
Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.
Składniki:
Ciasto:
- 350g mąki pszennej
 - 300g cukru
 - 250g masła lub margaryny
 - 6 jajek (rozmiar M)
 - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - sok wyciśnięty z 2 cytryn
 - 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
 
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania:
- Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn. (Masa się zwarzy. Nic nie szkodzi. Proszę kontynuować).
 - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
 - Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Ciasto posypać cukrem pudrem.
 
Uwaga:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 
 
 