Babka marmurkowa

103 Komentarzy
Babka marmurkowa

Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g masła (lub margaryny)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do części kakaowej:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
  5. Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.

Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka marmurkowa Babka marmurkowa Babka marmurkowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Babka nie powala.Robiłam lepsze.Moim zdaniem jest za mało wilgotna i za bardzo czuć oroszek do pieczenia.Duża jego ilość powoduje ściemnienie ciasta.Nie zachwyciła mnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gośka · 3 lat temu
      Marzena skoro robiłaś lepsze,to dlaczego nie podzielisz się swoim przepisem z innymi???? Taki dobry z ciebie człowiek!? :@
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sara · 2 lat temu
      Może Pani coś źle zrobiła? Mi wyszła idealnie wilgotna, nie było czuć żadnego proszku, wyrosła pięknie ;) Zniknęła w mgnieniu oka :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiwianna · 3 lat temu
    Pani Joanno.....co można powiedzieć? No PETARDA ta babeczka! Wyszła...piękna, wyrośnięta, lekka i pachnąca. Idealna. Przepis już w zbiorach mam i będę korzystać z niego, ponieważ mój mąż to wielbiciel babek :))) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Czy mzona wypiec ja dzien przed uroczystoscia czy lepiej odrazu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Przepyszna babka, wszystkim smakuje (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    mój syn zrobił wg przepisu i wyszła WYŚMIENITA ! Brawo Paweł! To był jego pierwszy wypiek w życiu :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 4 lat temu
    Bardzo smaczna babka. Dzieciom bardzo smakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 4 lat temu
    Wlasnie sie piecze. Wyglada apetycznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Pyszna, bardzo dobry przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    No babka wyszła mega dobrze a piekłam coś takiego pierwszy raz w życiu! Dziękuję za super przepis, trafi na lata do domowej książki kucharskiej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzelika · 5 lat temu
    Czy zamiast rumowego aromatu można dodać rumu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Możesz, ale łyżeczki rumu w cieście nie wyczujesz ;) . Można aromat pominąć ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    Czy można dodać do środka rodzynki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Czy z tego przepisu mozna zrobic babke bez kominka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak (nod) tylko musi być dobrze dopieczona, aby upiekła się też w środku. Ogólnie polecam formy z kominkiem. Łatwiej się piecze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Zapytam o ilość jajek piszesz 5 (M) ile dodac (L) 3 wystarczą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Mogłabym prosić o podanie składników w gramach ile wynoszą w szklankach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 6 lat temu
    Dziękuję za przepis. Babka wyszła idealna. Nie lubiłam piec tego ciasta bo nigdy nie udawało się takie jak chciałam. Od dziś będzie częściej na naszym stole.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 6 lat temu
    Przepyszne. Nie oszczędzalam zapachu rumowym i dodałam jeszcze pokrojone daktyle. Odlot. Najlepsza babka ever!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Właśnie siedzi w piekarniku mam nadzieję że wyjdzie :-))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 9 lat temu
    własnie upiekłam babkę , jeszcze stygnie , troszkę ją przypaliłam ale to nic ....lukierek albo polewa będzie na niej i będzie gitus :)
    Mam pytanie : czy ciasto ma być bardzo gęste ? Trudno mi było przetransportować je do formy i to ciemne nijak nie dało się rozprowadzić widelcem .Pociapałam łyżką jak popadnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulinka · 9 lat temu
    A więc na samym wstępie powiem, że babka jest po prostu rewelrewelacyjna! Robiłam juz wiele babek ale ta wyszła bardzo dobrdobra. Mój mąż i córka pochłaniali ją aż im się uszy trzęsły :) według tego przepisu na pewno będę jeszcze robiła. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    Super ciacho !! Puszyste , wyrosniete! Baka idealna