Babka marmurkowa

103 Komentarzy
Babka marmurkowa

Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g masła (lub margaryny)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do części kakaowej:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
  5. Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.

Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka marmurkowa Babka marmurkowa Babka marmurkowa
You must login to post a comment.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    "BABECZKA" godna polecenia!!! Wyszła idealna, w smaku bardzo dobra!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KATARZYNA · 10 lat temu
    zrobiłam na święta, polałam lukrem cytrynowym dość sowicie i wyszła super smaczna :) mniam...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Super przepis, zrobiłam dzisiaj z myślą o świętach.
    Bardzo lubię Twój blog i pichcę tylko z nim, jak dotąd wszystko z przepisów wychodzi bez zarzutu. Pozdrawiam! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 10 lat temu
    Babeczka właśnie siedzi w piekarniku :) Bardzo łatwa do wykonania, jeśli chodzi o smak, to muszę jeszcze chwilkę poczekać ;)pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    właśnie włożyłam do pieca, moja forma ma 23 cm mam nadzieje, że się nie wyleje :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    SAGATAGA · 10 lat temu
    super, extra, pyszne...3 razy, z innych przepisow sie nie udalo, chcialam, raz jeszcze, ostatni raz sprobowac...i...wspaniale wyszlo, dziekuje za przepis, zapisuje i przechowuje!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 11 lat temu
    Jak nie mam foremki do babki to mogę użyć tortownicy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 11 lat temu
    Babka wyszła idealna! Jest pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 11 lat temu
    beznadzieja, babka w ogole nie jest puszysta, zakalec jednym slowem, gdzie wszstko co do grama bylo tak jak w przepisie, krok po kroku. ; )
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Pola · 3 lat temu
      Piec dziewczyno nie potrafisz i tyle. Wszystkim tu wychodzi tylko tobie nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Udało się!! Dzis po raz pierwszy upiekłam babke i jedt idealna! Pieke dużo i często ale babki zawsze sie bałam. Jedtem taka z siebie dumna, że aż porobiłam jej zdjecia, które tu zamieszcze dla potomnych jak tylko się dowiem jak to się robi;) Dziękuje Joanno:) te święta jak i kilka poprzednich upłynął u Nas pod znaliem Domowych Wypieków- kolejny raz przygotowałam ciasto jubileuszowe, wypróbowałam również mazurek kokosowo malowe i oczywiscie rewelacja jak wszystko tutaj. Widac, że nie trafiają tu przypadkowe przypisy. Wesołych Świąt Joanno:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 lat temu
    Joanno, na którym poziomie w piekarniku pieczesz babkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Pierwszy raz piekłam babkę i wyszła mi pyszna i taka jak na zdjęciu,rewelacja.Polecam ten przepis :lol: .Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Joanno pierwszy raz wżyciu mam zamiar upiec babkę. Mam już specjalną foremkę i wybrałam ten przepis. Tylko powiedz mi czy ja ma zmierzyć góre tej foremki czy spód? :-? bo ona jest dużo szersza na górze a dół ma malutką średnicę. Dziękuje za odpowiedz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Mierzysz średnicę otworu, tą najszerszą część. Czyli jak postawisz formę na blacie, gotową do nałożenia ciasta, to jest to góra :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ata · 11 lat temu
    upiekłam tą babkę kilka dni temu i muszę powiedzieć że wyszła pyszna, polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maja · 11 lat temu
    Jaka uzywalyscie foremke do tej babki? czy kazda z Was miala forme taka jak w przepisie? 24 cm? ja mam 21 i sie boje, ze bedzie za malutka :C
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 lat temu
    babka wyszła smakowita, Kupiłam formę z kominem i ładnie się upiekła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 11 lat temu
    Joanno, taką babkę lepiej miksować czy ucierać w makutrze? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krysia · 11 lat temu
    Babka wyszła mi przepyszna. Niemal tak jak na zdjęciach. Rewelacyjna w smaku i wyglądzie i co najważniejsze, nie jest sucha, ma odpowiednią wilgotność. Pycha!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozenna · 11 lat temu
    :-) :-) witam,,Agnieszko,,pieke co jakis czas te babke,,wychodzi mi swietna,moze za bardzo przypalasz,w Polsce sa temperatury 180C,,ja mieszkam w Canadzie i pieke w 350F. Pieke na dole piekarnika,zeby nie przypalic z gory za duzo.300g masla lub margaryny,moze sprobuj raz z margaryna.Ja wole margaryne do ciast, nie slona.Pieklam juz multi razy i zawsze mi wychodzi.Na poczatku mialam problemy z mierzeniem na cup z gramow,ale juz wiem wszystko.Jest zawsze super...powodzenia,napewno uda sie w koncu,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. O dziwo, babki rosną ładnie i nie wychodzą zakalce, ale po przekrojeniu nie są takie jak powinny wyglądać. Może faktycznie produkty nie są odpowiednio ogrzane. W tym tygodniu spróbuję jeszcze raz i napiszę czy w końcu wyszła. Tak szybko się nie poddam :)