Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Babkę posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.
Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".
Babka nie powala.Robiłam lepsze.Moim zdaniem jest za mało wilgotna i za bardzo czuć oroszek do pieczenia.Duża jego ilość powoduje ściemnienie ciasta.Nie zachwyciła mnie.
Pani Joanno.....co można powiedzieć? No PETARDA ta babeczka! Wyszła...piękna, wyrośnięta, lekka i pachnąca. Idealna. Przepis już w zbiorach mam i będę korzystać z niego, ponieważ mój mąż to wielbiciel babek :))) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!
Dziękuję za przepis. Babka wyszła idealna. Nie lubiłam piec tego ciasta bo nigdy nie udawało się takie jak chciałam. Od dziś będzie częściej na naszym stole.
własnie upiekłam babkę , jeszcze stygnie , troszkę ją przypaliłam ale to nic ....lukierek albo polewa będzie na niej i będzie gitus :)
Mam pytanie : czy ciasto ma być bardzo gęste ? Trudno mi było przetransportować je do formy i to ciemne nijak nie dało się rozprowadzić widelcem .Pociapałam łyżką jak popadnie
A więc na samym wstępie powiem, że babka jest po prostu rewelrewelacyjna! Robiłam juz wiele babek ale ta wyszła bardzo dobrdobra. Mój mąż i córka pochłaniali ją aż im się uszy trzęsły :) według tego przepisu na pewno będę jeszcze robiła. Polecam!