Mazurek czekoladowy

21 Komentarzy
Mazurek czekoladowy

Prosty mazurek czekoladowy. Mazurek na bardzo kruchym cieście z polewą czekoladową. Ozdobiony jest baziami zrobionymi z kandyzowanej skórki pomarańczowej i migdałów.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g cukru pudru

Do dekoracji:

  • migdały bez skórki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek (większy od wielkości dużej blachy z piekarnika), od razu na papierze do pieczenia. (Moja blacha ma wymiar ok. 30x 40cm). Placek przyciąć do wymiarów formy. Ciasto, razem z papierem, przełożyć na blachę.
  3. Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Podzieliłam ciasto na 4 części: dwie większe i dwie mniejsze. Z każdej części uformowałam wałeczek i ułożyłam na brzegach ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować polewę czekoladową. Masło (pokrojone na kawałki), śmietanę, czekoladę (połamaną na kawałki) i cukier puder przełożyć do garnka. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników.
  6. Odłożyć 1 łyżkę polewy na bok (do dekoracji bazich kotków, zanurzając w niej grubsze końce migdałów). Resztę polewy ostudzić i wylać na ciasto.
  7. Ciasto udekorować jak na zdjęciach lub według uznania.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mazurek czekoladowy Mazurek czekoladowy Mazurek czekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 1 lat temu
    Nigdy nie dodaj3 spulchniaczy czyli tu proszku do kruchego ciasta bo przestaje być kruche🤣odwrotnie dodaje trochę smalcu by było bardziej kruche😉 bo i tak polewa ładnie się do niego przykleja i zapobiega połamaniu. Polewa pyszna polecam 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justa · 2 lat temu
    Oto nasz😄 dałam podwójna porcję polewy mam nadzieję, że będzie pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 2 lat temu
    Czy można zastąpić czymś śmietankę 30? Albo pominąć ten składnik jeśli robi się z czekolady mlecznej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 2 lat temu
    Czy ten mazurek łatwo się kroi, nie kruszy się ciasto przy krojeniu, gdyż jest z kategorii " kruche".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 4 lat temu
    Pyszny. Nie przepadam za mazurkami, ale ten jest wspaniały. Dałam więcej masy czekoladowej i jest super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 4 lat temu
    Witam, a na jaką wielkość formy jest ten mazurek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Mileno, proszę przeczytać punkt 2. Nie ma dokładnych wymiarów. Zależy jaką masz blachę z piekarnika. Te blachy różnią się trochę w zależności od modelu piekarnika. Ja podałam wymiar mojej formy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 5 lat temu
    Czy zamiast pomarańczy mogą być rodzynki? Będzie to dobrze wygladalo? ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 9 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź - mazurek gotowy, co prawda inny spód, ale polewa ze zmienionymi składnikami cudownie mleczna!
    Mam jeszcze pytanie dot. przechowywania - w piekarniku najlepiej? Czy jednak z taką polewą warto w lodówce? No i jaki czas będzie zjadliwy? Dziś zrobiony, do Poniedziałku wytrzyma? No, chyba że nie wytrzyma bo go zjemy ;) Pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Spokojnie do poniedziałku wytrzyma. Możesz go trzymać w lodówce lub w chłodnym miejscu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 9 lat temu
    Zamierzam się do zrobienia tego mazurka :) tylko mam pytanie - słodka czekolada może być? Lub chociaż pół na pół? Nie lubię gorzkiej czekolady ani gorzkich czekoladowych polew, chyba, że ta jest inna? Pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Jadziu, możesz zrobić z mleczną, ale zrób z takich proporcji: 200g czekolady mlecznej, 75g śmietany, 30g masła i bez cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Mmmmmmmmmmm ,place lizać! :) ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 11 lat temu
    jest pyszne ! robiłam je w zeszłym roku i w tym roku też zrobię :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 12 lat temu
    Witam! jestem niezmiernie zadowolona że odkryłam tę stronę. zamierzam wykorzystać parę przepisów w niedługim czasie. mam pytanie odnośnie ilości śmietany użytej do masy. 100g to tak na oko ile w szklance to będzie bo się średnio orientuję? wolę na ml. Z góry dziękuję za podpowiedź:) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola bantkowska · 12 lat temu
    ale pyszny i wyglada normalnie jak czekoladka i mam nadzieje ze dobre to jest ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Cudownie ozdobiony ten Twój mazurek :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Pięknie ozdobiony:)