Prosty mazurek czekoladowy. Mazurek na bardzo kruchym cieście z polewą czekoladową. Ozdobiony jest baziami zrobionymi z kandyzowanej skórki pomarańczowej i migdałów.
Składniki:
Ciasto kruche:
4 żółtka
150 g cukru pudru
400 g mąki pszennej
250 g masła (lub margaryny)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
50 g masła
100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100 g czekolady gorzkiej
50 g cukru pudru
Do dekoracji:
migdały bez skórki
kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek (większy od wielkości dużej blachy z piekarnika), od razu na papierze do pieczenia. (Moja blacha ma wymiar ok. 30x 40cm). Placek przyciąć do wymiarów formy. Ciasto, razem z papierem, przełożyć na blachę.
Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Podzieliłam ciasto na 4 części: dwie większe i dwie mniejsze. Z każdej części uformowałam wałeczek i ułożyłam na brzegach ciasta).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową. Masło (pokrojone na kawałki), śmietanę, czekoladę (połamaną na kawałki) i cukier puder przełożyć do garnka. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników.
Odłożyć 1 łyżkę polewy na bok (do dekoracji bazich kotków, zanurzając w niej grubsze końce migdałów). Resztę polewy ostudzić i wylać na ciasto.
Ciasto udekorować jak na zdjęciach lub według uznania.
Nigdy nie dodaj3 spulchniaczy czyli tu proszku do kruchego ciasta bo przestaje być kruche🤣odwrotnie dodaje trochę smalcu by było bardziej kruche😉 bo i tak polewa ładnie się do niego przykleja i zapobiega połamaniu. Polewa pyszna polecam 😋
Mileno, proszę przeczytać punkt 2. Nie ma dokładnych wymiarów. Zależy jaką masz blachę z piekarnika. Te blachy różnią się trochę w zależności od modelu piekarnika. Ja podałam wymiar mojej formy.
Dziękuję za odpowiedź - mazurek gotowy, co prawda inny spód, ale polewa ze zmienionymi składnikami cudownie mleczna!
Mam jeszcze pytanie dot. przechowywania - w piekarniku najlepiej? Czy jednak z taką polewą warto w lodówce? No i jaki czas będzie zjadliwy? Dziś zrobiony, do Poniedziałku wytrzyma? No, chyba że nie wytrzyma bo go zjemy ;) Pozdrawiam!
Zamierzam się do zrobienia tego mazurka :) tylko mam pytanie - słodka czekolada może być? Lub chociaż pół na pół? Nie lubię gorzkiej czekolady ani gorzkich czekoladowych polew, chyba, że ta jest inna? Pozdrawiam :)
Witam! jestem niezmiernie zadowolona że odkryłam tę stronę. zamierzam wykorzystać parę przepisów w niedługim czasie. mam pytanie odnośnie ilości śmietany użytej do masy. 100g to tak na oko ile w szklance to będzie bo się średnio orientuję? wolę na ml. Z góry dziękuję za podpowiedź:) Pozdrawiam