Ciasto to nie jest klasycznym mazurkiem, ale może go zastąpić. Jest typowo świąteczne, w kształcie jajka i udekorowane jak pisanka. Ciasto jest miękkie, z twarożkiem, a w środku wypełnione migdałami. Jest nie za słodkie i dość proste w smaku.
Składniki: Masa migdałowa:
125g masła
125g cukru
3 jajka
125g zmielonych migdałów
30g mąki pszennej
2 łyżki rumu
Ciasto serowe:
250g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
80g cukru
szczypta soli
70ml mleka
70ml oleju
350g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
1 białko
60g cukru pudru
Dodatkowo:
żółtko
3 łyżki słodkiej, płynnej śmietany
Sposób przygotowania:
Przygotować masę migdałową. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać mąkę z migdałami i dodać do utartej masy. Delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać rum. Masę przykryć i odstawić na bok.
Wszystkie składniki na ciasto serowe zagnieść na jednolitą masę (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka).
Ciasto serowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować, najlepiej od razu na papierze do pieczenia, na duży placek ok. 30x 40cm. Z obu placków wyciąć ciasto w kształcie jajka. (Najłatwiej można to zrobić, przykładając z jednej strony ciasta obręcz tortownicy o średnicy 26cm).
Pierwsze ciasto, razem z papierem, położyć na blasze do pieczenia. Na cieście rozłożyć masę migdałową, pozostawiając duży odstęp na 2cm od brzegów (U mnie po nałożeniu masy pozostało ok. 1,5cm, ale należy starać się, aby brzeg był jak największy). Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem ze śmietaną.
Z góry nałożyć drugie ciasto. (Przełożyłam ciasto razem z papierem, odwracając go papierem do góry. Na końcu ściągnąć papier).
Brzegi bardzo mocno skleić. Najlepiej docisnąć dodatkowo mocno widelcem, aby podczas pieczenia ciasto się nie rozkleiło.
Ciasto posmarować z góry resztą żółtka ze śmietaną i ponakłuwać go wykałaczką (zrobić ok. 30 – 40 nakłuć).
Piec w nagrzanym piekarniku na dolnej szynie piekarnika ok. 35 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto ładnie się zarumieni. Ciasto wyciągnąć z piekarnika.
Ubić białko z cukrem pudrem na gładką masę. Masę bezową przełożyć do szprycy. Ciasto udekorować bezą i piec dalej ok. 10 minut, do jej zarumienienia.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony: www.essen-und-trinken.de, „Mandel- Ei”.
Czy piekarnik ma być nastawiony na obie grzaki(górna i dolna), czy może tylko górna albo tylko dolna? Moje ciasto wyszo od spodu trochę jakieś niedopieczone.
[b]Stello[/b] myślę, że migdały możesz spokojnie zastąpić wiórkami kokosowymi, na pewno zmielonymi orzechami. Jabłka nie będą pasować w tej masie. Chyba, że zrezygnujesz z masy migdałowej i zrobisz smażone jabłka z dodatkiem cukru i zagęścisz budyniem (lub mąką ziemniaczaną)tak, aby masa była w miarę gęsta i nie wypływała poza ciasto. Musi pozostać brzeg na ok. 2 cm, aby ciasta dobrze się ze sobą skleiły.