Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Babkę posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.
Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".
Super przepis, zrobiłam dzisiaj z myślą o świętach.
Bardzo lubię Twój blog i pichcę tylko z nim, jak dotąd wszystko z przepisów wychodzi bez zarzutu. Pozdrawiam! :)
super, extra, pyszne...3 razy, z innych przepisow sie nie udalo, chcialam, raz jeszcze, ostatni raz sprobowac...i...wspaniale wyszlo, dziekuje za przepis, zapisuje i przechowuje!!!!!!
Udało się!! Dzis po raz pierwszy upiekłam babke i jedt idealna! Pieke dużo i często ale babki zawsze sie bałam. Jedtem taka z siebie dumna, że aż porobiłam jej zdjecia, które tu zamieszcze dla potomnych jak tylko się dowiem jak to się robi;) Dziękuje Joanno:) te święta jak i kilka poprzednich upłynął u Nas pod znaliem Domowych Wypieków- kolejny raz przygotowałam ciasto jubileuszowe, wypróbowałam również mazurek kokosowo malowe i oczywiscie rewelacja jak wszystko tutaj. Widac, że nie trafiają tu przypadkowe przypisy. Wesołych Świąt Joanno:)
Joanno pierwszy raz wżyciu mam zamiar upiec babkę. Mam już specjalną foremkę i wybrałam ten przepis. Tylko powiedz mi czy ja ma zmierzyć góre tej foremki czy spód? :-? bo ona jest dużo szersza na górze a dół ma malutką średnicę. Dziękuje za odpowiedz
Babka wyszła mi przepyszna. Niemal tak jak na zdjęciach. Rewelacyjna w smaku i wyglądzie i co najważniejsze, nie jest sucha, ma odpowiednią wilgotność. Pycha!!!
:-) :-) witam,,Agnieszko,,pieke co jakis czas te babke,,wychodzi mi swietna,moze za bardzo przypalasz,w Polsce sa temperatury 180C,,ja mieszkam w Canadzie i pieke w 350F. Pieke na dole piekarnika,zeby nie przypalic z gory za duzo.300g masla lub margaryny,moze sprobuj raz z margaryna.Ja wole margaryne do ciast, nie slona.Pieklam juz multi razy i zawsze mi wychodzi.Na poczatku mialam problemy z mierzeniem na cup z gramow,ale juz wiem wszystko.Jest zawsze super...powodzenia,napewno uda sie w koncu,
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. O dziwo, babki rosną ładnie i nie wychodzą zakalce, ale po przekrojeniu nie są takie jak powinny wyglądać. Może faktycznie produkty nie są odpowiednio ogrzane. W tym tygodniu spróbuję jeszcze raz i napiszę czy w końcu wyszła. Tak szybko się nie poddam :)