Wielkanocny tort wycięty w kształt jajka. Tort powstał z ciasta czekoladowego, pokrytego lekką masą budyniową z dodatkiem Baileysa. Udekorowany świątecznie, jak koszyczek z pisankami. Dekoracja zrobiona jest z masy budyniowej. Jest pyszny i nie za słodki. Bardzo smaczny.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękkie masło, mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przełożyć do miski i miksować ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Z ciasta obciąć brzegi, tworząc ciasto w kształcie jajka. Odcięte kawałki pokruszyć i odstawić na bok.
Przygotować lekką masę budyniową: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Budyń w proszku wymieszać trzepaczką z likierem. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń z likierem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotować, gotować ok. 1 minutę, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca. Do ciepłego budyniu dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia. (Budyń powinien być chłodny, ale jeszcze nie stężały). Śmietanę ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do chłodnego budyniu. Na końcu wmieszać pokruszone ciasto. Masę budyniową wyłożyć na cieście, tworząc uwypuklenie tak, aby otrzymać ładny kształt jajka. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa dobrze stężeje.
Przygotować masę budyniową do dekoracji: Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotować, gotować ok. 1 minutę, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
Częścią masy (ponad ¼) obłożyć tort. Dla ułatwienia można wykałaczką narysować na masie kontury wybranych wzorów. Tort schłodzić na chwilę w lodówce.
Resztę masy zabarwić barwnikami i udekorować tort. Fioletowy kolor na koszyczek otrzymamy, dodając do masy barwnik czerwony i niebieski. Poniżej załączam filmik, jak zrobić koszyczek na torcie. (Użyłam tylki w kształcie niedużej gwiazdki. Można również użyć tylki z jednej strony płaskiej, prostej a z drugiej w kształcie gwiazdki).
Tort wstawić do lodówki, co najmniej do czasu stwardnienia masy.
Witam! Mam pytanko. Na ten biszkopt czekoladowy to wszystkie skladniki naraz(oprocz czekolady)wrzucic do miski i ucierac? Nie potrzeba osobno margaryny z cukrem i bialka na piane? Mam nadzieje ze moge razem bo cukier z margaryna nigdy nie chce mi sie fajnie utrzec. Dziekuje,pozdrawiam i wesolych swiat! :)
Dziękuję za info . A jeszcze tak pomyślałam że może żółty - pomarańczowy zrobić dodając przetartą drobno skórkę z pomarańczy ? Czy może lepiej z cytryny ? ;-)
Lekko żółta to wyjdzie sama masa budyniowa, a jeśli chcesz zrobić intensywniejszy kolor to może dodaj kurkumy jak masz. Skórka z pomarańczy i cytryny też możesz dodać, ale będzie ona widoczna tj, masa nie będzie już jednolita.
Witam, Będę robiła właśnie ten torcik , ale mam problem... nie mam barwników spożywczych ,myślałam że kupię je normalnie w sklepach ....niestety nie znalazłam . Na zakup przez internet niestety za późno . Ma pani może jakis pomysł jak domowym sposobem zrobić chociaż dwa , trzy kolory .... Myślałam żeby jeden kolor zrobić dodając czekoladę lub kakao do masy - myślałam żeby taki zrobić koszyczek ale jaki jeszcze sposób - może mrożone maliny i wyjdzie rózowo-malinowy ? Może coś mi pani doradzi ? ;-)
Kakao jak najbardziej, maliny również. Tylko pozostaw je do rozmrożenia i przetrzyj przez sitko, aby nie było pestek. Nie dodawaj ich również za dużo, aby masa nie zrobiła się za rzadka. Ładny, różowy kolor na pewno Ci wyjdzie.
Przepiękny! :-) chciałabym zrobić taki na Wielkanoc, mam tylko pytanie : można go zrobić w wersji bezalkoholowej? Jeśli tak, to w jaki sposób zastąpić likier? Z góry dziękuję, pozdrawiam ;-)