Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej
300g cukru
250g masła lub margaryny
6 jajek (rozmiar M)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn. (Masa się zwarzy. Nic nie szkodzi. Proszę kontynuować).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
2 lat temu
Dodałam masło 200 g. Zamiast kandyzowanej cytryny, otarłam skórkę z dwóch cytryn. Masa nie zważyła sie.Babka wyszła pyszna i wilgotna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
2 lat temu
Bardzo dobry przepis, już drugi z waszej strony i tym razem też wyszło. Babka fajna puszysta, polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa Soroka Ewa·
2 lat temu
Przed chwilą się upiekla. Testowałam nowy przepis i nowy piekarnik. Przepis I piekarnik bez zarzutu. Wyszła super.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Nigdy tak nie dobrej babki nie jadłam,strasznie tłusta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysztof·
2 lat temu
Wszystko jak w przepisie, zwarzyły się pierwsze składniki i tak ma być, nie przejmować się tym !!! Po dodaniu mąki i proszku w dalszym miksowaniu masa wygładza się na piękną jak gęsta śmietana. Pieczone godzinę w keksówce (po 50 minutach jeszcze patyczek mokry), ładnie pękła, studzona przy uchylonych drzwiach piekarnika nie opadła. W smaku pycha. Polecam przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grzegorz·
2 lat temu
Druga próba z tym przepisem, dalej zakalec, ale już mniejszy. nie poddam się. Masło tanieje, można szaleć 😂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marek ·
2 lat temu
Spróbuj dłużej piec. Ja mam ten sam problem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
2 lat temu
Super przepis. Za każdym razem się udaje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
2 lat temu
Niestety już jej nie zrobię,bardzo tłusta,zakalec,szkoda ze nie doczytałam komentarzy,szkoda produktów ,nie polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
3 lat temu
Moja babka też wyszła tłusta i ciężka jeden plus że nie zakalec 🤭
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
3 lat temu
Bardzo tłusta babka, mało cytrynowa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kex1232·
3 lat temu
piekłem w keksówce - pomimo 1:20 pieczenia nadal jest trochę zakalcowate, ale bardzo smaczne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
3 lat temu
Super przepisWg mnie trochę za słodka następnym razem dam mniej cukruRobiona na Kasi i wyszla pięknieTrzymana 1 h w piekarniku
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
3 lat temu
Przepis ok, piszę pozytywny komentarze!. Ja osobiście używa tylko najlepszego masła solonego i wychodzi bardzo dobrze. Nie polecam margaryn lub mix olejów. Tak rzadko pieczemy, więc jak już to robimy to tylko z bardzo dobrych składników, masło z jajkami i cukrem nigdy się nie zwazyło . Do smaku dodaję odrobinę kwasku cytrynowego. Znakomite wyjdzie z marcepanem. Z tego samego przepisu zrobiłam babeczki z dodatkiem kokosa lub borówek , marcepanu. Podoba mi się Państwa strona, jest rzetelna i skladnie opisana. Pozdrawiam J.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
3 lat temu
Całe ciasto to jeden wielki zakalec.Babka smqkuje margaryną z jajkiem ani trochę nie czuć cytryny nie polecam przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M. ·
3 lat temu
W ogóle nie czuć cytryną. Dałam dwie wielkie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
3 lat temu
Babka wychodzi naprawdę przepyszna i żaden z niej zakalec jak się do tego podejdzie na spokojnie. W swojej wersji zastąpiłam połowę ilości cukru białego trzcinowym (150g białego + 150g trzcinowego) oraz dodałam 50 g mąki migdałowej ( bo po prostu lubię). Piekąc w keksówce należy pamiętać że trzeba potrzymać chwilę dłużej (u mnie wyszło około 13 dodatkowych minut). Rzeczywiście, dobrze jest przykryć papierem żeby za bardzo nie spiec góry (zrobiłam to po sugerowanym czasie pieczenia). Nie wyciągałam od razu po upieczeniu, tylko otworzyłam lekko drzwiczki i poczekałam 10 minut. Muszę jeszcze wypróbować wersję tej babki z limonką, bo myślę że też może być super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Proszę o instrukcję czy wyciągnąć od razu z formy czy zostawić w.niej do wystudzenia. Babka popękała ładnie ale po chwili opadła tak że pęknięcie się zasklepiło..czy tak powinno być? I jeszcze pytanie ile minut piec w formie z kominem ale o średnicy 26 cm a nie 22. Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możesz zostawić w fomie na blacie do całkowitego ostygnięcia. Babka może lekko opaść, ale nie powinno być zakalca w środku. W większej formie może się trochę skrócić czas pieczenie, bo ciasto będzie niższe. Proszę zawsze pod koniec pieczenia sprawdzać wykałaczką.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Dziękuję że odpowiedziałaś. Spróbuję jeszcze raz upiec bo smak babki jest mocno cytrynowy wprost znakomity. 🙏🌺
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Masa nie zważy się ,gdy zmiksujemy masło cukier same żółtka na puszystą masę dolejemy nie ubite białka i wtedy sok z cytryny .polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
4 lat temu
Babka wyszła bardzo dobrze. Są miejsca, które są ciemniejsze i wydawać by się mogło, że to zakalec, ale to tylko pozostałość po soku z cytryny. Jest to punktowe. Masa była dobrze napowietrzona bo ciasto nie jest zbite. Robiłam zgodnie z przepisem i jestem zadowolona 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Miałam obawy przygotowując tą babkę. Wyszła super. Piekłam w keksowce