
Osterfladen to drożdżowy chlebek wielkanocny. To chałka o okrągłym kształcie, nacięta z góry w kratkę, posmarowana lukrem i posypana płatkami migdałowymi. W Niemczech jest to popularny wypiek wielkanocny, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym śniadaniu.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250ml mleka
 - 80g masła
 - 42g świeżych drożdży
 - 500g mąki pszennej
 - 70g cukru
 - szczypta soli
 - 2 kropelki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
 - 1 jajko
 - 80g rodzynek
 - 50g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
 
Dodatkowo:
- 1 żółtko
 - 50g migdałów w płatkach
 - 100g cukru pudru
 
Sposób przygotowania:
- Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
 - Masło roztopić i ostudzić.
 - Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, resztę cukru, sól, aromat i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Dodać rodzynki i migdały. Jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
 - Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
 - Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
 - Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
 - Przygotować lukier. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i rozetrzeć na gładką masę. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.
 
Wariant Thermomix
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250g mleka
 - 80g miękkiego masła
 - 42g świeżych drożdży
 - 500g mąki pszennej
 - 70g cukru
 - szczypta soli
 - 2 kropelki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
 - 1 jajko
 - 80g rodzynek
 - 50g migdałów w słupkach, posiekanych bez skórki lub całych bez skórki
 
Dodatkowo:
- 1 żółtko
 - 50g migdałów w płatkach
 - 100g cukru
 
Sposób przygotowania:
- Całe migdały włożyć do naczynia miksującego i posiekać na mniejsze kawałki 6s./ obr.5. Odstawić na bok. (Jeśli używamy w słupkach lub siekane to nic z nimi na razie nie robimy).
 - Mleko, masło w kawałkach, drożdże i cukier wymieszać 4 minuty/50°C/obr.1.
 - Dodać mąkę, sól, aromat i jajko i zagnieść ciasto 3 minuty/pozycja INTERWAŁ. Po 2,5 minutach dodać rodzynki i posiekane migdały (lub migdały w słupkach). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
 - Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
 - Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
 - Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
 - Przygotować lukier. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zrobić cukier puder 20s./ obr.10. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i zmiksować, aż powstanie jednolity lukier. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.
 
Źródło: Przepis na podstawie przepisu ze strony: rezeptwelt.de.
| 
 Kuchnia:  | 
 Niemiecka  | 
|
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 
 