Babka cytrynowa

124 Komentarzy
Babka cytrynowa

Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn. (Masa się zwarzy. Nic nie szkodzi. Proszę kontynuować).
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka cytrynowa Babka cytrynowa Babka cytrynowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Dodałam masło 200 g.  Zamiast kandyzowanej cytryny, otarłam skórkę z dwóch cytryn. Masa nie zważyła sie.Babka wyszła pyszna i wilgotna 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 1 lat temu
    Bardzo dobry przepis, już drugi z waszej strony i tym razem też wyszło. Babka fajna puszysta, polecam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa Soroka Ewa · 1 lat temu
    Przed chwilą się upiekla.  Testowałam nowy przepis i nowy piekarnik. Przepis  I piekarnik bez zarzutu. Wyszła super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Nigdy tak nie dobrej babki nie jadłam,strasznie tłusta. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 1 lat temu
    Wszystko jak w przepisie, zwarzyły się pierwsze składniki i tak ma być, nie przejmować się tym !!! Po dodaniu mąki i proszku w dalszym miksowaniu masa wygładza się na piękną jak gęsta śmietana. Pieczone godzinę w keksówce (po 50 minutach jeszcze patyczek mokry), ładnie pękła, studzona przy uchylonych drzwiach piekarnika nie opadła. W smaku pycha. Polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 1 lat temu
    Druga próba z tym przepisem, dalej zakalec, ale już mniejszy. nie poddam się. Masło tanieje, można szaleć 😂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marek · 1 lat temu
      Spróbuj dłużej piec. Ja mam ten sam problem. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Super przepis. Za każdym razem się udaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 1 lat temu
    Niestety już jej nie zrobię,bardzo tłusta,zakalec,szkoda ze nie doczytałam komentarzy,szkoda produktów ,nie polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 1 lat temu
    Moja babka też wyszła tłusta i ciężka jeden plus że nie zakalec 🤭
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Bardzo tłusta babka, mało cytrynowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kex1232 · 2 lat temu
    piekłem w keksówce - pomimo 1:20 pieczenia nadal jest trochę zakalcowate, ale bardzo smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Super przepisWg mnie trochę za słodka następnym razem dam mniej cukruRobiona na Kasi i wyszla pięknieTrzymana 1 h w piekarniku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Przepis ok, piszę pozytywny komentarze!. Ja osobiście używa tylko najlepszego masła solonego i wychodzi bardzo dobrze. Nie polecam margaryn lub mix olejów. Tak rzadko pieczemy, więc jak już to robimy to tylko z bardzo dobrych składników, masło z jajkami i cukrem nigdy się nie zwazyło . Do smaku dodaję odrobinę kwasku cytrynowego. Znakomite wyjdzie z marcepanem. Z tego samego przepisu zrobiłam babeczki z dodatkiem kokosa lub borówek , marcepanu. Podoba mi się Państwa strona, jest rzetelna i skladnie opisana. Pozdrawiam J.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 lat temu
    Całe ciasto to jeden wielki zakalec.Babka smqkuje margaryną z jajkiem ani trochę nie czuć cytryny nie polecam przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M. · 2 lat temu
    W ogóle nie czuć cytryną. Dałam dwie wielkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Babka wychodzi naprawdę przepyszna i żaden z niej zakalec jak się do tego podejdzie na spokojnie. W swojej wersji zastąpiłam połowę ilości cukru białego trzcinowym (150g białego + 150g trzcinowego) oraz dodałam 50 g mąki migdałowej ( bo po prostu lubię). Piekąc w keksówce należy pamiętać że trzeba potrzymać chwilę dłużej (u mnie wyszło około 13 dodatkowych minut). Rzeczywiście, dobrze jest przykryć papierem żeby za bardzo nie spiec góry (zrobiłam to po sugerowanym czasie pieczenia). Nie wyciągałam od razu po upieczeniu, tylko otworzyłam lekko drzwiczki i poczekałam 10 minut. Muszę jeszcze wypróbować wersję tej babki z limonką, bo myślę że też może być super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Proszę o instrukcję czy wyciągnąć od razu z formy czy zostawić w.niej do wystudzenia. Babka popękała ładnie ale po chwili opadła tak że pęknięcie się zasklepiło..czy tak powinno być? I jeszcze pytanie ile minut piec w formie z kominem ale o średnicy 26 cm a nie 22. Dziękuję
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz zostawić w fomie na blacie do całkowitego ostygnięcia. Babka może lekko opaść, ale nie powinno być zakalca w środku. W większej formie może się trochę skrócić czas pieczenie, bo ciasto będzie niższe. Proszę zawsze pod koniec pieczenia sprawdzać wykałaczką.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 2 lat temu
        Dziękuję że odpowiedziałaś. Spróbuję jeszcze raz upiec bo smak babki jest mocno cytrynowy wprost znakomity. 🙏🌺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Masa nie zważy się ,gdy zmiksujemy masło cukier same żółtka na puszystą masę dolejemy nie ubite białka i wtedy sok z cytryny .polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Babka wyszła bardzo dobrze. Są miejsca, które są ciemniejsze i wydawać by się mogło, że to zakalec, ale to tylko pozostałość po soku z cytryny. Jest to punktowe. Masa była dobrze napowietrzona bo ciasto nie jest zbite. Robiłam zgodnie z przepisem i jestem zadowolona 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Miałam obawy przygotowując tą babkę. Wyszła super. Piekłam w keksowce