu
baranek jest prześliczny.....Wesołych świąt i mokrego dyngusa...;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewelajna·
14 lat temu
Joanno, baranek niezwykle piękny!
Niech Twoje Święta Wielkanocne będą takie jakich pragniesz - dużo miłości, nadziei i wiary...!!!