Prosty mazurek czekoladowy. Mazurek na bardzo kruchym cieście z polewą czekoladową. Ozdobiony jest baziami zrobionymi z kandyzowanej skórki pomarańczowej i migdałów.
Składniki:
Ciasto kruche:
4 żółtka
150 g cukru pudru
400 g mąki pszennej
250 g masła (lub margaryny)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
50 g masła
100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100 g czekolady gorzkiej
50 g cukru pudru
Do dekoracji:
migdały bez skórki
kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek (większy od wielkości dużej blachy z piekarnika), od razu na papierze do pieczenia. (Moja blacha ma wymiar ok. 30x 40cm). Placek przyciąć do wymiarów formy. Ciasto, razem z papierem, przełożyć na blachę.
Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Podzieliłam ciasto na 4 części: dwie większe i dwie mniejsze. Z każdej części uformowałam wałeczek i ułożyłam na brzegach ciasta).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową. Masło (pokrojone na kawałki), śmietanę, czekoladę (połamaną na kawałki) i cukier puder przełożyć do garnka. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników.
Odłożyć 1 łyżkę polewy na bok (do dekoracji bazich kotków, zanurzając w niej grubsze końce migdałów). Resztę polewy ostudzić i wylać na ciasto.
Ciasto udekorować jak na zdjęciach lub według uznania.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
2 lat temu
Nigdy nie dodaj3 spulchniaczy czyli tu proszku do kruchego ciasta bo przestaje być kruche🤣odwrotnie dodaje trochę smalcu by było bardziej kruche😉 bo i tak polewa ładnie się do niego przykleja i zapobiega połamaniu. Polewa pyszna polecam 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justa·
3 lat temu
Oto nasz😄 dałam podwójna porcję polewy mam nadzieję, że będzie pyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
3 lat temu
Czy można zastąpić czymś śmietankę 30? Albo pominąć ten składnik jeśli robi się z czekolady mlecznej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Halina·
3 lat temu
Czy ten mazurek łatwo się kroi, nie kruszy się ciasto przy krojeniu, gdyż jest z kategorii " kruche".
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Owszem kruszy się. Trzeba ostrożnie kroić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
5 lat temu
Pyszny. Nie przepadam za mazurkami, ale ten jest wspaniały. Dałam więcej masy czekoladowej i jest super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena·
5 lat temu
Witam, a na jaką wielkość formy jest ten mazurek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Mileno, proszę przeczytać punkt 2. Nie ma dokładnych wymiarów. Zależy jaką masz blachę z piekarnika. Te blachy różnią się trochę w zależności od modelu piekarnika. Ja podałam wymiar mojej formy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
6 lat temu
Czy zamiast pomarańczy mogą być rodzynki? Będzie to dobrze wygladalo? ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jadzia·
10 lat temu
Dziękuję za odpowiedź - mazurek gotowy, co prawda inny spód, ale polewa ze zmienionymi składnikami cudownie mleczna!
Mam jeszcze pytanie dot. przechowywania - w piekarniku najlepiej? Czy jednak z taką polewą warto w lodówce? No i jaki czas będzie zjadliwy? Dziś zrobiony, do Poniedziałku wytrzyma? No, chyba że nie wytrzyma bo go zjemy ;) Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Spokojnie do poniedziałku wytrzyma. Możesz go trzymać w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jadzia·
10 lat temu
Zamierzam się do zrobienia tego mazurka :) tylko mam pytanie - słodka czekolada może być? Lub chociaż pół na pół? Nie lubię gorzkiej czekolady ani gorzkich czekoladowych polew, chyba, że ta jest inna? Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Jadziu, możesz zrobić z mleczną, ale zrób z takich proporcji: 200g czekolady mlecznej, 75g śmietany, 30g masła i bez cukru.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
12 lat temu
Mmmmmmmmmmm ,place lizać! :) ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiki·
12 lat temu
jest pyszne ! robiłam je w zeszłym roku i w tym roku też zrobię :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
sylwia·
13 lat temu
Witam! jestem niezmiernie zadowolona że odkryłam tę stronę. zamierzam wykorzystać parę przepisów w niedługim czasie. mam pytanie odnośnie ilości śmietany użytej do masy. 100g to tak na oko ile w szklance to będzie bo się średnio orientuję? wolę na ml. Z góry dziękuję za podpowiedź:) Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Sylwio, to użyj 100 ml, nie ma tutaj znaczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ola bantkowska·
14 lat temu
ale pyszny i wyglada normalnie jak czekoladka i mam nadzieje ze dobre to jest ;-)