Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Babkę posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.
Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".
upiekła się pięknie ,smakuje rewelacyjnie .piekłam w foremce 22 cm ale troszkę ciasta odłożyłam i zrobiłam 5 małych mufinek .przepisu szukałam 2 dni -to był dobry wybór .dziękuję za przepis i wszystkim go polecam :lol:
WIELKIE DZIĘKI ZA PRZEPIS!Babeczka wyszla rewelacyjna.To pierwszy mój wypiek, który udal się za pierwszym razem.Jestem w szoku i jednocześnie baardzo zadowolona.Uprzednio z innych stron bralam przepisy na babeczke, ale niestety wychodzily zakalce, albo w smaku byly najogólniej mowiąc-bee...Jeszcze raz dziekuję za meeega pyszną babeczkę!!!
Bardzo dobra babka :) Zrobiłam na święta i wyszła śliczna i smakowita. Do tej pory korzystałam z przepisu z "Kuchni polskiej" ale ten mi się bardziej podoba.
Można łatwo przeliczyć. Skoro 1/3 ciasta jest ciemna to aby całość była kakaowa należy składniki części kakaowej przemnożyć przez 3. Wtedy już nie trzeba robić części ciemnej osobno tylko kakao połączyć z mąką, cukier i mleko też połączyć ze składnikami na jasną masę.
Babka pyszna! Wilgotna, aksamitna...mmmUdała się za 1-szym podejściem - dla kogoś takiego jak ja, kto piecze naprawdę od święta, to niemały sukces :) Nawet cukru pudru ni lukru nie potrzebuje, taka smaczna. Przepis jak najbardziej mogę polecić!
Bardzo dobry przepis :) mieszkam we Francji ZawZe musiałam kombinować bo inaczej wychodzą ciasta z produktów fr ale te ciasto wychodzi petarda . (clap)